Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών ανήλθαν οι αφίξεις κρουαζιεροπλοίων στην Τουρκία, όπως ανέφεραν πρόσφατα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας στη δυναμική που παρατηρήθηκε πέρυσι όταν τα λιμάνια της χώρας υποδέχθηκαν το 1,5 εκατ. επιβάτες.

Περίπου 23 πλοία ελλιμενίστηκαν σε οκτώ τουρκικά λιμάνια τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, φιλοξενώντας 23.047 επιβάτες, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Πρακτορείο Ειδήσεων Demirören (DHA) από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Δημοφιλέστερα λιμάνια

Τα κρουαζιερόπλοια ελλιμενίστηκαν σε οκτώ διαφορετικά λιμάνια τους δύο πρώτους μήνες του έτους, με το λιμάνι του Κουσάντασι να αναδεικνύεται ως το πιο πολυσύχναστο όσον αφορά στην κίνηση των κρουαζιερόπλοιων.

Η Κωνσταντινούπολη και η Σαμψούντα, στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, υποδέχθηκαν τέσσερα κρουαζιερόπλοια η καθεμία, ενώ δύο άλλα λιμάνια του βορρά, η Τραπεζούντα και η Αμάσρα, υποδέχτηκαν από τρία κρουαζιερόπλοια το καθένα.

Την ίδια περίοδο έξι κρουαζιερόπλοια ελλιμενίστηκαν στο δημοφιλή τουριστικό προορισμό Κουσάντασι. Οι δυτικές επαρχίες Τσανάκκαλε, Σμύρνης και Μούγλα παρέλαβαν από ένα κρουαζιερόπλοιο την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Επιπλέον, με βάση τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ναυτιλιακών Υποθέσεων, στη 13ετία, τα έτη με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουαζιεροπλοίων και επιβατών τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ήταν τα εξής: 15 πλοία με 28.923 επιβάτες το 2011, 12 πλοία με 29.474 επιβάτες το 2013 και 22 πλοία με 22.484 επιβάτες το 2015.

Τέλος, ο αριθμός των επιβατών κρουαζιεροπλοίων αυξήθηκε κατά 50% ετησίως το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ανερχόμενος σε περισσότερους από 1,5 εκατ., ξεπερνώντας τον στόχο που έθεσε ο κλάδος και οι τουριστικοί αξιωματούχοι.