Σύνταξη: tourismtoday.gr
Για τη νέα της θέση στον Διεθνή Οργανισμό Επαγγελματιών Συνεδρίων, καθώς και για τις προοπτικές ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού στην Ελλάδα μιλά σε συνέντευξή της στην εκπομπή του Χάρη Ντιγριντάκη, Τρίποντο στην οικονομία, στον Alpha 98,9, η Σίσσυ Λιγνού, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Οργανισμού Επαγγελματιών Συνεδρίων (International Association of Professional Congress Organisers-IAPCO).
«O συνεδριακός τουρισμός μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη την επόμενη ημέρα από την κρίση της πανδημίας, καθώς συμβάλλει επτά φορές περισσότερο από τον κλασικό τουρισμό. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό που βρισκόμαστε πλέον ως χώρα στο Διοικητικό Συμβούλιο του διεθνούς φορέα που εκπροσωπεί τους μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς συνεδρίων σε παγκόσμιο επίπεδο, επομένως και μπορούμε να πάρουμε γνώση από αυτό, αλλά και να επιδείξουμε τη δυναμική και την ικανότητα της Ελλάδας στο να αντισταθεί και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις επιπτώσεις της πανδημίας που ήδη έχουμε δώσει πολύ καλά δείγματα κι εμείς προσωπικά οι διοργανωτές συνεδρίων έχουμε χρησιμοποιήσει τη χώρα μας ως case study σε διεθνείς παρουσιάσεις σχετικά με το πώς έχει διαχειριστεί την κρίση. Είναι πολύ σημαντικό, όμως, τώρα αυτή την ευκαιρία να την αξιοποιήσουμε γιατί σε διεθνές επίπεδο οι προορισμοί ετοιμάζονται πολύ δυναμικά για την επόμενη ημέρα και ήδη έχουν βγει προς τα έξω με καμπάνιες που αφορούν στον συνεδριακό τουρισμό, ώστε να δείξουν ότι είναι έτοιμοι για να φιλοξενήσουν υβριδικά συνέδρια γιατί δυστυχώς ή ευτυχώς, αυτό είναι το μέλλον», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η Σίσσυ Λιγνού.
«Σαφέστατα, το ηλεκτρονικό στοιχείο ήρθε για να μείνει, δυστυχώς ή ευτυχώς. Φυσικά μας έχει διευκολύνει στο να μπορέσουμε να “επιβιώσουμε” σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση, μετατρέποντας τις εκδηλώσεις μας από φυσικές σε πλήρως διαδικτυακές, και αυτό θα συνεχίσουμε και για το 2021, γιατί δεν προβλέπεται να έχουμε διεθνείς διοργανώσεις στη χώρα μας και σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι πολύ δύσκολο αυτό. Ίσως μπορέσουμε να σώσουμε, κι αυτή είναι η προσπάθειά μας, τον εθνικό συνεδριακό τουρισμό σε υβριδική μορφή πάντα. Το ηλεκτρονικό στοιχείο ήρθε για να μείνει και θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε, κι αυτό μελετούμε αυτή τη στιγμή, προς όφελος της επόμενης ημέρας, ώστε να μπορούμε τα συνέδριά μας τα υβριδικά, που σημαίνει ότι θα έχουμε συνδυασμό φυσικής παρουσίας και διαδικτυακής συμμετοχής, να αποφέρουν ακόμη περισσότερα αποτελέσματα», τονίζει η Σίσσυ Λιγνού.
Σχετικά με τη δημιουργία ενός μεγάλου συνεδριακού κέντρου, η Σίσσυ Λιγνού σχολιάζει, μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει τη στιγμή πρώτον για να οργανωθούμε εσωτερικά και να μπορέσουμε να προβάλουμε τη χώρα μας ως τον επόμενο προορισμό. Το κλειστό γήπεδο του Tae Kwon Do είχε φτάσει σε πολύ καλό σημείο για να προχωρήσει, υπήρχε ανάδοχος, εμείς είχαμε συναντήσει τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας και είχαμε παραδώσει τις προτάσεις μας για το πώς πρέπει να είναι ένα μητροπολιτικό συνεδριακό κέντρο. (…) Το συνεδριακό κέντρο θα εκτοξεύσει σε κάθε περίπτωση την οικονομία της χώρας».
Και καταλήγει: «Βλέπω σε βάθος διετίας τα διεθνή συνέδρια να επανέρχονται. Τον εθνικό συνεδριακό τουρισμό, όμως, μπορούμε να τον σώσουμε κι αυτός είναι ο στόχος μας. Προετοιμάζουμε κανονικά, σε υβριδική μορφή φυσικά, αυτή τη στιγμή εθνικά συνέδρια στη χώρα μας και με την ελπίδα ότι μπορεί να γίνουν ίσως κάποια μικρά διεθνή όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες».
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:
https://www.alpha989.com/Interview.aspx?a_id=90138