Ξεναγήσεις στην Αγία Πετρούπολη από τις πανέμορφες στέγες της πόλης προσφέρει εταιρεία στη Ρωσία, δίνοντας μια άλλη οπτική στη θέα, την οποία η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας έχει να προσφέρει στους επισκέπτες της.

Συγκεκριμένα η εταιρεία PanoramicRoof στην προσπάθειά της να πείσει τους αξιωματούχους να αφήσουν τους τουρίστες να θαυμάσουν την πόλη από ψηλά, πέρασε 4 χρόνια για να μπορέσει να ξεπεράσει τους γραφειοκρατικούς σκοπέλους και να πάρει τις απαραίτητες άδειες.

Η συντονίστρια του πρακτορείου κα Anastasia Krasitskaya, αναφέρει ότι η ιδέα του συγκεκριμένου είδους ξεναγήσεων της ήρθε όταν έβγαλε τις φωτογραφίες του γάμου της πάνω στις στέγες της Αγίας Πετρούπολης. «Η θέα ήταν εκπληκτική αλλά η όλη διαδικασία ήταν φυσικά επικίνδυνη και αρκετά στρεσογόνα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παλαιότερα οι τουρίστες μπορούσαν μόνο στα κρυφά να έχουν πρόσβαση στις στέγες των κτηρίων και όταν κάποιος τους ανακάλυπτε φώναζε αμέσως την αστυνομία.

Τελικά το πρακτορείο αποφάσισε να κάνει μια συμφωνία με τους ενοίκους προσφέροντάς τους ως αντάλλαγμα την επισκευή του κλιμακοστασίου.

Η πόλη των 5,3 εκατομμυρίων προσελκύει ετησίως πλήθος επισκεπτών  (6,9 εκατομμύρια το 2016). Κάποιοι από αυτούς θέλουν να ξεφύγουν από την πεπατημένη περιήγηση στη πόλη και επιθυμούν μια πιο περιπετειώδη εμπειρία, και οι στέγες προσφέρουν την καλύτερη θέα στη πόλη.

Βέβαια, πάντα πριν την έναρξη της ξενάγησης, ο Alexander Semyonov, ο επικεφαλής του PanoramicRoof, επαναλαμβάνει τις οδηγίες ασφαλείας προς τους τουρίστες: «μην βαδίζετε πολύ γρήγορα και ακολουθείτε προσεκτικά τον οδηγό, φοράτε καπέλα και να έχετε μαζί σας κιάλια».