Σύνταξη: tourismtoday.gr

Στην σημερινή συνεδρίαση του Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων (IPCR), θα εξειδικευτούν τα μέτρα COVID στις αφίξεις από Κίνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Παράλληλα και οι υγειονομικές αρχές της Ελλάδας βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή.

Χθες τα κράτη μέλη που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας, για το νέο ξέσπασμα COVID στην Κίνα, είπαν ηχηρό «ναι» στη λήψη μέτρων όπως οι αφίξεις για Κινέζους ταξιδιώτες με αρνητικό τεστ.

Οι ακριβείς λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, αλλά ενδέχεται να περιλαμβάνουν παρακολούθηση, επιτήρηση και αλληλουχία για νέες παραλλαγές. απαιτήσεις δοκιμών και εμβολιασμού και μέτρα υγιεινής για τους επιβάτες αεροπορικών μεταφορών.

Ωστόσο αυτού του είδους τα μέτρα, έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το οποίο υποστήριξε ότι τα υποχρεωτικά μέτρα δοκιμών από πολλές χώρες ήταν «αδικαιολόγητα» για το μπλοκ.

Υπενθυμίζεται ότι αρκετές χώρες είχαν επιβάλλει τεστ κορωνοϊού στους ταξιδιώτες που έρχονται από την Κίνα.
Ανάμεσα σε αυτές οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και αρκετές από την ΕΕ όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Περιορισμούς έχουν επιβάλλει επίσης η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία και το Μαρόκο.

Το Πεκίνο από την πλευρά του χαρακτηρίζει παράλογα τα μέτρα σε ταξιδιώτες από την Κίνα. Ο Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι η χώρα «είναι σθεναρά αντίθετη σε τέτοιες πρακτικές» και απείλησε με αντίποινα.

Η Κίνα δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι θα άρει την απαίτηση καραντίνας για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες από τις 8 Ιανουαρίου. Θα συνεχίσει επίσης την έκδοση βίζας για τους κατοίκους που ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Εν’ τω μεταξύ το κινεζικό Κέντρο ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη 4 Ιανουαρίου ότι το τελευταίο 24ωρο διαπιστώθηκαν πέντε θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19, έναντι τριών το προηγούμενο.