ksenod-nafsΝομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για την προσεχή 3ετία θα καταβάλουν μόνο τους τόκους των δανείων τους στις τράπεζες ζητά το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Επίσης ζητούν να προβλεφθεί η έναρξη καταβολής των χρεολυτικών δόσεων (κεφάλαιο) για την περίοδο από την 1/1/2016.

Ακόμη αιτούνται την ρύθμιση των εκκρεμών δόσεων του ΤΕΜΠΜΕ κατά ανάλογο τρόπο , δηλαδή με την καταβολή των τόκων για μια τριετία και στην συνέχεια την καταβολή των χρεολυτικών δόσεων για την ολοσχερή εξόφληση του κεφαλαίου σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά την 1/1/2016. Επίσης επιδιώκουν την ρύθμιση του θέματος των δανείων για τις πυρόπληκτες περιοχές και γενικά των δανείων στα οποία έχουν χορηγηθεί εγγυήσεις του Ελληνικού δημοσίου.

Στην επιστολή προς το υπουργείο σημειώνεται ότι από έρευνα πεδίου που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για να διαπιστωθεί η έκθεση της ελληνικής ξενοδοχίας σε δανειακές υποχρεώσεις προέκυψαν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Τα πιο επιβαρυμένα ξενοδοχεία είναι αυτά που έχουν λειτουργήσει την τελευταία πενταετία και τα πιο παλαιά (άνω των 30 ετών), τα οποία έχουν υποχρεωθεί λόγω του έντονου ανταγωνισμού να πραγματοποιήσουν εκτενείς επενδύσεις εκσυγχρονισμού.

Για τις υπόλοιπες προκύπτει μια μέση δανειακή επιβάρυνση που ανέρχεται σε 18.700 ευρώ ανά δωμάτιο. Πρόκειται για σημαντική επιβάρυνση, αν ληφθεί υπόψη ότι τα συνολικά έσοδα ανά δωμάτιο ήταν 13.275 ευρώ το 2010 και περιορίστηκαν στα 11.700 ευρώ κατά το 2011.

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική διάσταση του προβλήματος, επισημαίνεται ότι περισσότερο επιβαρυμένα είναι τα ξενοδοχεία της Ηπείρου, της Κρήτης, της Πελοποννήσου, των Νησιών του Ιονίου και του Βορείου Αιγαίου. Λιγότερο επιβαρυμένα με δανειακές υποχρεώσεις είναι τα ξενοδοχεία των Κυκλάδων, της Θεσσαλίας, των Δωδεκανήσων και της Αττικής. Είναι εμφανές, ότι οι περιοχές χαμηλής τουριστικής ανάπτυξης που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εγχώρια τουριστική αγορά, θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο πρόβλημα εξυπηρέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων. Η μέση χρηματοδότηση του ΤΕΜΠΜΕ προς όσα από τα ελληνικά ξενοδοχεία εντάχθηκαν σε κάποιο από τα προγράμματά του ανέρχεται σε 54.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Τα ξενοδοχεία υψηλών κατηγοριών εμφανίζουν μεγαλύτερη δανειακή επιβάρυνση ανά δωμάτιο, αλλά έχουν και μεγαλύτερα ετήσια έσοδα. Οι μονάδες 5 αστέρων χρωστούν κατά μέσο όρο 44.250 ευρώ ανά δωμάτιο, των 4 αστέρων 26.000 ευρώ περίπου και των 3 αστέρων 17.450 ευρώ και 6. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι μικρές οικογενειακές μονάδες. Η μέση ξενοδοχειακή επιβάρυνση των μονάδων με λιγότερα από 20 δωμάτια ανέρχεται σε 21.378 ευρώ ανά δωμάτιο. Για τα ξενοδοχεία με 21-50 δωμάτια, η επιβάρυνση ανέρχεται σε 14.523 ευρώ και των ξενοδοχείων με 51-100 δωμάτια σε 13.755 ευρώ.

Ανθή Σασματζόγλου