Έντονη ανάπτυξη παρουσιάζει για πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια ο ρωσικός εξερχόμενος τουρισμός, όπως αναφέρει η Ρωσική Ένωση Τουριστικής Βιομηχανίας (RST), σημειώνοντας ότι από το 2014, η εξερχόμενη τουριστική ροή κινούνταν μόνο αρνητικά.

Σύμφωνα με την RST, κατά τους πρώτους μήνες του 2017, η ρωσική συνοριακή υπηρεσία κατέγραψε 6,2 εκατ. ταξίδια Ρώσων στο εξωτερικό ειδικά για τον τουρισμό, αριθμός ο οποίος είναι ενισχυμένος κατά 56,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι αριθμοί είναι πολύ υψηλότεροι από ό, τι υποδεικνύει ο Rosstat, αναφέρει η γραμματεία Τύπου της RST. Η έκδοση του Rosstat υποδηλώνει ότι τα τουριστικά ταξίδια στο εξωτερικό κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 30%. Μεταξύ των πρώτων δέκα χωρών που ταξιδεύουν οι Ρώσοι είναι η Τουρκία, η Κίνα, η Ταϊλάνδη, η Αμπχαζία, το Καζακστάν, αλλά και η Ουκρανία, η Φινλανδία και η Εσθονία ή η Πολωνία.

Παράλληλα, η RST αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ανταγωνιστές στη δυναμική της αύξησης της τουριστικής κίνησης προς την Τουρκία.

Γενικά, μόνο η Τυνησία (-24,6%), η Φινλανδία (-21%) και η Βουλγαρία (-3%) παρουσίασαν αρνητική δυναμική όσον αφορά τον εξερχόμενο τουρισμό, ενώ ακόμη και το Μαυροβούνιο, το οποίο «προσβλήθηκε» από τις δηλώσεις του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, κατόρθωσε να διατηρήσει τη ροή τουριστών από τη Ρωσία, η οποία αυξήθηκε κατά 10,6%.