Της Κατερίνας Καρσιώτη

Το γλυκό του τότε που παραμένει το γλυκό του σήμερα με μοναδική αυθεντικότητα που εγκλωβίζει κάθε απαιτητικό του είδους με το σιρόπι να μαγνητίζει και την γεύση να εκτοξεύει όλες τις αισθήσεις.

Το ξακουστό ρεβανί με το πλούσιο άρωμα και την χάρη της “Πόλης”  έρχεται από πολύ παλιά και έχει δοκιμαστεί σε αμέτρητες και αγαπημένες εκδοχές.  Λέγεται πως οι πρώτοι δοκιμαστές ήταν οι Αιγύπτιοι με το γλυκό να εκεί να είχε το όνομα “Ma mounia” το οποίο αργότερα εξαπλώθηκε στις τριγύρω Αραβικές και Μεσογειακές χώρες.

Το Ρεβανί στο βάθος του χρόνου

Το γλυκό θέλει να πήρε το όνομα του από τον Τούρκο ποιητή Ρεβανί, ο οποίος έζησε τον 16ο αιώνα και ήταν γνωστός για τις γαστρονομικές του ρίμες. Η γλυκιά αυτή δημιουργία έχει παράδοση, αποτελεί αυθεντία των σιροπιαστών και περιπλέκεται ανάμεσα σε σημεία και τοποθεσίες καθώς και ιστορικά γεγονότα.

Ένα πλούσιο μωσαϊκό γεύσης που μεταφέρει ένα μοναδικό αφήγημα γεύσης όπου στη πόλη της Βέροιας πρωταγωνιστεί και ξεκινάει στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Η ιστορία της παραγωγή του γλυκού στη πόλη από τον Χοχλιούρο το 1886 η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα διαθέτει πέρα από αίγλη και άπλετη αυθεντικότητα. Η συνταγή για το Ρεβανί δόθηκε στον ίδιο από κάποιον Τούρκο και διατηρήθηκε από γενιά σε γενιά σαν επτασφράγιστο μυστικό.

Ωστόσο σε κάθε επιχείρηση, γλυκοπωλείο και ζαχαροπλαστείο, οι συνταγές ποικίλλουν και κρύβουν τα δικά τους μυστικά τα οποία είναι και αυτά που καθιστούν τόσο νόστιμο το συγκεκριμένο γλυκό. Το ρεβανί είναι πλέον το απόλυτα διάσημο “ορόσημο” της πόλης της Βέροιας και το σήμα κατατεθέν της.

Το Ρεβανί Βέροιας γίνεται προϊόν «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης»

Ο Δήμος Βέροιας καθώς και το Τμήμα Τουρισμού προχώρησαν στην ενημέρωση των επαγγελματικών φορέων αναφορικά με την προοπτική πιστοποίησης του εμβληματικού γλυκού της Βέροιας.

Η Βέροια και το «Ρεβανί Βέροιας» επιλέχθηκε από τον Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών, να προωθηθεί για την απόκτηση σήματος «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης» (ΠΓΕ) με την προετοιμασία και σύνταξη του σχετικού φακέλου αναγνώρισης στο πλαίσιο του έργου Interreg LOC-FOOD.

Η πολιτική της ΕΕ για την ποιότητα αποσκοπεί στην προστασία της ονομασίας συγκεκριμένων προϊόντων με σκοπό την προβολή των μοναδικών τους χαρακτηριστικών, τα οποία συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση καθώς και με την παραδοσιακή τεχνογνωσία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΠΓΕ δίνει έμφαση στη σχέση μεταξύ της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής και της ονομασίας του προϊόντος, όπου μια συγκεκριμένη ιδιότητα, φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κατά κύριο λόγο στη γεωγραφική του καταγωγή.