Η Αγία Πετρούπολη παραμένει ο ηγέτης μεταξύ των πόλεων και των περιοχών της Ρωσίας όσον αφορά τα μέτρα στήριξης της βιομηχανίας φιλοξενίας. Τα τελευταία δύο χρόνια, ο τουρισμός της πόλης έχει ήδη λάβει 4 δισεκατομμύρια ρούβλια με τη μορφή φορολογικών κινήτρων και δανείων. Φέτος ο τουριστικός κλάδος περιμένει άλλη μια χαλάρωση.

Η προετοιμασία της Αγίας Πετρούπολης για τη θερινή περίοδο του 2022 και τα οικονομικά μέτρα για τη στήριξη της βιομηχανίας φιλοξενίας συζητήθηκαν σε διευρυμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων υπό την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης της Αγίας Πετρούπολης.

Όπως υπενθύμισε ο Sergey Korneev, Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της Αγίας Πετρούπολης, το 2020-2021, οι επιχειρήσεις της τουριστικής βιομηχανίας της πόλης, για λογαριασμό του Κυβερνήτη Alexander Beglov, έλαβαν περιφερειακά φορολογικά κίνητρα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από 3.227 επιχειρήσεις στον τομέα το 2020.

«Φέτος υπάρχουν ήδη περισσότερες τέτοιες επιχειρήσεις, τα μέτρα στήριξης έχουν επεκταθεί», τόνισε ο κ. Korneev.

Η πόλη βοήθησε επίσης συμμετέχοντες στην τουριστική βιομηχανία με δάνεια με ευνοϊκούς όρους: το 2020-2021, εκδόθηκαν 99 δάνεια αξίας 317,4 εκατομμυρίων ρούβλια σε τουριστικούς οργανισμούς, ξενοδοχεία και ταξιδιωτικά γραφεία από το Ταμείο Υποστήριξης Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων. Αυτό κατέστησε δυνατή τη διάσωση περισσότερων από 2.100 θέσεων εργασίας.

Ένα άλλο σημαντικό μέτρο ήταν η παράταση της αναβολής ή της απαλλαγής των εταιρειών από την πληρωμή πληρωμών για τη μίσθωση ακινήτων της πόλης: 826 συμμετέχοντες στην Αγία Πετρούπολη στον τομέα της φιλοξενίας έλαβαν τέτοια οφέλη.

Όπως συνόψισε ο Σεργκέι Κορνέεφ, ο συνολικός όγκος των μέτρων στήριξης που εγκρίθηκαν προηγουμένως για το 2020 και το 2021 υπολογίζεται ήδη σε 4 δισεκατομμύρια ρούβλια. Το 2022, προστέθηκαν άλλα 1 δισεκατομμύριο ρούβλια. για τη στήριξη του κλάδου με τη μορφή φορολογικών κινήτρων.

Συνεχίζονται οι εργασίες για την προετοιμασία νέων μέτρων για τη στήριξη του τουριστικού τομέα της Αγίας Πετρούπολης. Η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης της Αγίας Πετρούπολης κάλεσε εμπειρογνώμονες και συμμετέχοντες του κλάδου να παράσχουν σχόλια σχετικά με νέες πρωτοβουλίες για περαιτέρω συζήτηση σε περιφερειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο.

Νωρίτερα, η Δημοτική Επιτροπή για την Τουριστική Ανάπτυξη είχε μια πρωτοβουλία να επεκτείνει και να επεκτείνει τον όγκο των ομοσπονδιακών φορολογικών πλεονεκτημάτων για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου της φιλοξενίας, τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για ορισμένα είδη υπηρεσιών που παρέχονται από εταιρείες του κλάδου.

Ξεχωριστές αποφάσεις στο πλαίσιο της προετοιμασίας της πόλης για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση της Αγίας Πετρούπολης. Αφορούν την απαλλαγή εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της τουριστικής βιομηχανίας, από πλήθος ελέγχων μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2023.

Σε επίπεδο χρηματοδότησης, αποφασίστηκε η κεφαλαιοποίηση του ταμείου στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τη διάθεση δανείων με ευνοϊκούς όρους και δανείων. Το συνολικό ποσό της πρόσθετης κεφαλαιοποίησης του Ταμείου Βιομηχανικής Ανάπτυξης και του Ταμείου Βοήθειας Δανεισμού Μικρών Επιχειρήσεων είναι περίπου 3 δισεκατομμύρια ρούβλια.

Επιπλέον, για το τρέχον έτος, ο συντελεστής φόρου εταιρικής περιουσίας για ακίνητα, η φορολογική βάση του οποίου καθορίζεται ως η κτηματολογική αξία, διατηρήθηκε στο επίπεδο του 2021. Συνιστάται στους οργανισμούς που παρέχουν πόρους να μην επιβάλλουν κυρώσεις σε επιχειρηματίες για καθυστερημένες ή ελλιπείς πληρωμές.