Αισιόδοξοι εμφανίζονται οι Ρώσοι επιχειρηματίες στον τομέα του Τουρισμού, μετά τις απογοητευτικές καλοκαιρινές πληρότητες καταλυμάτων που δεν ξεπέρασαν, στην καλύτερη περίπτωση, το 55%. Όπως στην περίπτωση του Krasnodar, του κορυφαίου Ρωσικού προορισμού.

Συνολικά, σύμφωνα με την πρόσφατη αποτίμηση της τουριστικής κίνησης το καλοκαίρι του 2020, τα ρωσικά θέρετρα κατάφεραν να εξυπηρετήσουν το σύνολο των τουριστών ως εξής. Το Big Sochi, εμφάνισε πληρότητα της τάξης του 30%. Η Anapa δεν κατάφερε να αγγίξει το 20%, “κλείνοντας” με 18% πληρότητα. Το Gelendzhik με 6% και η Tuapse με 1,5%. Το μερίδιο της Κριμαία αυτό το καλοκαίρι διαμορφώθηκε στο 19% και του Kavminvody στο 12%.

Το μερίδιο άλλων προορισμών – Καλίνινγκραντ, περιφέρεια Μόσχας, Αγία Πετρούπολη και Belokurikha στο Αλτάι – ανήλθε στο 3,8%.

 

Αυξημένες κατά 30% οι πωλήσεις φθινοπώρου – χειμώνα 2020

Μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, παρά τις φήμες για εθνικό lockdown που συγκράτησαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα τις κρατήσεις σε αεροπορικά εισιτήρια και καταλύματα, μέχρι τώρα ο όγκος των πωλήσεων είναι υψηλότερος από 30%, σε σχέση πέρυσι.

“Το χειμώνα, παρατηρούμε αύξηση της ζήτησης έως και 50%, και το νέο έτος γενικά υπόσχεται να είναι ακόμη πιο ζεστό από το καλοκαίρι, ειδικά στο σκι” παραδέχεται σε συνέντευξή του ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού ALEAN και πρόεδρος της ATOR, Ilya Umansky.

Σημειώνεται ότι για τη Ρωσία το χειμερινό σκι, αντιπροσωπεύει περισσότερο από το μισό της χειμερινής τουριστικής ζήτησης. Και όπως διευκρινίζει ο Ilya Umansky, “Υπάρχει αξιοσημείωτη αύξηση του ενδιαφέροντος για τα χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής, όπως το Abzakovo στη Bashkiria, το Kirovsk στην περιοχή του Μούρμανσκ, το Sheregesh στο Kemerovo. Όπως και για το μεγαλύτερο χιονοδρομικό, Krasnaya Polyana”.

Βέβαια, ο φόβος της πανδημίας υπάρχει και αναβιώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα από το ξέσπασμά της μέχρι τώρα. “Οι τουρίστες φοβούνται ότι η αβεβαιότητα μπορεί να συνεχιστεί, τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά και ήδη κάνουν κράτηση για τον επόμενο χρόνο στη Ρωσία. Τώρα βλέπουμε αύξηση του όγκου των κρατήσεων για το επόμενο καλοκαίρι σε επίπεδο + 80% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2019. Και αυτό υποδηλώνει ότι η επόμενη σεζόν στα ρωσικά θέρετρα θα είναι πολύ αυξημένη- όλοι μας, οι επιχειρήσεις και το κράτος πρέπει να προετοιμαστούμε για μία εκτόξευση της ζήτησης, λόγος για τον οποίο θα πρέπει να αποφύγουμε λάθη φέτος” επεσήμανε ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού ALEAN και πρόεδρος της ATOR, Ilya Umansky.