Η Βραζιλία γνώρισε σημαντική ανάπτυξη στο διεθνή της τουρισμό τους πρώτους οκτώ μήνες του 2024, με τους ξένους τουρίστες να αποφέρουν έσοδα ρεκόρ 4,8 δις. δολαρίων.

Αυτό σηματοδοτεί τα υψηλότερα έσοδα που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 29 χρόνια για αυτήν την περίοδο, σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές της κυβέρνησης της Βραζιλίας.

Η αύξηση 9% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023 αντικατοπτρίζει όχι μόνο την αύξηση των αφίξεων διεθνών επισκεπτών αλλά και τη σημασία του ξένου τουρισμού ως μοχλού οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης στη χώρα.

Τουριστική ανάπτυξη

Από τις αρχές του 2024, η Βραζιλία γνώρισε αξιοσημείωτη αύξηση στις διεθνείς αφίξεις τουριστών. Με 4,45 εκατ. ξένους επισκέπτες μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, η χώρα έχει σημειώσει άνοδο 10,7% σε σύγκριση με πέρυσι.

Αυτή η αύξηση δεν σημαίνει μόνο υψηλότερα έσοδα, αλλά έχει σημαντικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και στην καθημερινή ζωή των κοινοτήτων που ασχολούνται με τον τουριστικό τομέα.

Παράγοντες που συμβάλλουν στην άνοδο του τουρισμού

Ανάκαμψη μετά την πανδημία: Η πανδημία COVID-19 είχε καταστροφικές επιπτώσεις στον παγκόσμιο τουριστικό τομέα. Ωστόσο, καθώς οι περιορισμοί έχουν χαλαρώσει και η εμπιστοσύνη στα ταξίδια έχει επιστρέψει, η Βραζιλία εκμεταλλεύτηκε αυτή την ανάκαμψη.

Διαφοροποίηση των ταξιδιωτικών επιλογών: Η Βραζιλία προσφέρει περισσότερα από τον ήλιο και την παραλία. Ενώ πόλεις όπως το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Σαλβαδόρ είναι δημοφιλείς, η χώρα προσφέρει επίσης οικοτουρισμό, τουρισμό περιπέτειας και πολιτιστικό τουρισμό. Η προώθηση φεστιβάλ, εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων προσέλκυσε ένα ευρύτερο κοινό, συμπεριλαμβανομένων τουριστών που ενδιαφέρονται για τη βραζιλιάνικη γαστρονομία, τη μουσική και τις παραδόσεις.

Επένδυση στην υποδομή: Η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει επενδύσει στη βελτίωση των τουριστικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων, των δρόμων και των υπηρεσιών μεταφοράς. Αυτές οι βελτιώσεις διευκολύνουν τους τουρίστες να ταξιδέψουν στη Βραζιλία και ενισχύουν την εμπειρία τους σε όλη τη χώρα.

Στόχοι της κυβέρνησης της Βραζιλίας για το 2027

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει θέσει έναν φιλόδοξο στόχο να τοποθετήσει τη Βραζιλία ως τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό στη Νότια Αμερική έως το 2027. Αυτός ο στόχος περιλαμβάνει την πρόβλεψη να φτάσει τους 8,1 εκατ. διεθνείς επισκέπτες ετησίως και να δημιουργήσει έσοδα περίπου 8,1 δις. δολαρίων.