Επιδόσεις ρεκόρ σημείωσε το καλοκαίρι του 2023 ο ελβετικός κλάδος φιλοξενίας, λόγω κυρίως της αύξησης του αριθμού των Αμερικανών τουριστών και της επιστροφής των Κινέζων τουριστών.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (FSO), από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της χώρας ανήλθαν στο ρεκόρ των 23,9 εκατ., ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2019.

Το καλοκαίρι του 2023, η διεθνής ζήτηση για διανυκτερεύσεις αυξήθηκε κατά 17,2%, με σχεδόν 12,4 εκατ. Οι τουρίστες από τις Ηνωμένες Πολιτείες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο, πραγματοποιώντας περισσότερες από 2 εκατ. διανυκτερεύσεις για πρώτη φορά από το 1985.

Οι Κινέζοι επέστρεψαν επίσης στα ταξίδια και ο αριθμός των διανυκτερεύσεών τους τετραπλασιάστηκε σε σύγκριση με την καλοκαιρινή περίοδο του 2022, στις 343 χιλ. Το ποσοστό αυτό, πάντως, είναι χαμηλότερο των επιπέδων πριν από την πανδημία, καθώς το 2019, οι Κινέζοι τουρίστες πραγματοποίησαν 951.412 χιλ. διανυκτερεύσεις.

Η OFS ανέφερε, επίσης, σημαντική αύξηση στους Νοτιοκορεάτες και Ινδούς τουρίστες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των διανυκτερεύσεων από Ασιάτες πελάτες αυξήθηκε κατά 47,3%.

Αν και ο αριθμός των διανυκτερεύσεων από τους Ελβετούς μειώθηκε κατά 3,4% σε σύγκριση με τη θερινή περίοδο του 2022, παρέμεινε, ωστόσο, σε υψηλό επίπεδο φθάνοντας τα 11,5 εκατ. διανυκτερεύσεις.

Υπογραμμίζεται ότι η OFS διαχωρίζει τον αριθμό των διανυκτερεύσεων σε δύο εποχές: μια θερινή περίοδο από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο και μια χειμερινή περίοδο από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο, όταν οι τουρίστες έρχονται για να απολαύσουν τις πίστες του σκι.

Αναμένεται ανάπτυξη 3% αυτόν τον χειμώνα

Σύμφωνα με ενδεικτική έρευνα της Suisse Tourisme, του οργανισμού που προωθεί τον τουρισμό της χώρας, η χειμερινή περίοδος ξεκίνησε καλά.

Οι Ελβετοί ξενοδόχοι είναι αισιόδοξοι για αύξηση 3% στις διανυκτερεύσεις την περίοδο έως το τέλος του έτους και για ολόκληρη τη χειμερινή περίοδο 2023/2024.

Οι ορεινές περιοχές αναμένουν αύξηση 3,5% στις διανυκτερεύσεις μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς σε σύγκριση με πέρυσι.