της Εύας Οικονομάκη

Στην αναθέρμανση των τουριστικών ροών από την Κίνα προς την Ελλάδα συμβάλλει η έναρξη των απευθείας πτήσεων της Air China μεταξύ Αθήνας και Σαγκάης. Τα δρομολόγια έχουν ήδη ξεκινήσει από τις 22 Δεκεμβρίου, σε συνέχεια του δρομολογίου Αθήνα – Πεκίνο, που μπήκε για πρώτη φορά στον χάρτη το 2017.

Η ζήτηση για το νέο δρομολόγιο Αθήνα-Σαγκάη είναι ιδιαίτερα ισχυρή, παρά τα μέτρα που λαμβάνουν ευρωπαϊκές χώρες για τους ταξιδιώτες από την Κίνα λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού. Μάλιστα, όπως επεσήμαναν υψηλόβαθμα στελέχη της Air Chinaη ζήτηση είναι πιο δυνατή ακόμη και σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 8 Ιανουαρίου έχει γίνει άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών από την Κίνα, έπειτα από 3 χρόνια, ενώ σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της αύξησης των κρουσμάτων της COVID-19 από την Ελλάδα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες σε συστάσεις για αρνητικό τεστ 48 ωρών, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει βγει η σχετική ΝΟΤΑΜ από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Κατά των περιορισμών που θέτουν οι ευρωπαϊκές χώρες για τους ταξιδιώτες από την Κίνα τέθηκε ο Κινέζος Πρέσβης, Σιάο Τζουντσένγκ, ο οποίος τόνισε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται δεν βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα.

Η σημασία της κινεζικής αγοράς

Πάντως, η κινεζική αγορά είναι ιδιαίτερης σημασίας για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), αφού από το 2013 έως το 2019 η κινεζική αγορά κατέγραψε ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης ακόμη και από το ίδιο το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Είναι ενδεικτικό ότι για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η κινεζική ήταν από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, καταγράφοντας αύξηση 166%, όταν ο αντίστοιχος ρυθμός ανάπτυξης στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας διαμορφώθηκε στο 104%, ενώ από το 2018 μπήκε στις 20 κορυφαίες αγορές για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το 2019 αναρριχήθηκε στη 15η θέση.

Σε επίπεδο αφίξεων, το 2019 ο αριθμός των ταξιδιωτών από την Κίνα στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας ανήλθε σε 217.600, σημειώνοντας αύξηση σε ποσοστό 22% έναντι του 2018 ως προς τις απευθείας συνδέσεις και αντίστοιχη άνοδο κατά 21% στις συνδέσεις με ενδιάμεσο σταθμό.

Με βάση τώρα τα ποιοτικά στοιχεία που έχει συλλέξει ο ΔΑΑ, το 81% των Κινέζων ταξιδεύει στην Ελλάδα για αναψυχή, το 16% για επαγγελματικούς λόγους και το 3% για να επισκεφθεί φίλους και συγγενείς. Οι Κινέζοι ταξιδιώτες κλείνουν τα εισιτήρια και τα πακέτα τους τρεις μήνες περίπου πριν από την ημέρα έναρξης του ταξιδιού τους και η μέση διάρκεια παραμονής υπολογίζεται στις 11 ημέρες.