Τριπλάσιος αριθμός διεθνών τουριστών επισκέφθηκε την Ιαπωνία το 2017 αγγίζοντας τον αριθμό ρεκόρ των 28,7 εκατ. σε σχέση με τα τελευταία πέντε χρόνια, χάρη στην έντονη και επιθετική επικοινωνιακή στρατηγική της χώρας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Πιο αναλυτικά σημειώθηκε άνοδος 20% το  2017 στον αριθμό των τουριστών στην Ιαπωνία συγκριτικά με το  2016, οδηγούμενη κυρίως από τους Κινέζους τουρίστες οι οποίοι επωφελήθηκαν των συχνότερων πτήσεων χαμηλού κόστους προς την Ιαπωνία.

Σύμφωνα με στοιχεία μέχρι το Νοέμβριο του προηγούμενου έτους, οι κινέζοι τουρίστες ήταν πρώτοι με79 εκατ. ταξίδια, ακριβώς μπροστά από τη Νότια Κορέα με 6,46 εκατ.

Το Τόκιο διευκόλυνε τις θεωρήσεις, επέκτεινε τα αφορολόγητα προγράμματα και άλλαξε τους τελωνειακούς και μεταναστευτικούς κανόνες για να προωθήσει τον τουρισμό σε μια προσπάθεια να προωθήσει τη συνολική οικονομική ανάπτυξη του έθνους.

Υπογραμμίζεται τέλος ότι τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι ξένοι επισκέπτες απομακρύνονται από τους παραδοσιακούς τουριστικούς κόμβους, όπως η πρωτεύουσα και η αρχαία πόλη του Κιότο, και επισκέπτονται πιο μακρινούς προορισμούς, σύμφωνα με τους ειδικούς της τουριστικής βιομηχανίας.