της Εύας Οικονομάκη
«Κλειδί» για την επάνοδο στην κανονικότητα θεωρείται το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό υγείας, η παρουσίαση του οποίου γίνεται σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, προβλέπεται η δημιουργία μιας ενιαίας βάσης δεδομένων, στην οποία θα πιστοποιείται η κατάσταση κάθε Ευρωπαίου πολίτη που θέλει να ταξιδέψει σε σχέση με τη νόσο Covid-19, με στόχο την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τι θα καταγράφεται
Στην ενιαία πλατφόρμα, η οποία θα συνδέεται με το ηλεκτρονικό σύστημα κάθε χώρας ξεχωριστά, θα είναι διαθέσιμα στοιχεία για την κατάσταση κάθε τουρίστα και πιο συγκεκριμένα θα υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το εάν έχει εμβολιαστεί, εάν έχει νοσήσει και ως εκ τούτου έχει αντισώματα ή εάν έχει στην κατοχή του αρνητικό μοριακό τεστ.
Η παρουσίαση της συγκεκριμένης πρότασης, που αποτελεί επί της ουσίας την υιοθέτηση της πρωτοβουλίας του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει κερδίσει σημαντικό έδαφος, καθώς η θέσπιση του συγκεκριμένου μοντέλου δεν θα επιτρέπει διακρίσεις σε βάρος όσων δεν δύνανται να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους ή δεν θα έχουν ακόμη προλάβει να εμβολιαστούν επειδή ενδεχομένως ανήκουν σε μια συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία. «Το γεγονός ότι σε ένα σύστημα δεν θα καταγράφεται μόνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά και το μοριακό τεστ (PCR) κάμπτει ουσιαστικά τις αντιδράσεις όσων χωρών έφεραν προσκόμματα υιοθέτησης μιας κοινής γραμμής», τονίζουν παράγοντες της αγοράς.
Στην κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πριν από λίγες ημέρες με επιστολή της προς τους Ευρωπαίους ηγέτες προέταξε την ανάγκη υιοθέτησης κοινής προσέγγισης στο μέτωπο του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα επιτρέψει τα ταξίδια εντός των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ασπίδα για τον κορωνοϊό
Η ανάπτυξη της συγκεκριμένης πλατφόρμας θα επιτρέπει να πραγματοποιείται στις εισόδους κάθε χώρας έλεγχος για κάθε επισκέπτη με τρόπο, ο οποίος θα επισφραγίζει την ασφαλή επανεκκίνηση του τουρισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με κύριο γνώμονα την προστασία έναντι του κορωνοϊού.
Μάλιστα, ενδέχεται να γίνονται δεκτά για την είσοδο σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα και τα αποτελέσματα των rapid tests, αφού, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, τα αποτελέσματα είναι ασφαλή. «Στόχος είναι η δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας, υπό την ομπρέλα της οποίας θα βρίσκονται οι βάσεις δεδομένων κάθε χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης», υπογραμμίζουν καλά ενημερωμένες πηγές.
Κατά τις πληροφορίες, το πιστοποιητικό θα είναι σε ψηφιακή και σε έντυπη έκδοση και θα είναι δίγλωσσο, θα έχει την επίσημη γλώσσα κάθε κράτους και στα αγγλικά.