rethymnoΜε θετικό πρόσημο +7% προσδοκά να κλείσει η φετινή τουριστική σεζόν για το Ρέθυμνο ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της πόλης, Μανώλης Τσακαλάκης. Ο κ. Τσακαλάκης, μιλώντας στο H&T, εκτιμά ότι το 2014 θα κλείσει με αυξητικές τάσεις για τους ξενοδόχους του Ρεθύμνου, παρά τις ανησυχητικές απώλειες από τη ρωσική και ουκρανική αγορά αφού τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου θα γεμίσουν φέτος το καλοκαίρι με Βορειοευρωπαίους τουρίστες, ενώ και οι Έλληνες επανακάμπτουν σταδιακά.

Της Ανθής Σασματζόγλου

Πώς κινήθηκε η περίοδος του Πάσχα για το Ρέθυμνο;

Tο Πάσχα για το Ρέθυμνο πήγε λίγο καλύτερο από πέρυσι. Αυτό που μας ευχαρίστησε και μας χαροποίησε όλους ήταν μια μικρή τάση ανάκαμψης του Έλληνα ταξιδιώτη. Πιστεύω ότι τα επόμενα χρόνια θα ζήσουμε τη σταδιακή επανάκαμψη, όχι βέβαια στα προ κρίσης επίπεδα, αλλά τόσο ώστε να αναθαρρήσει και η τοπική αγορά. Από την άλλη πλευρά φέτος συνέπεσε το Καθολικό με το Ορθόδοξο Πάσχα και γι’ αυτό είδαμε και περισσότερους ξένους τουρίστες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Πώς προβλέπεται να κλείσει η τουριστική σεζόν για το Ρέθυμνο;

Είναι γνωστό ότι οι παραδοσιακές αγορές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης κινούνται με θετικό πρόσημο και ως εκ τούτου πιστεύω ότι θα υπερκαλύψουμε τις όποιες απώλειες έχουμε από τη ρωσική αγορά, οι οποίες δεν σας κρύβω είναι ανησυχητικές και σε μεγάλο βαθμό διότι ο Ρώσος τουρίστας είναι πιο προσοδοφόρος από τους παραδοσιακούς Ευρωπαίους. Συγκεκριμένα, η πτώση των Ρώσων κινείται γύρω στο 15% και των Ουκρανών είναι πολύ περισσότερο. Για το τέλος της σεζόν αισιοδοξούμε και προσωπική άποψή μου είναι ότι θα κινηθούμε με θετικό πρόσημο στο σύνολο των αφίξεων, της τάξεως του 7%.

Σε τι ποσοστά κινούνται οι πληρότητες των ξενοδοχείων;

Στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου ανοίγουν και τα τελευταία ξενοδοχεία που έχουν μείνει ακόμα κλειστά στο Ρέθυμνο και οι πληρότητες του Μαΐου θα είναι λίγο καλύτερες από πέρυσι. Οι πληρότητες του τετραμήνου Ιουνίου- Σεπτεμβρίου θα είναι κατά πολύ καλύτερες από αυτές των προηγουμένων ετών, τα ξενοδοχεία θα γεμίσουν και μέχρι το τέλος της σεζόν, όπως προείπα, θα έχουν μια αύξηση της τάξεως 7%.

Ποιες είναι οι κυριότερες αγορές για το Ρέθυμνο;

Οι κυριότερες αγορές είναι οι Γερμανοί, οι Άγγλοι, οι Σκανδιναβοί και οι χώρες της Μπενελούξ. Ακολουθεί η Ανατολική Ευρώπη, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία και το Ισραήλ.

Με ποιους τρόπους προσελκύει τουρίστες το Ρέθυμνο;

Το Ρέθυμνο τα τελευταία χρόνια αλλάζει όψη χρόνο με το χρόνο. Εκτελούνται αρκετά έργα για την τουριστική και κυκλοφοριακή αναβάθμιση της πόλης και ως εκ τούτου αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στους τουρίστες. Είναι μια πόλη και ένας νομός που βρίσκεται στο μέσο της Κρήτης και μπορεί κανείς να επισκεφθεί τους δορυφόρους νομούς δεξιά και αριστερά αλλά και το νομό Λασιθίου. Προσφέρει παραλία ακόμα και μέσα στην πόλη, έχει αρκετά αξιοθέατα, περιοχές φυσικού κάλλους, ιστορικά μνημεία κλπ. Κατά τη γνώμη μου, δεν υπάρχει κάτι που να επιθυμεί ένας τουρίστας και δεν θα το βρει στο Ρέθυμνο, μια πραγματικά κοσμοπολίτικη πόλη. Αυτό το χρονικό διάστημα ακόμα εκτελούνται έργα και πιθανόν να στεναχωρήσουν κάποιους τουρίστες και επαγγελματίες, δυστυχώς όμως πρέπει να γίνουν τώρα, σε αντίθετη περίπτωση θα χαθούν τα κονδύλια.