Την επενδυτική δυναμική της περιφερειακής οικονομίας της Πελοποννήσου και τις τεράστιες προοπτικές του τουριστικού της προϊόντος ανέδειξε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στο αφιέρωμα που του έκανε ο επίσημος ενημερωτικός ιστότοπος της Συνόδου των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου SouthEUSummit, ως μια από τις κύριες Ευρωπαϊκές προσωπικότητες διαμορφωτές πολιτικών.
Ο Πέτρος Τατούλης εστίασε στην πολιτική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου να δημιουργήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα – εργαλείο, το Invest in Peloponnese, που έχει στόχο να μετατρέψει την Πελοπόννησο σε ένα νησί αειφόρας επενδυτικής δραστηριότητας και οικονομίας.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αναφέρθηκε επίσης σε μια ακόμα σημαντική πολιτική πρωτοβουλία του, τη δημιουργία της πρώτης Περιφερειακής Τράπεζας Πελοποννήσου, που έχει πρωταρχικό στόχο την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητα και παράλληλα να διασφαλίσει τις καταθέσεις της μέσης οικογένειας της Πελοποννήσου.
«Η τουριστική ανάπτυξη της Πελοποννήσου έχει ενισχυσθεί ιδιαίτερα, μέσα από δράσεις της Περιφέρειας, που έχουν καταστήσει τη Μυθική Πελοπόννησο σε παγκόσμιο brand» δήλωσε ο Πέτρος Τατούλης και υπογράμμισε ότι με τις επενδύσεις της Περιφέρειας στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, το έχει καταστήσει πρωταθλητή σε ρυθμό ανάπτυξης, γεγονός το οποίο έδωσε ανάσα σε όλη τη Μεσσηνία αλλά και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.
Ο Πέτρος Τατούλης τόνισε ακόμη την εξαιρετικά επιτυχημένη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων και προγραμμάτων από την περιφερειακή αρχή και ότι πλέον έχει δημιουργήσει το δικό της λόμπι γνωριμιών τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και αμερικανικό αλλά και κινεζικό επίπεδο.
«Νομίζω ότι με τα ευρωπαϊκά προγράμματα, μπορούμε να κατασκευάσουμε τεράστιες υποδομές αξιοποιώντας τα κοινοτικά κονδύλια και από την άλλη να δημιουργήσουμε μία πολιτική προτεραιοτήτων προκειμένου η Περιφέρεια να στηρίζεται πάνω στην αειφορία της, στη γευσιγνωσία της, στη μεσογειακή πελοποννησιακή κουζίνα και στην πολιτιστική κουλτούρα.
Είναι σημαντικό θέμα η άρση των περιφερειακών ανισοτήτων. Όσο αυξάνονται οι ενδοοικογενειακές ανισότητες, τόσο η Ευρώπη θα κατρακυλάει σε ακραίες πολιτικές επιλογές» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.
Ο κ. Τατούλης εξήγησε το αναπτυξιακό μοντέλο που ακολουθείται στην Πελοπόννησο:
«Στην Πελοπόννησο, στη διεθνή αγορά η δομή που έχουμε δημιουργήσει μας δίνει ένα πλεονέκτημα γιατί αναζητάμε επενδυτές.
Θέλουμε να προτάξουμε ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο που θα στηρίζει την αειφορία μας σε όλες τις πτυχές της οικονομικής ζωής.
Η δημιουργία ενός κλίματος ασφάλειας στους ξένους επενδυτές, προκειμένου να νιώσουν ασφαλείς και να επενδύσουν στην Πελοπόννησο.
Κεντρικό σημείο της επιλογής μας είναι η Πελοπόννησος να είναι το νησί της αειφορίας ώστε να πιστοποιείται ως η Περιφέρεια που σέβεται το περιβάλλον και την παράδοσή της και τους ανθρώπους της.
Εκπαιδεύουμε ανθρώπους μας μέσα από προγράμματα. Είμαστε μία Περιφέρεια που προσφέρει ασφάλεια.
Νιώθει ασφαλής ο τουρίστας στην Πελοπόννησο. Είναι μία πρωτοβουλία που έχει αρχίσει από το 2011 κυρίως στηριζόμενοι ότι τα δικά μας χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα έχουν πρόβλημα».
Ο Πέτρος Τατούλης αναφέρθηκε και στις βάσεις που έχουν τεθεί για τη δημιουργία της Περιφερειακής Τράπεζας Πελοποννήσου:
«Δημιουργήσαμε συνθήκες αυτονομίας για μία Περιφερειακή Τράπεζα, την πρώτη στη χώρα, που θα ενισχύσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Πελοπόννησο, τις οποίες θέλουμε να τις κρατήσουμε ως κόρη οφθαλμού.
Αποτελούν το σημαντικότερο ανταγωνιστικό παράγοντα. Έχουμε μελετήσει όλα τα συστήματα. Έχουμε δει ότι η SPARKASSEΝ που είναι περιφερειακό σύστημα στη Γερμανία, ήταν ο κύριος παράγοντας που αντιμετωπίζει η Γερμανία τα προβλήματά της».
Ο Πέτρος Τατούλης υπογράμμισε ακόμα τη σημασία του Παγκόσμιου Φόρουμ Τουρισμού της Λουκέρνης, που έδωσε αίγλη στην Πελοπόννησο και προσέλκυσε σημαντικούς παράγοντες της διεθνούς τουριστικής αγοράς.
«Είναι μεγάλη επιτυχία για την Πελοπόννησο το γεγονός ότι φιλοξενήσαμε το συμπόσιο του Παγκόσμιου φόρουμ τουρισμού στο Costa Navarino, που διαμορφώνει τις τάσεις στον παγκόσμιο τουρισμό.
Μαζεύουμε στοιχεία για να πιστοποιηθούμε ως αειφόρος τουριστικός προορισμός και η συνεργασία με το συγκεκριμένο φόρουμ μας δίνει τις προοπτικές να επιτύχουμε την προσπάθειά μας και να αποτελέσει η Πελοπόννησος το παγκόσμιο πρότυπο αειφόρας ανάπτυξης του τουρισμού».
Και κατέληξε τονίζοντας ότι με συντονισμένες ενέργειες της Περιφέρειας, η Πελοπόννησος θα πάρει το ρόλο που της αξίζει στη νότια Ευρώπη.
«Απαλλάσσουμε την Περιφέρεια από τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων. Στοχεύουμε σε ένα όραμα για το μέλλον της Πελοποννήσου.
Αντιμετωπίζουμε το θέμα διαχείρισης αποβλήτων ως ευκαιρία ανάπτυξης της οικονομίας μας και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για καλύτερες υποδομές για τους οδικούς άξονες. Αναπτύσσουμε την εξωστρέφεια μας, είμαστε μία περιφέρεια με το δικό της λόμπι στην Ευρώπη και στη διεθνή κοινότητα.
Στοχοποιούμε το τουριστικό μας προϊόν διευρύνοντας το συνεχώς και δημιουργούμε επιχειρηματικές συμπράξεις μαζί με την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.
Έχουμε μία ολοκληρωμένη άποψη για το πώς θα είναι η Περιφέρειά μας και σε αυτή την επιλογή έχουμε συνοδοιπόρους τους πολίτες της Πελοποννήσου».