της Σοφίας Γκιαούρη

Για το μέλλον της βιομηχανίας των συνεδρίων στην Ελλάδα, για τη συμβολή του συνεδριακού τουρισμού στην εθνική οικονομία, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των εκδηλώσεων , μιλά σε συνέντευξη στο tourismtoday η κα Σίσσυ Λιγνού, CEO και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ στην εταιρία AFEA S.A Travel & Congress Services, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Οργανισμού Επαγγελματιών Συνεδρίων (International Association of Professional Congress Organisers-IAPCO).

 

Ποια η συμβολή και τα οφέλη της Βιομηχανίας Συνεδρίων στην εθνική οικονομία;

Αυτοί που ξέρουν γνωρίζουν ότι η Βιομηχανία Συνεδρίων αποτελεί το «διαμάντι» του Ελληνικού Τουρισμού, χωρίς αμφιβολία το «αναξιοποίητο διαμάντι».

O Επαγγελματικός & Συνεδριακός Τουρισμός συμβάλλει τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία και την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. Ο σημαντικός του ρόλος δεν έχει γίνει πλήρως αντιληπτός και δεν έχει αξιοποιηθεί στην Ελλάδα, συγκριτικά με άλλες ανταγωνιστικές χώρες που τοποθετούν τον αντίστοιχο κλάδο στην πρώτη γραμμή.

Παρακάτω κάποιοι από τους λόγους:

• Αποτελεί πηγή εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους για το κράτος και τις τοπικές αρχές.
• Συμβάλλει στην οικονομία με την κατασκευή ή/και ανακαίνιση συνεδριακών χώρων και ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, ενισχύει την απασχόληση και διαφημίζει την χώρα διεθνώς.
• Συμβάλλει στη δημιουργία εισοδήματος, που πολλές φορές είναι πολλαπλάσιο 7 φορές από το μαζικό Τουρισμό.
• Προσελκύει προσωπικότητες υψηλού επιπέδου που μπορούν αντίστοιχα να είναι πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό.
• Συμβάλλει στην αύξηση θέσεων εργασίας, αφού στην οργάνωση συνεδρίων εμπλέκονται 50 τουλάχιστον επαγγέλματα.
• Δημιουργεί και αυξάνει την ζήτηση ταξιδιωτικών και τουριστικών υπηρεσιών (διαμονές, διακινήσεις, ξεναγήσεις, εκδρομές, δείπνα, γεύματα κλπ.),ενισχύοντας την εθνική οικονομία.
• Συμβάλλει στην επέκταση της τουριστικής περιόδουκαι στην καταπολέμηση της εποχικότητας του Ελληνικού Τουρισμού.
• Προβάλει την φήμη της χώρας σε ένα υψηλού επιπέδου κοινό και κατακτά σημαντική θέση στον παγκόσμιο τουριστικό και συνεδριακό χάρτη.

 

Ο κλάδος μας δίνει τη λύση στην εποχικότητα, συμβάλλει στο 12μηνο τουρισμό, που τόσο έντονα έχει συζητηθεί αυτή την περίοδο και την απασχόληση, ευνοεί πάνω από 50 επαγγέλματα και μπορεί να αποτελέσει κομβικό κλάδο εξέλιξης της νέας γενιάς. Τα συνέδρια δημιουργούν και αυξάνουν την ζήτηση ταξιδιωτικών και τουριστικών υπηρεσιών (διαμονές, διακινήσεις, ξεναγήσεις, εκδρομές, δείπνα, γεύματα κλπ.), ενισχύοντας την εθνική οικονομία.

Δεν σταματούν βέβαια μόνο εκεί τα οφέλη της Βιομηχανίας Συνεδρίων και Εκδηλώσεων.

Ταυτόχρονα, συμβάλλει και στην εξέλιξη της επιστήμης, την προάσπιση της υγείας, αλλά και τη μετάδοση της επιστημονικής γνώσης, μέσω της φιλοξενίας συνεδρίων στη χώρα μας, προβάλλοντας την Ελλάδα με αυτό τον τρόπο ως «hub» μάθησης υψηλού επιπέδου.

Προβάλλει τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας, αλλά και την ελληνική γαστρονομία σε ένα σημαντικό κοινό, ενισχύει τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τα οφέλη λοιπόν είναι πολλαπλών κατευθύνσεων, ποσοτικά, οικονομικά, κοινωνικά, ποιοτικά. Είναι το «δυνατό χαρτί» που επιτέλους πρέπει να αξιοποιήσουμε και να εντάξουμε σε εθνικό επίπεδο στη στρατηγική μας.

Ο «συνεδριακός» τουρίστας επενδύει στη χώρα έως και 7 φορές πάνω από τον απλό τουρίστα, είναι επισκέπτης υψηλού εισοδήματος και επιπέδου, ενισχύει την τοπική οικονομία, συνδυάζοντας την επαγγελματική δραστηριότητα με τη διασκέδαση, και μπορεί αντίστοιχα να αποτελέσει και ιδανικό πρεσβευτή της χώρας μας στο εξωτερικό. Με τα παραπάνω δεδομένα, η Ελλάδα θα μπορούσε να κατακτά σημαντική θέση στο διεθνή τουριστικό και συνεδριακό χάρτη, εάν είχαμε εστιάσει σαν χώρα στην προβολή της συγκεκριμένης δυναμικής και του συγκριτικού μας πλεονεκτήματος ως προορισμός MICE.

Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, αλλά και τις μετρήσεις του Συνδέσμου μας, ο Επαγγελματικός και Συνεδριακός Τουρισμός το έτος 2019 συνέβαλλε έως και 1,7 δις στην εθνική οικονομία, αποτελώντας παράλληλα πηγή εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους για το κράτος και τις τοπικές αρχές. Σημαντική συνεισφορά, σε καμία περίπτωση όμως ικανοποιητική, αν λάβουμε υπόψιν ότι αυτός ο τζίρος μας τοποθετεί στη 47η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο σε άμεση συνεισφορά του κλάδου στην οικονομία, όταν την ίδια ώρα η Ισπανία βρίσκεται στη 12η και η Πορτογαλία στη 32η.

Βλέπουμε λοιπόν την κρίσιμη διαφορά στην κατάταξη σε σχέση με ανταγωνιστικούς προορισμούς, που τίποτα δεν έχουν να προσφέρουν παραπάνω από τη χώρα μας, διαφέρουν μόνο στη σημασία που δίνουν στον κλάδο των συνεδρίων.

 

Που βρίσκεται η Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη του συνεδριακού τουρισμού;

Τα αποτελέσματα της ICCA (International Congress and Convention Association) για τη διεθνή κατάταξη χωρών και πόλεων σε Ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, σε ότι αφορά στον Επαγγελματικό & Συνεδριακό Τουρισμό ήρθαν για να μας ενθαρρύνουν και να αναδείξουν τη συνεδριακή δυναμική του προορισμού, αλλά και παράλληλα να μας υπενθυμίσουν ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για την ανάδειξη του κλάδου.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα για το 2022 διατήρησε τη 10η θέση στην Ευρώπη, ενώ ανέβηκε τρεις θέσεις πάνω σε παγκόσμιο επίπεδο κατακτώντας τη 13η θέση από τη 16η που είχε πέρσι. Σε επίπεδο πόλεων, η Αθήνα βρέθηκε στην 1η δεκάδα, συγκεκριμένα στην 8η θέση σε ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Αντίστοιχα, η Θεσσαλονίκη βρέθηκε στην 51η θέση σε ευρωπαϊκή και στην 78η θέση σε παγκόσμια κατάταξη. Είναι σαφές λοιπόν ότι σε ένα μεγάλο βαθμό έχουν γίνει προσπάθειες αναβάθμισης και ανάπτυξης του προϊόντος σε τοπικό επίπεδο και αυτό οφείλεται σίγουρα στη δράση των Convention Bureau, τουHAPCO & DES, αλλά και σε μεγάλο βαθμό των επαγγελματιών οργανωτών συνεδρίων και εκδηλώσεων, που με ιδιωτική πρωτοβουλία και ίδια μέσα/κόστος προσελκύουν διεθνείς διοργανώσεις στη χώρα.

Ας αναλογιστούμε σε ποια θέση θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε, εάν ο κλάδος ήταν μέρος ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ για τον Ελληνικό Τουρισμό και διέθετε εθνική ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ.

‘Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν τον ουσιαστικό ρόλο της Εθνικής Βιομηχανίας Συνεδρίων & Εκδηλώσεων – MICE (Meetings, Incentives, Conferences & Events), στην ανάπτυξη της χώρας. Απαιτείται πλέον συλλογική δράση και στοχευμένη στρατηγική για την ενίσχυση του Επαγγελματικού & Συνεδριακού Τουρισμού και σε αυτό έχει στραφεί η προσοχή μας την τελευταία περίοδο. Είμαστε εδώ για να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει με ορίζοντα το 2030, που βασίζονται σε άξονες εξωστρέφειας, ενδυνάμωσης, εκπαίδευσης και συνεργειών. Είμαστε έτοιμοι να φέρουμε την Ελλάδα ακόμα πιο ψηλά στον παγκόσμιο συνεδριακό χάρτη!

 

Ποια τα προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζετε και ποια τα μέτρα που ζητάτε από την Πολιτεία;

Η Ελλάδα διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να αποτελέσει κορυφαίο συνεδριακό προορισμό, αν και εφόσον αξιοποιηθούν στο μέγιστο.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, είναι σημαντικό να σχεδιαστεί εθνική καμπάνια για την προβολή του ελληνικού MICE. Ο σύνδεσμός μας έχει υποβάλλει αναλυτική πρόταση για τη δημιουργία ειδικής καμπάνιας στον ΕΟΤ. Είναι αντίστοιχα σε συζητήσεις με την Marketing Greece, που ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημά μας για συνεργασία. Θα πρέπει να επισημάνουμε πως στις διεθνείς συνεδριακές εκθέσεις IBTM & IMEX, όπου οι επαγγελματίες του κλάδου μας προβάλλουν τη χώρα μας σε διεθνές κοινό, λείπει παντελώς το ειδικό βίντεο και η προσεγμένη παρουσίαση της Ελλάδας ως MICE destination. Σε αυτή τη φάση το «κενό» γεμίζουν τα ειδικά βίντεο του Athens & Thessaloniki Convention Bureau και του HAPCO & DES, που όμως δεν αποτελούν τη λύση σε εθνικό επίπεδο.

Αξίζει κανείς μόνο να παρατηρήσει την αντίστοιχη παρουσία και προσέγγιση του ανταγωνισμού. Υστερούμε κατά πολύ.

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, από πρόσφατη ενημέρωσή μας, πως η θέση του περιπτέρου του ΕΟΤ στη φετινή έκθεση IBTM ήταν σε εξαιρετικό σημείο, κάτι που θα αιτηθούμε να διατηρηθεί και στο μέλλον.

Επίσης, ενώ διαθέτουμε άριστες υποδομές για φιλοξενία συνεδρίων και εκδηλώσεων και εξαιρετικά συνεδριακά κέντρα, όπως αυτό της Αθήνας, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, και το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης, αλλά και πολλά άλλα στην περιφέρεια, οι υποδομές δεν επαρκούν σε αυτή τη φάση ώστε να στεγάσουν μεγάλες διοργανώσεις.

Όπως αναφέρθηκε, η Αθήνα φιλοξενεί πολλές διεθνείς διοργανώσεις στις υπάρχουσες υποδομές, που συνήθως ξεπερνούν τις προσδοκίες και σπάνε τα ρεκόρ συμμετοχών, γεγονός θετικό για τις διεθνείς ενώσεις που μας εμπιστεύονται. Ένα Συνεδριακό Κέντρο τέτοιας δυναμικής, δίπλα στις ήδη υπάρχουσες αξιόλογες υποδομές, θα μπορούσε να εκτοξεύσει την εθνική οικονομία και να ανεβάσει τη χώρα μας στη διεθνή κατάταξη, αλλά και τον παγκόσμιο συνεδριακό χάρτη (όπως έγινε στην περίπτωση του Δουβλίνου, Βαρκελώνης, Ρώμης, Βιέννης, Παρισιού, Λονδίνου, Βερολίνου κλπ) και να προσφέρει σημαντικό επιπλέον εισόδημα στη χώρα, καθώς επίσης και να διευρύνει την εποχικότητα.

Η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν διαθέτει συνεδριακό κέντρο με χωρητικότητα άνω των 4.000-5.000 συνέδρων και δυνατότητα να στεγάσει διοργάνωση σε πάνω από 20 παράλληλες αίθουσες, με επαρκή εκθεσιακό χώρο αντίστοιχα. Σημαντική έλλειψη, που όλο και πιο συχνά οδηγεί στο να αποκλείεται η χώρα μας από τη λίστα διεθνών οργανισμών για τη φιλοξενία των συνεδρίων και εκδηλώσεών τους.

Ετησίως η χώρα μας χάνει περισσότερες από 20 διεθνείς διοργανώσεις και περισσότερα από 60 εταιρικά/corporate events, που θα μπορούσαν να προσελκύσουν κοινό άνω των 4.000-5.000 συνέδρων/συμμετεχόντων ανά διοργάνωση, κοινό υψηλού επιπέδου και εισοδήματος, οι οποίες αντίστοιχα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έμμεσο τζίρο στη χώρα, μεγαλύτερο των 300.000.000€ ετησίως, αλλά και πολλαπλάσια άλλα οφέλη. Τα συγκεκριμένα νούμερα αποτελούν συντηρητική εκτίμηση, καθώς η χώρα μας δεν διαθέτει μητρώο καταγραφής συνεδρίων και εκδηλώσεων, αίτημα που έχουμε απευθύνει στο Υπουργείο Τουρισμού με συγκεκριμένες προτάσεις σχετικά με το μηχανισμό.

Αντίστοιχα, είναι απολύτως απαραίτητο να ενταχθεί ο τομέας των events στην ανώτατη πανεπιστημιακή εκπαίδευση και να δημιουργηθεί εξειδίκευση πάνω στο αντικείμενο. Οι επαγγελματίες που εμπλεκόμαστε στη βιομηχανία συνεδρίων και εκδηλώσεων αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση νέων στο αντικείμενο, καθώς δεν υπάρχει οργανωμένη γνώση στο αντικείμενο. ‘Ήδη ως Σύνδεσμος, προχωρούμε δυναμικά στην επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος, μέσω συνεργειών με εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά βέβαια απαιτείται η κρατική παρέμβαση σε αυτό το σημαντικό θέμα.

Τέλος, θα πρέπει να γίνει αντιληπτή η αξία του κλάδου μας και η τεράστια και πολυεπίπεδη συμβολή του, ώστε άμεσα να ενταχθεί στην εθνική στρατηγική ανάπτυξης, αλλά και προβολής του ελληνικού τουρισμού. Χρειαζόμαστε οργανωμένο πλάνο προβολής και εξωστρέφειας του Επαγγελματικού & Συνεδριακού Τουρισμού και σχέδιο δράσης, που λείπει από τον κρατικό σχεδιασμό, όταν αντίστοιχα ανταγωνιστικές χώρες το έχουν αναπτύξει εδώ και πολλά έτη. H σύμπραξη του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα και τους επαγγελματίες του χώρου, που γνωρίζουν καλά τις αγορές και τη μεθοδολογία προσέλκυσης ενός συνεδρίου, θα βοηθούσε στην αποτελεσματική προβολή του Συνεδριακού Τουρισμού της Ελλάδος. Είμαστε διαθέσιμοι -και το έχουμε αποδείξει πολλάκις και σε άλλους τομείς- και σίγουροι ότι η συνεργασία μαζί μας δύναται να εκτοξεύσει τη χώρα μας και να τη μετατρέψει στον ιδανικό προορισμό για Συνέδρια και εκδηλώσεις.

Ο Σύνδεσμός μας έχει υποβάλλει στην Πολιτεία σειρά αιτημάτων που σχετίζονται με τα ανωτέρω, αλλά και προτάσεις για πολλές άλλες δράσεις και αντιμετώπιση ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε.

Επιπλέον, σίγουρα το νομοθετικό πλαίσιο και οι εγκύκλιοι που διέπουν κυρίως τα ιατρικά, επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα πρέπει άμεσα να αλλάξουν, να γίνουν πολύ πιο ευέλικτα και να μην παρεμποδίζουν την ορθή προετοιμασία, διεξαγωγή και ανάπτυξη του εθνικού συνεδριακού τουρισμού, αλλά και να μην επηρεάζουν αρνητικά την εικόνα μας, παρουσιάζοντας μία χώρα που δυσκολεύει τη φιλοξενία διεθνών συνεδρίων, αντί να την απλοποιεί.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες ενίσχυσης της διεκδίκησης και διεξαγωγής συνεδρίων από ΕΟΤ, Υπουργείο Τουρισμού και Πολιτεία γενικότερα. Δεν είναι προς το συμφέρον μας να δίνουμε την εικόνα μιας χώρας που επιθυμεί να φιλοξενήσει διεθνή συνέδρια, αλλά δημιουργεί παράλληλα εμπόδια με χρονοβόρες και πολύπλοκες διαδικασίες εγκρίσεων. Η Ελλάδα έχει επιδείξει πολύ σημαντικό και αξιοθαύμαστο έργο στον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση του ψηφιακού προφίλ της, ιδιαίτερα την τελευταία τριετία, που μπορεί να αποτελέσει αναμφισβήτητα case study για άλλες χώρες. Αυτή η εικόνα θα πρέπει επειγόντως να προσαρμοστεί και σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους, σίγουρα στον Τουρισμό και συγκεκριμένα και στον Επαγγελματικό και Συνεδριακό Τουρισμό, που τόσο δυναμικά προβάλλει τη σύγχρονη εικόνα της χώρας.

Φλέγον ζήτημα για τον κλάδο είναι η άρση των περιορισμών των υφιστάμενων διατάξεων για τα Ιατρικά Συνέδρια. Τέλος, είναι σημαντικό να καταρτιστεί ομοιόμορφη τιμολογιακή πολιτική στα ξενοδοχεία και τις συνεδριακές υπηρεσίες. Εμείς αποζητούμε τη συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ. Έχουμε τη γνώση και τα εργαλεία, τη διάθεση και τα μέσα να απογειώσουμε την αγορά, αρκεί οι αρμόδιοι πολιτειακοί και πολιτικοί φορείς να πιστέψουν σε εμάς.

Στο σημείο αυτό να αναφερθούμε στη σημαντική πρωτοβουλία των 3 κορυφαίων Οργανισμών που εμπλέκονται στη συνεδριακή βιομηχανία, This is AthensConvention & Visitors Bureau, Thessaloniki ConventionBureau & HAPCO & DES για τη δημιουργία της GreekMeetings Alliance, της εθνικής συνέργειας με στόχο την ανάδειξη του εθνικού κλάδου MICE διεθνώς, με την αφορμή απουσίας εθνικού Convention Bureau. Η συνέργεια αυτή επισημοποιήθηκε εν μέσω πανδημίας με υπογραφή μνημονίου συνεργασίας και έκτοτε κινείται δυναμικά με πλήθος δράσεων και πρωτοβουλία των 3 Φορέων, σε μεγάλο βαθμό και σε εθελοντικό επίπεδο. Είναι κρίσιμη η άμεση στήριξή της σε εθνικό επίπεδο, καθώς οι επαγγελματίες που απαρτίζουν την ομάδα της GMAδιαθέτουν την τεχνογνωσία και το πάθος να αναδείξουν το μηχανισμό της εξέλιξης του κλάδου.

Οι Έλληνες έχουμε τη φήμη του επαγγελματία που εστιάζει και αγκαλιάζει τις ανάγκες του πελάτη, η «Ελληνική Φιλοξενία» είναι γνωστή διεθνώς, ας το εκμεταλλευτούμε και ας το αναδείξουμε και στο κοινό του MICE.

 

Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε άλλες ανταγωνιστικές χώρες; Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή, αλλά και στην παγκόσμια κατάταξη διοργάνωσης συνεδρίων και εκδηλώσεων;

Όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, η Ελλάδα, ενώ διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να βρίσκεται στην κορυφή προορισμών MICE, υστερεί σε πολλά σημεία του ανταγωνισμού και χάνει συνεχώς σημαντικό έδαφος στην οργανωμένη προβολή και αξιοποίηση της δυναμικής της.

 

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το 2024;

Είναι σαφές ότι ο κλάδος υπέστη σοβαρή ζημιά από την πανδημία, συνεπώς οι καλές χρονιές που ακολούθησαν, βοήθησαν ώστε να μπορέσουμε έως και σήμερα να ανακάμψουμε και να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα. Το 2022 και 2023 ήταν χρονιές με σημαντική δραστηριότητα στον τομέα του MICE, γεγονός όμως που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στις προσπάθειες εξωστρέφειας και ενεργοποίησης των τοπικών convention bureau, αλλά και στις διοργανώσεις που μεταφέρθηκαν από τις χρονιές της πανδημίας.

Η δυναμική μας όμως είναι πολύ μεγαλύτερη και αυτό αποδεικνύεται μέσω της ζήτησης που καταγράφεται, που σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί λόγω σημαντικής έλλειψης υποδομών και διαθεσιμότητας, λόγω υψηλών τιμών και σίγουρα λόγω έλλειψης εθνικού πλαισίου για τον κλάδο.

Το 2024 φαίνεται ότι θα είναι μία «σταθερή» χρονιά για την Ελλάδα, με σημαντική ζήτηση σε όλο το φάσμα του Τουρισμού, σίγουρα και στον Επαγγελματικό & Συνεδριακό Τουρισμό, γεγονός που οφείλεται και στην αύξηση του Τουρισμού γενικά.

Τα 3 χρόνια της πανδημίας, που αποτέλεσαν εμπόδιο για δυναμικές πωλήσεις και εξωστρέφεια στον κλάδο, σίγουρα θα δράσουν αρνητικά και στην επόμενη χρονιά. Παρατηρείται μία δυναμική στον αριθμό των διεθνών διοργανώσεων, που όμως προέρχονται από διεκδικήσεις – σε ιδιωτικό επίπεδο – που είχαν ενεργοποιηθεί προ πανδημίας (όπως γνωρίζουμε ένα διεθνές συνέδριο διεκδικείται τουλάχιστον 3-5 χρόνια πριν την έναρξή του), ενώ αντίστοιχα παρατηρείται μία συστολή στην επιβεβαίωση των εταιρικών events. Καταγράφεται επίσηςμία αύξηση στη ζήτηση για εγχώριο Συνεδριακό & Επαγγελματικό Τουρισμό.

Αναμφισβήτητα θα παρατηρήσουμε το φαινόμενο του “lastminute” και ευελπιστούμε το 2024 να κλείσει τελικά καταγράφοντας αύξηση από το 2023, είναι όμως νωρίς να το προβλέψουμε, λόγω και της έλλειψης εθνικού σχεδίου προβολής και στρατηγικής. Σε κάθε περίπτωση οι επαγγελματίες οργανωτές και όλοι οι φορείς που διέπουν τον κλάδο καθημερινά κάνουμε μεγάλο αγώνα για προσέλκυση διεθνών διοργανώσεων.

Η χώρα μας αποτελεί «φρέσκο» προορισμό εκδηλώσεων, επομένως είναι μία μοναδική ευκαιρία αυτό να αξιοποιηθεί άμεσα.

Οι δράσεις του HAPCO & DES για την επόμενη διετία είναι πολλές.

Την τελευταία περίοδο ως Σύνδεσμος ανοίγουμε το δρόμο για την εκπαίδευση στον κλάδο, μέσω των νέων συνεργειών μας τόσο με ΣΕΤΕ και ΙΝΣΕΤΕ, αλλά και με κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ανακοινώνουμε σημαντικές εκπαιδευτικές δράσεις, με παρουσία ξένων Key Opinion Leaders, σε εκθέσεις εγχώριες αλλά και διεθνείς, σχεδιάζουμε το κορυφαίο γεγονός του Συνδέσμου μας, του 13ου Πανελληνίου Συνεδρίου HAPCO & DES, που θα διεξαχθεί στην όμορφη Θεσσαλονίκη, 8-9/02/2024 και θα αναπτύξει όλα τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν τον τομέα συνεδρίων και εκδηλώσεων σε διεθνές επίπεδο και όχι μόνο.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία μίας πρόσφατης συνάντησης με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού, την Υπουργό κ. ‘Ολγα Κεφαλογιάννη και το επιτελείο της, αλλά και τον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ, κ. Φραγκάκη, με τους οποίους συζητήσαμε και συμφωνήσαμε, άμεσα να τεθεί σε ισχύ πλάνο προβολής και δημιουργίας καμπάνιας για τον ελληνικό Επαγγελματικό & Συνεδριακό Τουρισμό. Παραθέσαμε όλες τις ανάγκες και αναλυτικές προτάσεις μας, ώστε να μπορέσουμε συλλογικά να «πλησιάσουμε» τον ανταγωνισμό, πριν να είναι αργά.

Δεδομένου ότι από το 1996 μέχρι σήμερα ο Σύνδεσμός μας, εργάζεται ακούραστα για την ανάδειξη της Ελλάδας ως κορυφαίου MICE προορισμού. Με την ένταξη στον Σύνδεσμο μας, εδώ και τρία χρόνια, των μεγαλύτερων εταιρειών DMC της χώρας, τη συμμετοχή μας στην Παγκόσμια Ομάδα Εργασίας των Εθνικών Ενώσεων PCO της IAPCO, αλλά και τη δημιουργία του Greek Meetings Alliance, της εθνικής συνεργασίας με το This is Athens Convention & Visitors Bureau και το Thessaloniki Convention Bureau για την ανάδειξη και την ανάπτυξη της εθνικής Βιομηχανίας Συνεδρίων και Εκδηλώσεων, έχουμε πλέον την ισχύ να φέρουμε τη βιομηχανία MICE σε πρώτο πλάνο. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι το 2024 θα έχουμε τη δυνατότητα να φτάσουμε ακόμα πιο κοντά στους στόχους μας.

Κατανοούμε ότι η επιτυχία του εθνικού Επαγγελματικού και Συνεδριακού Τουρισμού δεν αφορά μόνο την προσέλκυση εκδηλώσεων, αλλά και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που να καλλιεργεί την καινοτομία και τη συνεργασία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο HAPCO & DES, σε συνεργασία με τους στρατηγικούς εταίρους, αποτελεί τον επίσημο συνομιλητή της Πολιτείας και των συνεργαζόμενων φορέων και οργανισμών σε θέματα κλάδου, διαδραματίζοντας ζωτικό ρόλο στη διαμόρφωση σωστών υποδομών, προσφέροντας υποστήριξη και χτίζοντας γέφυρες μεταξύ διεθνών διοργανωτών εκδηλώσεων, τοπικών επιχειρήσεων και κυβερνητικών φορέων. Συνεχίζουμε απρόσκοπτα τις προσπάθειες και είμαστε εδώ για να αλλάξουμε το εθνικό τοπίο της Βιομηχανίας MICE, διαμορφώνοντας ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας!