Περισσότερα από ένα εκατομμύριο δωμάτια ξενοδοχείων αναμένεται να διαθέτουν οι χώρες του Κόλπου (GCC) έως το 2026 – με τη Σαουδική Αραβία να έχει το μεγαλύτερο μερίδιο – καθώς αναπτύσσεται η τουριστική βιομηχανία της περιοχής.

Αυτό αναφέρει πρόσφατη έκθεση για την περιοχή από την συμβουλευτική εταιρεία Colliers International, υπογραμμίζοντας επίσης ότι η ανάπτυξη του κλάδου θα έρθει χέρι-χέρι με έλλειψη την προσωπικού φιλοξενίας.

Συγκεκριμένα η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μόνο χρειάζονται περισσότερα από 90.000 άτομα τα επόμενα χρόνια.

Η πλειοψηφία της ζήτησης είναι προσωπικά, ταξίδια αναψυχής και θρησκευτικά ακολουθούμενα από επαγγελματικά και επαγγελματικά ταξίδια.

Οι εισερχόμενες αφίξεις στην περιοχή έχουν σημειώσει ανάκαμψη μετά τον COVID-19 καθώς αίρονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και τα παγκόσμια ταξίδια φαίνεται να ανακάμπτουν στα προ πανδημίας επίπεδα.

Το 2021, υπήρχαν 894.700 δωμάτια σε όλες τις χώρες του Κόλπου το 2021, μια αύξηση σχεδόν 387.000 δωματίων την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εμφανίζονται ως βασικές αγορές στην περιοχή με το 70% της συγκεντρωμένης προσφοράς στη Σαουδική Αραβία για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης για προσκυνητές που επισκέπτονται τις ιερές πόλεις Μέκκα και Μεδίνα. Τα ΗΑΕ αντιπροσωπεύουν το 23% της συνολικής προσφοράς του ΣΣΚ .

Πάνω από 100.000 δωμάτια θα παρέχονται σε όλο το GCC έως το 2026, με τη συνολική προσφορά να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο δωμάτια – η μεγάλη πλειονότητα θα παρέχεται στη Σαουδική Αραβία ακολουθούμενη από τα ΗΑΕ.

Επιπλέον 110.000 μονάδες εκτιμάται ότι θα προστεθούν στις ιερές πόλεις έως το 2030 για να καλύψουν τη ζήτηση από τους προσκυνητές.

Ζήτηση ανθρώπινου δυναμικού

Λαμβάνοντας υπόψη τις τυπικές αναλογίες ανθρώπινου δυναμικού και την προσφορά δωματίων στην αγορά, εκτιμάται ότι συνολικά 700.000 άτομα απασχολούνται στον ξενοδοχειακό τομέα στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις βασικές περιφερειακές αγορές.

Επιπλέον, εάν ληφθούν υπόψη τα σχεδιαζόμενα μεγάλα έργα στις ιερές πόλεις, η Colliers εκτιμά ότι τα έργα αυτά θα απαιτούσαν περίπου 50.000 επιπλέον ειδικευμένους/εκπαιδευμένους επαγγελματίες φιλοξενίας έως το 2030.