
Σχέδιο ανάπτυξης μεγαλύτερων καταστημάτων σε τουριστικούς προορισμούς της χώρας εξυφάνει η διοίκηση των Helllenic Duty Free Shops. Στόχος η αύξηση του κύκλου εργασιών της που είναι αφενός άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία του ελληνικού τουρισμού και αφετέρου με την κατασκευή ελκυστικότερων για τον τουρίστα χώρων πώλησης αφορολόγητων και travel exclusive προϊόντων.
Όπως επισημαίνει στον ΕΤ της Κυριακής ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Duty Free Shops κ. Γεώργιος Βελέντζας η είσοδος της Fraport στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια θα βελτιώσει άμεσα τις υποδομές κάνοντας τα Duty Free ελκυστικότερα στον διερχόμενο τουρίστα. Αναφέρει ως παράδειγμα το εμβαδού 58 τ. μ. κατάστημα της Σαντορίνης το οποίο διακινεί σαφώς περισσότερους αλλά και συναλλαγματικά ισχυρότερους τουρίστες το αεροδρόμιο της Ζακύνθου όπου το αντίστοιχο υποκατάστημα ανέρχεται στα 500 τ.μ. Στη Σαντορίνη ι τζίρος αγγίζει τα 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ στην Ζάκυνθο τα 5,8 εκατ. ευρώ. Ο κ. Βελέντζας αποκαλύπτει ότι ήδη η Hellenic Duty Free βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την ανάδοχο εταιρεία των αεροδρομίων για εκμετάλλευση νέων και μεγαλύτερων χώρων στους νέους αεροσταθμούς που θα ανεγερθούν από το 2017 και μετά.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Duty Free Shops σημειώνει ότι τα αποτελέσματα της χρήσης του 2015 δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αυτήν του 2014 (τζίρος 290 εκατ. ευρώ περίπου), υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι πολιτικοί προϊστάμενοι του τουρισμού ασχολούνται με τις αφίξεις και όχι με την ουσία που δεν είναι άλλη από τα έσοδα. Το μέσο έσοδο ανά αναχωρούντα επιβάτη είναι της τάξεως των 30-50 ευρώ, τονίζοντας ότι οι καλοί πωλησιακοί μήνες -όπως είναι εύλογο- είναι το διάστημα από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο. Θεωρεί ως βαρόμετρο του 2016 την αύξηση από τη ρωσική αγορά, καθώς και την διαφαινόμενη από την αραβική, τουριστικές αγορές που αιμοδοτούν το τουριστικό συνάλλαγμα της χώρας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα οφείλει να ανοίξει νέες πηγές άντλησης τουριστών δίχως να στηρίζεται στους τουρίστες του σακιδίου και της τελευταίας στιγμής. Ο διευθύνων σύμβουλος των Hellenic Duty Free Shops απαντώντας σε ερώτηση τονίζει ότι ο ομφάλιος λώρος με την Folli Follie δεν έχει κοπεί δεδομένου ότι η ελληνική πολυεθνική μέσω της Travel Retail Investments SCA συμμετέχει με ισχυρή θέση στο μετοχικό κεφάλαιο της ελβετικής Dufry AG που διαθέτει το 100% των μετοχών των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (Hellenic Duty Free Shops) από τον Δεκέμβριο του 2013. Μάλιστα η στρατηγική συνεργασία των δυο πλευρών είναι συνεχής, συμπληρώνει. O κ. Βελέντζας αναφέρει ότι τα ΚΑΕ βρίσκονται σε συνεχείς αναζητήσεις ευκαιριών αναμένοντας τις σχετικές κατευθύνσεις στην την ιδιοκτήτρια εταιρεία.
ΚΑΕ
Τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (Hellenic Duty Free Shops) ξεκίνησαν τη λειτουργία τους, στις 31 Ιανουαρίου 1979. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον κλάδο του ταξιδιωτικού λιανεμπορίου, παρέχοντας τη δυνατότητα αγορών, αποκλειστικά σε όσους ταξιδεύουν. Ξεκινώντας, το 1979, με δύο σημεία πώλησης, σήμερα διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο 114 καταστημάτων σε 44 σημεία (22 αεροδρόμια, 11 μεθοριακούς σταθμούς, 14 λιμάνια) στην Ελλάδα με 2.300 άτομα προσωπικό. Η θυγατρική εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΙΑΝΟΜΕΣ Α.Ε. ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2000. Σήμερα διαθέτει ένα ανεπτυγμένο δίκτυο καταστημάτων σε αεροδρόμια και λιμάνια της χώρας. Δραστηριοποιείται στον κλάδο εφοδιασμού πλοίων και χονδρικής πώλησης από το 2005. Συγκεκριμένα εφοδιάζει κρουαζιερόπλοια, φεριμπότ, εμπορικά πλοία, εφοδιαστές πλοίων, στρατιωτικές δυνάμεις και πρεσβείες κ.α. με προϊόντα διεθνώς αναγνωρισμένων μαρκών. Συνεργάζεται αποκλειστικά με διεθνώς αναγνωρισμένες εταιρείες, πιστοποιώντας την υψηλή ποιότητα και την αυθεντικότητα των προϊόντων που διαθέτει στην αγορά.
Ο κ. Βελέντζας υποστηρίζει ότι η έμφαση στην αποτελεσματική οργάνωση της λειτουργίας των κεντρικών γραφείων και οι σύγχρονες αποθήκες της εξασφαλίζουν τον άμεσο και έγκυρο εφοδιασμό και τη διανομή μιας μεγάλης ποικιλίας προϊόντων.
Dufry
Όπως προαναφέρθηκε η εταιρεία Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών Α.Ε. ανήκει στον Ελβετικό Όμιλο Dufry AG (ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο του ταξιδιωτικού λιανεμπορίου με έδρα την Βασιλεία με δραστηριότητα σε 63 χώρες (Ευρώπη, Αφρική, Ασία, Κεντρική Αμερική και Καραϊβική, Βόρεια και Νότια Αμερική). Η ιστορία της ξεκινά το 1865. Σήμερα λειτουργεί 2.200 καταστήματα σε αεροδρόμια, κρουαζιερόπλοια, λιμάνια και άλλους τουριστικούς προορισμούς σε αναδυόμενες αγορές δημιουργώντας ένα πολύ δυνατό portfolio συνεργατών. Προσφέρει στους πελάτες της μεγάλη συλλογή, επώνυμων brands από περισσότερους από 1.500 προμηθευτές και απασχολεί περισσότερους από 29.000 εργαζόμενους.
Ερωτώμενος για το τι υπάρχει στα duty free καταστήματα που δεν υπάρχει στην εσωτερική αγορά ο κ. Βελέντζας επισημαίνει :
«Ο ταξιδιώτης στα duty free καταστήματα βρίσκει travel exclusive προϊόντα. Στα αρώματα και καλλυντικά υπάρχουν τα Travel Sets, τα οποία, εκτός από προσωπική χρήση, συχνά προτιμούνται ως δώρο και πολλές φορές είναι συλλεκτικά. Τα αρώματα και καλλυντικά στις travel exclusives συσκευασίες διευκολύνουν όσους ταξιδεύουν συχνά επειδή διατίθενται σε μικρότερο μέγεθος και τις περισσότερες φορές και σε συσκευασία μεταφοράς (π.χ. κουτάκια, νεσεσέρ κ.α.). Ειδικές συσκευασίες Travel Exclusive διατίθενται στα σοκολατοειδή και στα οινοπνευματώδη».
Όπως προσθέτει προ-παραγγελία μπορεί να πραγματοποιήσει οποιοσδήποτε αλλά μόνο από το Ελευθέριος Βενιζέλος.
«Δικαίωμα αγοράς από τα Hellenic Duty Free Shops έχουν αποκλειστικά οι ταξιδιώτες. Η παραλαβή και αγορά των προϊόντων πραγματοποιείται στα σημεία παραλαβής την ημέρα αναχώρησης με την επίδειξη της Κάρτας Επιβίβασης» τονίζει. Μεγάλο στοίχημα για την εισροή μεγάλου αριθμού τουριστών από τις αραβικές και όχι μόνο χώρες είναι το γεγονός ότι οι ταξιδιώτες με προορισμό σε τρίτες χώρες, απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ κατά την αγορά τους, αφού δικαιούνται αγορές ειδών σε τιμές αφορολόγητες. «Οι ταξιδιώτες με προορισμό εντός Ε.Ε. και Ελλάδας αγοράζουν τα είδη σε τιμές travel value, στις οποίες περιλαμβάνεται ο προβλεπόμενος από το νόμο ΦΠΑ. Στα καταστήματα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ο δικαιούχος ταξιδιώτης μπορεί να λάβει την επιστροφή του ΦΠΑ για αγορές που υλοποίησε κατά την παραμονή του στη χώρα στην εσωτερική αγορά. Σε πολλά καταστήματά της εταιρείας παρέχεται η δυνατότητα επιστροφής των φόρων» καταλήγει ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΚΑΕ.
του Χάρη Ντιγριντάκη