Σύνταξη: tourismtoday.gr

Αποταμιεύσεις κάνουν οι Γερμανοί για τις διακοπές τους φέτος, βάζοντας τα ταξίδια πάνω από άλλες δαπάνες, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Τα δεδομένα δείχνουν πώς οι διακοπές στο εξωτερικό κερδίζουν ξανά δημοτικότητα σε σύγκριση με τα ταξίδια εσωτερικού.

Παρά τον υψηλό πληθωρισμό και το αυξανόμενο κόστος ενέργειας, το 2023 θα μπορούσε να μετατραπεί σε έτος ρεκόρ για τα εξερχόμενα ταξίδια από Γερμανία, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια ανάλυση τουρισμού από το BAT Foundation και έρευνα της GfK.

  • Το 60% σχεδιάζει ήδη τουλάχιστον ένα πενθήμερο ιδιωτικό ταξίδι κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
  • Το 20% είναι αναποφάσιστο για τα ταξίδια.
  • Το 20% δεν σχεδιάζει να πάει διακοπές.

Σύμφωνα με την ανάλυση τα ταξίδια από την Γερμανία είναι πιθανό να φτάσουν στα επίπεδα προ της πανδημίας τουλάχιστον φέτος ή ακόμα και να ξεπεράσουν το 2019.

Λιγότερες δαπάνες σε άλλους τομείς

Όπως υπογραμμίζεται καθώς οι διακοπές είναι ακριβές, οι περισσότεροι καταναλωτές κάνουν συμβιβασμούς σε άλλους τομείς. Μειώνουν τις δαπάνες για προϊόντα ή υπηρεσίες, για να εξοικονομήσουν χρήματα για ταξίδια.

Περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς περιορίζουν τα καθημερινά τους έξοδα για να αποδράσουν στο εξωτερικό. Μειώνουν τις μεγάλες αγορές σε προϊόντα και την ψυχαγωγία. Αυτή η τάση είναι ιδιαίτερα αισθητή στους νεότερους αλλά λιγότερο στους ηλικιωμένους.

Κορυφαίοι προορισμοί

Όσον αφορά στο που θα ταξιδέψουν οι Γερμανοί στο εξωτερικό, η Ισπανία και η Τουρκία θα καλωσορίσουν περισσότερους Γερμανούς παραθεριστές.
Παράλληλα οι προορισμοί μεγάλων αποστάσεων ετοιμάζονται να επιστρέψουν δυναμικά.

Μεγαλύτερη παραμονή

Μια άλλη σημαντική τάση είναι ότι οι Γερμανοί κάνουν και πάλι μεγαλύτερες διακοπές. Κατά μέσο όρο, οι τυπικές διακοπές διήρκεσαν 13 ημέρες το 2022, που ήταν σχεδόν δύο ημέρες περισσότερες από το προηγούμενο έτος.

Όσον αφορά στις δαπάνες, οι Γερμανοί ξόδεψαν περισσότερα από 1.350 ευρώ ανά άτομο στις κύριες διακοπές τους πέρυσι, που ήταν περίπου 250 ευρώ περισσότερα από το 2021.
Αυτό οφειλόταν στη μεγαλύτερη διαμονή και ελαφρώς υψηλότερη μέση δαπάνη ανά ημέρα.