Άδεια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας-Λευκάδας δόθηκε σε Ρωσικό τηλεοπτικό συνεργείο για γυρίσματα στη Λευκάδα.

Ειδικότερεα, το δεύτερο μεγαλύτερο κανάλι της χώρας, ήρθε στην Λευκάδα για γυρίσματα με θέμα την ομηρική Ιθάκη και τον Β. Νταίρπφελντ. Η άφιξη έγινε στο Νυδρί το Σάββατο 28 Απριλίου νωρίς το απόγευμα και έμειναν στο νησί και την επομένη μέρα.

Η ρωσική παραγωγή είχε δύο επιστημονικούς συμβούλους: τον αρχαιολόγο κ. Mojaisky Andrey και τον ανθρωπολόγο κ. Mikhailin Vadim. Αφηγητής από την ρωσική πλευρά ο ηθοποιός κ. Khaburgaev Alexander. Αρχηγός της αποστολής ο κ. Malendev Vasily.

Στο ντοκιμαντέρ θα ενσωματωθούν συνεντεύξεις του δρ. Προϊστορικής Αρχαιολογίας κ. Θεόδωρου Γιαννόπουλου και του ομηριστή- ερευνητή κ. Κωνσταντίνου Δούκα.

Τη ρωσική ομάδα καλωσόρισαν στο Νυδρί όλοι οι συντελεστές και επιβιβάστηκαν στην Οδύσσεια, την τουριστική τριήρη του μέλους του συλλόγου Γεράσιμου Κτενά, ο οποίος προσφέρθηκε να τους μεταφέρει στην Αγία Κυριακή, μετά από μικρή βόλτα στη Μαδουρή και Σκορπιό.

Ακολούθησαν γυρίσματα στα Σύβοτα από τη θέση Αγνάντιο με το κλειστό λιμάνι του Φόρκυνος στο πλάνο να στηρίζει με την φυσική του αλήθεια τα επιχειρήματα των αφηγητών και στο βάθος το Αρκούδι – η ομηρική Αστερίς.

Τελευταία επίσκεψη και γυρίσματα έγιναν στην χοιροσπηλιά του Εύμαιου. Την επόμενη ημέρα και όπως οι ίδιοι το επιθυμούσαν, κινήθηκαν αυτόνομα. Επισκέφτηκαν και έκαναν σχετικά γυρίσματα στον αρχαιολογικό χώρο στο Στενό στο Νυδρί – παρουσία εκπροσώπου της Εφορείας Αρχαιοτήτων- και στους καταρράκτες.