Θέλοντας να να μειώσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο η Σαουδική Αραβία, κάνει άνοιγμα στον τουρισμό.

Η χώρα που προετοιμάζεται για να γίνει ένας τουριστικός προορισμός ήδη ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει το 2018 visa για πρώτη φορά σε τουρίστες -ενώ μέχρι τώρα έδινε σε επαγγελματίες ταξιδιώτες, προσκυνητές και σε όσους επισκέπτονταν μέλη της οικογένειάς τους.

Όπως δήλωσε στο CNN, ο πρίγκιπας Μοχάμαντ Μπιν Σάλμαν “στόχος είναι οι επισκέπτες να ζήσουν το μεγαλείο αυτής της χώρας”.

Στα άμεσα φιλόδοξα σχέδια είναι να μετατραπούν τα 50 νησιά της Ερυθράς Θάλασσας σε θέρετρα πολυτελείας και να δημιουργηθεί μια «πόλη ψυχαγωγίας» που να ανταγωνίζεται το Λας Βέγκας, ενώ ενδιαφέρον για τουριστικές επενδύσεις στην περιοχή έχει δείξει και ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Η Σαουδική Αραβία στοχεύει σε 30 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως έως το 2030 και σκοπεύει να δαπανήσει περίπου € 39 δις ετησίως για τον τουρισμό μέχρι το 2020.

Ο πρίγκιπας Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν (δεύτερος στην εξουσία μετά τον πατέρα του), τους τελευταίους μήνες, έχει υποσχεθεί ότι θα “σπάσει” τον εξτρεμισμό και τη διαφθορά, καθώς και ότι θα εισαγάγει κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, όπως το τέλος της περίφημης απαγόρευσης οδήγησης στην χώρα από γυναίκες.

Παρόλα αυτά, πολλοί ταξιδιώτες παραμένουν επιφυλακτικοί στην επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία λόγω της εξαιρετικά συντηρητικής κουλτούρας και της αστάθειας στην περιοχή.