Σύνταξη: tourismtoday.gr

Σταθμό την ιστορία του HAPCO & DES χαρακτήρισε η Πρόεδρος του Σίσσυ Λυγνού, την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας τριών φορέων, με στόχο να ενισχυθεί η Ελλάδα στη διεθνή συνεδριακή αγορά.

Συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος Ελλήνων Επαγγελματιών Εκδηλώσεων και Οργανωτών Συνεδρίων – HAPCO & DES, το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών του Δήμου Αθηναίων (This is Athens-CVB) και το Γραφείο Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών Θεσσαλονίκης (TCB), ένωσαν τις δυνάμεις τους για να:

  • Υλοποιήσουν κοινές στρατηγικές δράσεις προβολής της Ελλάδας στη διεθνή συνεδριακή αγορά.
  • Δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο και να τονώσουν την οικονομία.

Η συνεργασία των τριών φορέων έχει αφετηρία τουλάχιστον δύο χρόνια πριν, όταν, εν μέσω πανδημίας, δημιουργήθηκε η σύμπραξη Greek Meetings Alliance (GMA) για να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής κρίση στον κλάδο συνεδρίων και εκδηλώσεων.

Η κοινή πρωτοβουλία έρχεται λίγες μέρα την ανακοίνωση από την Διεθνή Ένωση Συνεδρίων και Εκδηλώσεων (ICCA), ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στους 20 top διεθνείς προορισμοί MICE για το 2021.
Βρίσκεται στην 17η θέση μαζί με την Δανία. Οι δύο χώρες αντικατέστησαν στην κατάταξη την Αργεντινή και τη Βραζιλία.

Η υπογραφή του μνημονίου, ανοίγει τον δρόμο να μπει η Ελλάδα δυναμικά στον τομέα MICE και να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες.
Άλλωστε, σύμφωνα με την Σίσσυ Λυγνού «η Βιομηχανία Συνεδρίων και Εκδηλώσεων, αποτελεί το «διαμάντι» του ελληνικού Τουρισμού, αναξιοποίητο διαμάντι, που μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της χώρας μας».

Όπως πρόσθεσε η Πρόεδρος του HAPCO & DES «ο Επαγγελματικός και Συνεδριακός Τουρισμός συμβάλλει έως και επτά φορές περισσότερο στην εθνική οικονομία από τον μαζικό Τουρισμό, δίνει τη λύση στην εποχικότητα και την απασχόληση, προσελκύει επισκέπτες υψηλού εισοδήματος και επιπέδου και προβάλλει τη χώρα διεθνώς».

Παρόντες στην εκδήλωση υπογραφής του μνημονίου ήταν η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, η βουλευτής Κατερίνα Νοτοπούλου και τομεάρχης Τουρισμού της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος εκπρόσωποι φορέων και επαγγελματίες του κλάδου.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης τόνισε μεταξύ άλλων πώς «μέσα από αυτή τη δυναμική συνεργασία θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την προβολή της Αθήνας στη διεθνή συνεδριακή αγορά και να τονώσουμε την οικονομία της πόλης».

Στον κομβικό ρόλο του συνεδριακού τουρισμού, αναφέρθηκε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη επσημαίνοντας ότι το Υπουργείο Τουρισμού, στηρίζει την πρωτοβουλία .

«Η νέα αυτή Συμμαχία που σήμερα συγκροτείται, στέλνει ένα σαφές μήνυμα: Φέτος, σε μία χρονιά που ο ελληνικός τουρισμός ξεπέρασε τις προσδοκίες, δεν επαναπαυόμαστε, άλλα συνεχίζουμε ακόμη πιο δυναμικά», είπε.

Την αναγκαιότητα της δημιουργίας της «Greek Meetings Alliance» επεσήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος, υπογραμμίζοντας ότι, «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σχεδιάζει και στηρίζει σταθερά μια σειρά δράσεων προώθησης του προορισμού στη διεθνή συνεδριακή αγορά με στρατηγικό συνεργάτη το Thessaloniki Convention Bureau».

Ο Γιάννης Ασλάνης, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του Γραφείου Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών Θεσσαλονίκης (TCB) τόνισε, ότι «η συνεργασία των τριών φορέων της «Greek Meetings Alliance», αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο τα κύρια χαρακτηριστικά του κλάδου της Βιομηχανίας των Συναντήσεων στην Ελλάδα:

Προσαρμοστικότητα, επαγγελματισμός, δημιουργικότητα, συνεργασία, εναρμόνιση με τις σύγχρονες τάσεις της αγοράς και κυρίως προετοιμασία για περαιτέρω ανάπτυξη της δουλειάς μας σε εθνικό επίπεδο με τους πλέον σύγχρονους όρους».

Την υπογραφή του Μνημονίου ακολούθησε συζήτηση για το μέλλον του συνεδριακού τουρισμού, τη δύναμη των συναντήσεων και το οικονομικό τους αντίκρισμα.

Σε αυτήν, πήραν μέρος δύο σημαντικοί διεθνείς ομιλητές, ο RayBloom, Πρόεδρος της IMEX Group και ο Senthil Gopinath, Διευθύνων Σύμβουλος της ICCA.

Τον συντονισμό της συζήτησης έκανε η CEO του Greek Travel Pages, Μαρία Θεοφανοπούλου.