Η Etihad Airways ανακοίνωσε σήμερα τα οικονομικά και λειτουργικά της αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2022, σημειώνοντας ένα ρεκόρ βασικών λειτουργικών κερδών ύψους 296 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ (1 εξάμηνο 2021: ζημίες 392 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ).

Το αποτέλεσμα αυτό επιτεύχθηκε παρά το γεγονός ότι το κόστος των καυσίμων αυξήθηκε σχεδόν κατά 60% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η Etihad μετέφερε 4,02 εκατομμύρια επιβάτες το πρώτο εξάμηνο του 2022, πάνω από 3 εκατομμύρια περισσότερους από πέρυσι (1ο εξάμηνο 2021: 980.000), με μέσο συντελεστή φόρτωσης θέσεων 75%. Τα φορτία επιβατών αυξήθηκαν σταθερά τους πρώτους έξι μήνες, αυξάνοντας κατά 21,9 ποσοστιαίες μονάδες καθώς η ζήτηση ταξιδιών ανέκαμψε. Η αεροπορική εταιρεία σημείωσε ισχυρή ώθηση στον όγκο επιβατών τον Φεβρουάριο, καθώς το Άμπου Ντάμπι χαλάρωσε περαιτέρω τους περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία.

Η χωρητικότητα του δικτύου ανήλθε σε 24 δισεκατομμύρια ASK για το πρώτο εξάμηνο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 46% σε σύγκριση με πέρυσι (1 εξάμηνο 2021: 16,4 δισεκατομμύρια), καθώς η αεροπορική εταιρεία συνέδεσε το Άμπου Ντάμπι με 71 προορισμούς επιβατών και φορτίου σε 45 χώρες. Το πρώτο εξάμηνο του έτους η Etihad ξεκίνησε πέντε καλοκαιρινά δρομολόγια, συμπεριλαμβανομένων νέων εποχικών δρομολογίων προς το Ηράκλειο της Κρήτης και τη γαλλική πόλη της Νίκαιας.

Ο Τόνι Ντάγκλας, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου , δήλωσε: « Χάρη στο πρόγραμμα μετασχηματισμού μας, η Etihad αναδύεται από την πανδημία πιο δυνατή από ποτέ, με έναν στόλο παγκόσμιας κλάσης, μια απαράμιλλη πρόταση πελατών και τη βιωσιμότητα που είναι συνυφασμένη σε κάθε ίνα της επιχείρησής μας.

«Καθώς το αεροπορικό ταξίδι άρχισε να βρυχάται το 2022, η Etihad ήταν εκεί για να επανασυνδέσει τους πελάτες μας με τους αγαπημένους τους και να τους πάει στις πολυαναμενόμενες διακοπές τους, μεταφέροντας πάνω από 4 εκατομμύρια επιβάτες από και προς το όμορφο σπίτι μας στο Άμπου Ντάμπι.

«Η αειφορία συνέχισε να αποτελεί τομέα προτεραιότητας για την Etihad, καθώς θέσαμε σε λειτουργία τα αποδοτικά καύσιμα A350-1000 και συνεχίσαμε τις κορυφαίες στον κλάδο προσπάθειές μας για απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, με αποτέλεσμα η Etihad να ανακηρύχθηκε πρόσφατα Περιβαλλοντική Αεροπορική Εταιρεία της Χρονιάς.

«Η Etihad Guest πέτυχε αποτελέσματα ρεκόρ φέτος καθώς συνεχίσαμε να προωθούμε τη συμμετοχή των μελών και ξεκινήσαμε το Conscious Choices, το πρώτο πρόγραμμα πράσινης αφοσίωσης στον κόσμο που επιβραβεύει τους συχνούς επιβάτες για βιώσιμες επιλογές στον αέρα και στο έδαφος.

«Τα αποτελέσματά μας δεν θα ήταν δυνατά χωρίς τη σκληρή δουλειά και τη δέσμευση ολόκληρης της οικογένειας της Etihad, και η εστίασή μας τώρα είναι στη συνέχιση αυτής της δυναμικής στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. ”

Οικονομικά και που σχετίζονται με την αφοσίωση
Τα έσοδα της Etihad από επιβάτες τριπλασιάστηκαν τους πρώτους έξι μήνες του έτους, φτάνοντας τα 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (1 εξάμηνο 2021: 320 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) καθώς περισσότεροι ταξιδιώτες επαγγελματίες και ταξιδιώτες αναψυχής επέστρεψαν στον αέρα. Αυτό υποστηρίχθηκε από περισσότερες χώρες σε όλο το δίκτυο της Etihad χαλαρώνοντας τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που σχετίζονται με τον Covid.

Οι εμπορευματικές δραστηριότητες συνέχισαν να αποφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα με έσοδα 802 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2022, που αντιπροσωπεύουν αύξηση 6% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Τα έσοδα παρέμειναν ισχυρά παρά την αύξηση του όγκου επιβατών που περιόρισε την ικανότητα συγκράτησης της κοιλιάς, οδηγώντας σε μείωση κατά 19% των μεταφερόμενων φορτίων (295.020 τόνοι).

Ως αποτέλεσμα της συνεχούς εστίασης στη συγκράτηση του κόστους, τα πάγια γενικά έξοδα και τα χρηματοοικονομικά έξοδα μειώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2022, υποχωρώντας κατά 9% (ή 29 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) και 13% (ή 22 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) αντίστοιχα.

Η Etihad Guest, το βραβευμένο πρόγραμμα αφοσίωσης της αεροπορικής εταιρείας, πέτυχε ρεκόρ απόκτησης νέων μελών τον Ιούνιο του 2022, αυξάνοντας σε 7,95 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως. Οι εξαργυρώσεις πτήσεων αυξήθηκαν 15% το 1ο εξάμηνο του 2022 σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την πανδημία το 2019, με περισσότερες από 737.000 πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν και τα επίπεδα αφοσίωσης των μελών μεταφράστηκαν σε δαπάνες καρτών ρεκόρ στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών των ΗΑΕ του προγράμματος, που υποστηρίζεται από μια νέα συνεργασία με την Emirates NBD.

Ο Adam Boukadida, Chief Financial Officer, δήλωσε : « Το πρόγραμμα μετασχηματισμού μας έχει κάνει την Etihad πολύ πιο ανθεκτική και αποτελεσματική και είμαστε εξαιρετικά περήφανοι για την επιστροφή μας στην κερδοφορία το πρώτο εξάμηνο του 2022.

«Το πρώτο εξάμηνο, καταφέραμε να μειώσουμε περαιτέρω τα πάγια γενικά έξοδα και τα χρηματοοικονομικά μας κόστη κατά 50 εκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021, να μειώσουμε το επίπεδο του χρέους στον ισολογισμό μας και να βελτιώσουμε τα EBITDA μας κατά περισσότερα από 600 εκατομμύρια δολάρια.

«Ενώ αυξάνουμε τις δραστηριότητές μας και καταγράφουμε τετραπλάσια αύξηση στον όγκο των επιβατών, κρατήσαμε αυστηρά τη βάση κόστους μας. Ως αποτέλεσμα, το λειτουργικό μας κόστος αυξήθηκε μόνο κατά 26% παρά την αύξηση κατά 46% της αναπτυσσόμενης χωρητικότητας.

«Τα συνολικά λειτουργικά μας κέρδη των 296 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ αποδεικνύουν τη δύναμη του επιχειρηματικού μας μοντέλου στην Etihad και τις βελτιώσεις που έχουμε κάνει στην υποκείμενη οικονομική μας απόδοση όλα αυτά τα χρόνια. ”