Ξεπέρασε τα 11 εκατομμύρια ο αριθμός των ξένων τουριστών που έφτασαν αεροπορικώς στην Αττάλεια το 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023, καταγράφοντας αύξηση 20% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τον Kaan Kavaloğlu, Πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Ξενοδόχων και Επενδυτών της Μεσογείου (AKTOB).

Η πρώτη αγορά του δημοφιλούς προορισμού, η Ρωσία, σημείωσε αύξηση 32,5% στον αριθμό των επισκεπτών σε σύγκριση με πέρυσι, καθιστώντας την Αττάλεια τον κορυφαίο προορισμό διακοπών για τους Ρώσους.

Μια άλλη σημαντική πηγή τουριστών για την περιοχή είναι η Γερμανία, από όπου υποδέχθηκε πάνω από 2 εκατομμύρια τουρίστες, 17,3% περισσότερους από πέρυσι. Ο κ.Kavaloğlu εξέφρασε τις υψηλές προσδοκίες του τουρκικού τουρισμού από τη γερμανική αγορά, ιδίως όσον αφορά τις δαπάνες, τονίζοντας ότι αναμένει ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση κατά τη χειμερινή περίοδο.

Η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, που κατέχει την τρίτη θέση στους αριθμούς τουριστών στην Αττάλεια, “έδωσε” σχεδόν 1 εκατομμύριο επισκέπτες, καταγράφοντας ρεκόρ όλων των εποχών. Ο αριθμός αντιπροσωπεύει αύξηση 15% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ακολουθεί από κοντά η Πολωνία, την οποία ο κ.Kavaloğlu περιέγραψε ως μια αγορά με τεράστιες δυνατότητες, από όπου υπήρξε αύξηση 40% στους τουρίστες κατά το εν λόγω 8μηνο από το προηγούμενο έτος.

Αντίθετα, η ουκρανική αγορά είχε σημαντικές απώλειες λόγω της συνεχιζόμενης πολεμικής σύγκρουσης. Ο κ.Kavaloğlu παραμένει αισιόδοξος, ωστόσο, για τις αφίξεις Ουκρανών την ερχόμενη χειμερινή περίοδο.

Σχετικά με τις έγκαιρες κρατήσεις, ο κ. Kavaloğlu σημείωσε τα εξής:

“Ξεκινήσαμε να λαμβάνουμε τις πρώτες κρατήσεις για το έτος 2024. Αυτό θα είναι ένα πλεονέκτημα για εμάς. Οι Βρετανοί είναι οι τουρίστες που κλείνουν νωρίς τις κρατήσεις σε σύγκριση με τις άλλες εθνικότητες. Επί του παρόντος, έχουν γίνει πάνω από το 10% του συνόλου των κρατήσεων των Βρετανών για το 2024 και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα φτάσουμε στο 40% Επομένως, ακόμη και πριν ολοκληρωθεί το 2023, θα έχουμε ολοκληρώσει το 50% των πωλήσεών μας από τη βρετανική αγορά».

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι πλέον ο αριθμός των Βρετανών τουριστών που επισκέπτεται την Αττάλεια δεν θα πέσει κάτω από το 1,5 εκατομμύριο.