Τις έντονες αντιδράσεις των επιχειρηματιών στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, έχει προκαλέσει ο περιορισμός της πρόσβασης με πούλμαν στο κέντρο της πόλης το 2019.

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Τουρισμού (ΕΤΟΑ), ζητά να υπάρξουν στο μέτρο προκειμένου να αποφευχθούν οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις στις τοπικές επιχειρήσεις.

Σχεδόν το 70% των επιχειρηματιών υποστηρίζει ότι ο νέος κανονισμός θα μειώσει τον αριθμό των διανυκτερεύσεων στη Ρώμη, το 85% ανέφερε ότι θα επηρεαστούν οι κρατήσεις και ότι το 55% των επισκεπτών θα απομακρυνθεί από το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Πάνω από το 55% των ιδιοκτητών εστιατορίων ανέφεραν ότι θα υπάρξει αρνητική επίπτωση στις κρατήσεις για φαγητό.

Ο Tim Fairhurst, Διευθυντής Πολιτικής του ETOA, σχολίασε πως “οι φορείς τουρισμού της Ρώμης χρειάζεται να κάνουν πιο εποικοδομητικό διάλογο για την εξεύρεση λύσεων που να ανταποκρίνονται στις μακροπρόθεσμες ανάγκες τόσο των πωλητών αλλά και των καταναλωτών.”

Λόγω της έλλειψης επαρκών εναλλακτικών μέσων δημόσιας συγκοινωνίας προς τους ιδιώτες, οι νέοι περιορισμοί στη χρήση πούλμαν θεωρητικά θα είναι αντιπαραγωγικοί αν δε γίνει σωστή διαχείριση των μέσων συγκοινωνίας ούτως ώστε η πόλη να παραμείνει βιώσιμη για τις επιχειρήσεις της.

Σύμφωνα με το πλάνο περιορισμού που πρόκειται να εφαρμοστεί, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Τρίωρη διάρκεια διαμονής στο κέντρο.
  • Ημερήσιο όριο πρόσβασης 30 πούλμαν στο Βατικανό, πλην εξαιρέσεων όπως μαθητικά γκρουπ, ΑμεΑ, επιβάτες που μένουν σε ξενοδοχεία του κέντρου.
  • Ημερήσια πρόσβαση στο Βατικανό και γύρω από το Κολοσσαίο με προκαταβολή εκτός κι αν υπάρχει απόδειξη πρόσκλησης.