Οι δαπάνες του ταξιδιωτικού τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου στην τεχνολογία προβλέπεται να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ το 2022, έχοντας ανακάμψει από την ύφεση κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID.

Σύμφωνα με τα τελευταία κυβερνητικά δεδομένα που αναλύθηκαν από την Travolution, ο τομέας θα αυξήσει τους προϋπολογισμούς IT φέτος κατά 44% το 2021.

Αυτό θα ανεβάσει τις συνολικές δαπάνες για την τεχνολογία σε 1,98 δισ.£, το μεγαλύτερο ποσό τα τελευταία 15 χρόνια για τα οποία η έκθεση Travolution συγκεντρώνει δεδομένα, που χρονολογούνται από το 2008.

Στο αποκορύφωμα της πανδημίας το 2020 οι προϋπολογισμοί πληροφορικής στον ταξιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 28% σε 1,33 δισ.£ και το 2021 ανέκαμψαν οριακά μόνο κατά 4% σε 1,4 δισ. £.

Τα προηγούμενα υψηλά δαπανών ανά ταξίδι σημειώθηκαν το 2016 και το 2019, όταν οι ετήσιες δαπάνες του κλάδου έφτασαν τα 1,84 δισ.£.

Η Έκθεση Καινοτομίας Travolution αναλύει δεδομένα του Γραφείου Εθνικών στατιστικών για δαπάνες πληροφορικής σε πέντε υποτομείς ταξιδιών: Ταξιδιωτικοί Πράκτορες, Τουριστικοί Πράκτορες, Ξενοδοχεία, Αεροπορικές Μεταφορές και Θαλάσσιες Μεταφορές.

Ο ξενοδοχειακός τομέας ξεπέρασε τους Ταξιδιωτικούς Πράκτορες ως ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής σε θέματα τεχνολογίας του κλάδου το 2021, καθώς επωφελήθηκε από την άνθηση των εγχώριων ταξιδιών για να ανακάμψει νωρίτερα από την πανδημία του COVID.

Η δαπάνη ύψους 349 εκατ. λιρών για ξενοδοχεία αντιπροσώπευε το ένα τέταρτο των συνολικών δαπανών ταξιδιού, ενώ η δαπάνη 314 εκατ. λιρών του κλάδου των Ταξιδιωτικών Πρακτόρων αντιπροσώπευε το 23%.

Η αύξηση κατά 23% στις δαπάνες ΙΤ των ξενοδοχείων πέρυσι ήταν μακράν η μεγαλύτερη στα ταξίδια, αν και οι Ταξιδιωτικοί Πράκτορες προβλέπεται να αντεπιτεθούν φέτος με αύξηση 70% σε σύγκριση με 35% των ξενοδοχείων.

Το 2021, οι Αεροπορικές Μεταφορές εδραίωσαν τη θέση τους ως ο μεγαλύτερος τομέας δαπανών με 33% του συνόλου, από 29% το 2020. Ωστόσο, η δαπάνη ύψους 454 εκατομμυρίων λιρών ήταν μείωση 6% σε ετήσια βάση.

Συγκρίνοντας τις προβλέψεις του 2022 με τις δαπάνες πληροφορικής του 2019 πριν από την πανδημία αποκαλύπτει ότι ο ξενοδοχειακός τομέας θα δει τη μεγαλύτερη ανάκαμψη με δαπάνες να αυξηθούν κατά 22%. Κανένας άλλος κλάδος δεν καταγράφει διψήφιο αριθμό.

Η αύξηση 1% του κλάδου των Ταξιδιωτικών Πρακτόρων υπογραμμίζει πώς ανακτά μόνο το χαμένο έδαφος. Οι αεροπορικές μεταφορές και οι τουριστικοί πράκτορες βρίσκονται στο 8% και 7% αντίστοιχα και οι θαλάσσιες μεταφορές παραμένουν αντίστροφα στο -5%.

Η αύξηση 4% των δαπανών πληροφορικής για ταξίδια το 2021 υστερούσε σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο του 8%, αλλά το 44% που προβλεπόταν για ταξίδια φέτος είναι πολύ μπροστά από την προβλεπόμενη ανάπτυξη 12% στο Ηνωμένο Βασίλειο.