Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι κορυφαίοι τουριστικοί πράκτορες στη Γερμανία αναζητούν σαφείς εξηγήσεις και πιθανώς οικονομική αποζημίωση για το σκάνδαλο ανταλλαγής δεδομένων. Σε αυτό εμπλέκονται η κορυφαία κοινοπραξία πρακτορείων RTK και ο αντίπαλος τουριστικός πράκτορας FTI.

Στοιχεία πωλήσεων έως και από 3.000 γερμανικών ταξιδιωτικών πρακτορείων διαβιβάζονταν από την RTK στην FTI για οκτώ χρόνια.
Αυτά επέτρεψαν στην FTI να προσφέρει επιπλέον προμήθειες και άλλα οφέλη στα πρακτορεία που συμφώνησαν να εστιάσουν τις πωλήσεις τους από άλλους ταξιδιωτικούς πράκτορες προς την εταιρεία με έδρα το Μόναχο.

Δύο κορυφαίοι γερμανικοί τουριστικοί πράκτορες, η TUI και η Schauinsland-Reisen, ακύρωσαν τις συμφωνίες πωλήσεων τους με το μεγαλύτερο δίκτυο ταξιδιωτικών πρακτορείων της χώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σκάνδαλο.

Το σκάνδαλο, που αποκαλύφθηκε από την επιχειρηματική εφημερίδα Handelsblatt, είναι το κυρίαρχο θέμα στη γερμανική ταξιδιωτική βιομηχανία αυτές τις ημέρες, προκαλώντας σοκ και έκπληξη, πολλές νομικές έρευνες και προφανή απώλεια εμπιστοσύνης στο RTK.

Το RTK είναι μακράν το μεγαλύτερο δίκτυο συνεργασίας ταξιδιωτικών γραφείων στη Γερμανία με περίπου 4.200 μέλη που έχουν συνολικές πωλήσεις ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, η RTK και η TUI λειτουργούν από κοινού τη συνεργασία TUI Travel Star με περίπου 400 πρακτορεία, ενώ η RTK και η Schauinsland-Reisen έχουν μια κοινοπραξία με την ονομασία Alpha Reisebüropartner με 620 πρακτορεία.

Πόσοι tour operators επηρεάζονται

Σύμφωνα με πληροφορίες γερμανικών Μέσων τουλάχιστον 10 ταξιδιωτικοί πράκτορες έχουν επηρεαστεί.
Όλες αυτές οι εταιρείες προσπαθούν να προσδιορίσουν την έκταση του οικονομικού αντίκτυπου στα έσοδα τους και εξετάζουν τα μέτρα που πρέπει να λάβουν ως απάντηση.

Αφού ζήτησε συγγνώμη για το γεγονός ότι “δεν χειρίστηκε τα δεδομένα με τη δέουσα προσοχή”, ο επικεφαλής της RTK Thomas Bösl πρότεινε τώρα προσωπικές συναντήσεις με τους επηρεαζόμενους ταξιδιωτικούς πράκτορες για να παρουσιάσει λεπτομερέστερα τη δική του πλευρά της ιστορίας.

Νομικές έρευνες

Δύο μεγάλα ονόματα που έχουν σίγουρα επηρεαστεί είναι η TUI και η Schauinsland-Reisen, όχι μόνο λόγω των ξεχωριστών κοινοπραξιών ταξιδιωτικών πρακτορείων με την RTK.

Και οι δύο ταξιδιωτικοί πράκτορες έχουν επικρίνει δημοσίως τις ενέργειες της RTK και έχουν προσλάβει δικηγόρους για να εξετάσουν την υπόθεση.

Η TUI έχει ήδη ζητήσει από την RTK να διακόψει τους δεσμούς της με την FTI. Και οι δύο εταιρείες έχουν τους ίδιους ιδιοκτήτες πλειοψηφίας, την οικογένεια ξενοδόχων Sawiris από την Αίγυπτο.

Ο διευθυντής πωλήσεων της Schauinsland-Reisen, Detlef Schroer, δήλωσε πώς «έχουμε κάνει πολλές ερωτήσεις, αλλά μόνο μερικές έχουν απαντηθεί».
Επέκρινε δριμύτατα τα δημόσια σχόλια του RTK για «μη διαχείριση των δεδομένων με τη δέουσα προσοχή», σχολιάζοντας ότι «αυτός ο ευτελισμός είναι εντελώς ακατάλληλη. Είμαστε οικτρά απογοητευμένοι».

Τεράστια παραβίαση της εμπιστοσύνης

Η Ulrike Runge, διευθύντρια του ειδικού ETI για την Αίγυπτο, είπε ότι η προφανής κατεύθυνση των πωλήσεων προς την FTI “έχει κλονίσει τα θεμέλια της καλής συνεργασίας στην αγορά” και μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα πλήρη στρέβλωση της αγοράς.

Οι περισσότεροι άλλοι ταξιδιωτικοί πράκτορες είναι προς το παρόν έτοιμοι μόνο να μιλήσουν εκτός αρχείου, αλλά έχουν ισχυρές απόψεις. Χαρακτηρίζουν τους εαυτούς τους «σοκαρισμένους» από το σκάνδαλο και καταδικάζουν «μια μαζική παραβίαση της εμπιστοσύνης σε σχέση με τους επιχειρηματικούς εταίρους».

Μελλοντικές συμφωνίες πωλήσεων RTK

Ένα άλλο καυτό και εμπορικά πολύ ευαίσθητο θέμα για τους τουριστικούς πράκτορες είναι ο τρόπος διαπραγμάτευσης στο μέλλον με την RTK, η οποία χειρίζεται επίσης συμφωνίες της «μεγα-συμμαχίας» δικτύων ταξιδιωτικών πρακτορείων (QTA) με τουριστικούς πράκτορες. Ορισμένοι τουριστικοί πράκτορες παράγουν έως και το ένα τρίτο των εσόδων τους μέσω κρατήσεων από μέλη του QTA.

Σε αυτό το πλαίσιο, ορισμένα στελέχη του κλάδου πιστεύουν ότι ένα νέο πρόσωπο είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των επιχειρηματικών εταίρων.

«Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την παλιά ηγεσία να επιβάλει τις επιθυμίες της στις διαπραγματεύσεις», τόνισε ένας κορυφαίος μάνατζερ.

Ένας άλλος παράγοντας της τουριστικής βιομηχανίας προειδοποίησε πώς «εάν δεν αλλάξει τίποτα όσον αφορά στο προσωπικό, πιστεύω ότι αυτό θα οδηγήσει σε χειρότερα συμβόλαια μεταξύ των tour operators και της QTA/RTK».