Στη Ρωσία, ο συντελεστής ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία και άλλες εγκαταστάσεις διαμονής έχει μηδενιστεί. Οι κανόνες του σχετικού νόμου, που υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 26 Μαρτίου, θα τεθούν σε ισχύ σε ένα μήνα.

Η Rostourism εξήγησε τις λεπτομέρειες του νόμου για νέες και λειτουργικές εγκαταστάσεις.

Στις 26 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Ρωσίας υπέγραψε το νόμο για τα φορολογικά μέτρα κατά της κρίσης για τη στήριξη της ρωσικής οικονομίας (Ομοσπονδιακός νόμος αριθ. 67-FZ της 26ης Μαρτίου 2022). Το έγγραφο, που ξεκίνησε από τη ρωσική κυβέρνηση, περιέχει επίσης ένα μέτρο που προτείνει η Rostourism για φορολογικά κίνητρα για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, ο νόμος θεσπίζει μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ για τις υπηρεσίες σε ξενοδοχεία και άλλες εγκαταστάσεις διαμονής (άρθρο 2, παράγραφοι 18-19). Το νέο πρότυπο θα τεθεί σε ισχύ ένα μήνα μετά τη δημοσίευση του νόμου (δηλαδή στις 26 Απριλίου 2022), αλλά όχι νωρίτερα από την 1η ημέρα της επόμενης φορολογικής περιόδου ΦΠΑ.

«Είναι σημαντικό ότι χάρη σε αυτήν την απόφαση, ο συντελεστής μηδενίζεται τόσο για νέες ή ανακαινισμένες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών δραστηριοτήτων, όσο και για ήδη υπάρχουσες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Για ξενοδοχεία που λειτουργούν ήδη, ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ θα ισχύει έως τις 30 Ιουνίου 2027 (δηλαδή πέντε χρόνια). Για τις νέες εγκαταστάσεις και για τις εγκαταστάσεις που έχουν υποστεί ανακαίνιση, ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ θα ισχύει για πέντε χρόνια από την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας», εξηγεί η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τουρισμού.

Η περίοδος χάριτος για τον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ ορίζεται για περίοδο πέντε ετών, αφού, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, η ξενοδοχειακή επιχείρηση μπορεί να φτάσει τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας της.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος τουρισμού, αυτή η απόφαση, μαζί με τα μέτρα του εθνικού τουριστικού έργου, θα καταστήσει την τουριστική βιομηχανία πιο ανταγωνιστική, θα προσελκύσει νέους επενδυτές και θα λύσει ένα από τα βασικά προβλήματα του ρωσικού τουρισμού – μια οξεία έλλειψη σύγχρονου υψηλού – ποιοτικά ξενοδοχεία.

Επιπλέον, το μέτρο θα βοηθήσει στη διατήρηση μιας άνετης αναλογίας τιμής-ποιότητας στην ξενοδοχειακή βιομηχανία στην αγορά, τόνισε η Zarina Doguzova.

Ο Rostourism τονίζει τη σημασία του νέου μέτρου στήριξης. Τώρα η Ρωσία έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στον κόσμο για τον τουρισμό και τη βιομηχανία φιλοξενίας – 20%. Ταυτόχρονα, στους ξενοδοχειακούς οργανισμούς, το 100% της προστιθέμενης αξίας διαμορφώνεται απευθείας στον οργανισμό, άρα η φορολογική επιβάρυνση για την καταβολή ΦΠΑ γίνεται, στην πραγματικότητα, φόρος κύκλου εργασιών. Η φορολογική επιβάρυνση, λοιπόν, ξεπερνά το 30% των εσόδων, ενώ ο κανόνας στον τουριστικό κλάδο είναι λιγότερο από 10,5%.

«Μια τέτοια φορολογική επιβάρυνση έκανε την ξενοδοχειακή βιομηχανία μη ανταγωνιστική σε σύγκριση με άλλους τομείς της οικονομίας και όχι αρκετά ελκυστική για τους επενδυτές. Συγκριτικά, τα τελευταία 10 χρόνια, οι χώρες όπου ο τουρισμός συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ μείωσαν σημαντικά τους συντελεστές ΦΠΑ για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ή τους έχουν μηδενίσει εντελώς », τονίζει το Rostourism, αναφέροντας ως παράδειγμα την παγκόσμια εμπειρία.

Έτσι, ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία ισχύει στο Ισραήλ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στη Σιγκαπούρη και σε μια σειρά από άλλες χώρες. Στην Κίνα, ο συντελεστής ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία είναι 9%, στις χώρες της ΕΕ – κατά μέσο όρο 7-8%, στην Ταϊλάνδη – 7%.

Ο μηδενισμός ή η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία επέτρεψε σε αυτές τις χώρες να εντείνουν σημαντικά την επενδυτική δραστηριότητα στον τουρισμό, σημειώνει ο Rostourism. Αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν τα έσοδα της τουριστικής επιχείρησης, να εμφανιστούν νέες θέσεις εργασίας και κατά συνέπεια να αυξηθεί η είσπραξη φόρων από τον τουριστικό κλάδο. Δηλαδή, ένα τέτοιο μέτρο στήριξης είχε πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία.