Στην αναγκαιότητα σύνδεσης των κρασιών της Σαντορίνης με τον τουρισμό, αναφέρθηκε από το νησί, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, όπου και μίλησε στη “Γιορτή της Βεντέμας”.
Εκδήλωση για το κρασί και την αμπελουργία στη Σαντορίνη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο και του εορτασμού των 70 ετών από την ίδρυση της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων.
“Η προστασία της αμπελουργίας της Σαντορίνης, τόνισε χαρακτηριστικά, αποτελεί πολύ μεγάλο θέμα για την προστασία των εδαφών αλλά και για την προστασία από την επίθεση από τις ελληνοποιήσεις που δέχεται το κρασί.
Αναγκαιότητα και η σύνδεση των κρασιών της Σαντορίνης με τον τουρισμό”.
Αναλυτικά η ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:
“Eπιτρέψτε μου να σταθώ για λίγο στην τεράστια συμβολή του αγροτικού χώρου στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας όπως αυτή αναδεικνύεται μέσα από τα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια που οργανώνουμε αυτήν την περίοδο στη χώρα, που μάλιστα έχουν φέρει και αναστάτωση στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Αν στα κατοχικά και μεταπολεμικά χρόνια η γεωργία στην Ελλάδα με το μεγάλο ποσοστό τότε συμμετοχής στο ΑΕΠ, συνέβαλε αποφασιστικά στο να επιβιώσει ο ελληνικός πληθυσμός της χώρας μας, σήμερα αποδεικνύεται ως καθοριστικός παράγοντας στο να βγει η πατρίδα μας από την ασφυκτική δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση που βιώνει.
Και το γεγονός αυτό το συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο, σήμερα, οι πολιτικές δυνάμεις, ο επιχειρηματικός κόσμος, οι επενδυτές και κυρίως οι παραγωγοί.
Η ελληνική γεωργία παρά τη στρεβλή και χωρίς κατεύθυνση ανάπτυξης που είχε τα προηγούμενα χρόνια, κατέθεσε, ιδιαίτερα την περασμένη διετία, τα διαπιστευτήριά της, τη δυνατότητά της να παράγει σήμερα υγιεινά προϊόντα με υψηλή θρεπτική και οικονομική αξία.
Η άμπελος και το κρασί της Σαντορίνης, συνδεδεμένα άρρηκτα με την ιστορία της λεκάνης της Μεσογείου, είχαν πάντα το στοιχείο της σημαντικής οικονομικής αξίας.
Αξία την οποία μετάγγισαν μέσα στους αιώνες μέχρι σήμερα και βοηθούν με τον δικό τους τρόπο στον οικονομικό πολιτισμό των σύγχρονων κοινωνιών.
Αν αναλογιστεί κανείς την πορεία της Σαντορίνης μέσα στο χρόνο, την ιστορία των κατοίκων της αλλά και την ιστορία και την εξέλιξη του χώρου, δεν μπορεί παρά να μείνει άναυδος με όλα αυτά τα σημαντικά και μεγάλα που έχουν γίνει εδώ. Τόσο σημαντικά και μεγάλα που είναι σαν να αποφάσισε η ίδια η φύση να κρατήσει, να προφυλάξει και να συντηρήσει τα αποτυπώματα ενός πολιτισμού τόσο μακρινού που χάνεται μέσα στους αιώνες.
Με την παρουσία μας εδώ στην φετινή σας Βεντέμα θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνεργασία με τους παραγωγούς, τους επιχειρηματίες του χώρου και το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, θα σταθούμε με κάθε τρόπο αρωγοί στην αμπελουργική και οινοποιητική παράδοση της Σαντορίνης.
Σε συνάντηση που είχαμε το μεσημέρι με το Δ.Σ της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων συζητήσαμε κάποια ζητήματα που όμως χρειάζεται να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής από την Κυβέρνησή μας.
Δεν θα πω ότι κάναμε πολλά. Προσπαθήσαμε μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες και υπό την πίεση σκληρών συμφωνιών να οδηγήσουμε τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης και της εξόδου από τα μνημόνια.
Ήδη όλοι συμφωνούν ότι τα καταφέραμε. Μερικοί, ειδικά στη χώρα μας, συνεχίζουν το ίδιο τροπάριο, αυτό των εκλογών. Δεν θα τους ακολουθήσουμε.
– Tο ζήτημα της φορολόγησης των αποθεματικών των συνεταιρισμών, άλλοι ξαφνικά το δημιούργησαν το 2013. Εμείς ήδη έχουμε δρομολογήσει την επαναφορά του αφορολόγητου.
Περιμένω την απάντηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που θα είναι, όπως πιστεύω θετική και τότε θα προχωρήσουμε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών.
– Ανακτήσεις χρεών από παλιές ρυθμίσεις. Μας επέβαλε η Ε.Ε. να ανακτήσουμε από τους συνεταιρισμούς πάνω από 500 εκατ. παλιών ρυθμίσεων.
Και αυτό γιατί οι προκάτοχοί μας (εννοώ αυτοί που πριν 20 χρόνια κυβερνούσαν) δεν είχαν την πρόνοια όχι μόνο να ζητήσουν την έγκριση αλλά ούτε και να ενημερώσουν την Ε.Ε.
Εμείς είμαστε σε διαπραγμάτευση μείωσης και ρυθμίσεων με δόσεις. Έχουμε χρόνο μπροστά μας.
– Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης Κρασιού. Όπως έχω ξαναπεί, η Κυβέρνησή μας έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το τέλος του 2017 θα καταργήσει τον ΕΦΚ στο κρασί.
Επιτρέψτε μου όμως να σας καλέσω κι εγώ να ανταποκριθείτε σε ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη του αγροτικού χώρου:
– Στα μέτρα και τις δράσεις του ΠΑΑ 2014 – 2020 που υπηρετούν τον κλάδο της αμπελουργίας και της οινοποίησης.
– Στην προστασία της αμπελουργίας της Σαντορίνης. Αποτελεί πολύ μεγάλο θέμα για την προστασία των εδαφών αλλά και για την προστασία από την επίθεση από τις ελληνοποιήσεις που δέχεται το κρασί.
Αναγκαιότητα και η σύνδεση των κρασιών της Σαντορίνης με τον τουρισμό.
Όμως αυτά έχουμε χρόνο να τα δούμε.
Σήμερα έχουμε γιορτή και εύχομαι σε όλους, ντόπιους και επισκέπτες, να περάσετε καλά και από μεθαύριο Δευτέρα μπορούμε να ξαναπιάσουμε το νήμα, για να δρομολογήσουμε, να διορθώσουμε και να βελτιώσουμε εκείνα που θα μας επιτρέψουν στο μέλλον να αντικρίζουμε την καθημερινή ζωή στη Σαντορίνη με ακόμη περισσότερη χαρά και αισιοδοξία”.