Σύνταξη: tourismtoday.gr

Γάλλος τουρίστας συνελήφθη γιατί έκλεψε 41 κιλά άμμο από την παραλία Lampianu (βορειοδυτικά), στη Σαρδηνία.

Την άμμο βρήκε η αστυνομία στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του ενώ προσπαθούσε να επιβιβαστεί σε πλοίο από το Πόρτο Τόρες στο γαλλικό λιμάνι της Νίκαιας.

Οι λευκές αμμώδεις παραλίες -παγκοσμίως γνωστές- είναι ένα από τα κύρια αξιοθέατα της Σαρδηνίας.

Αλλά το να παίρνεις άμμο, βότσαλα, πέτρες ή κοχύλια από την ακτή ή τη θάλασσα τιμωρείται με πρόστιμο από 500 έως 3.000 ευρώ.

Οι τουρίστες μπορεί να αντιμετωπίσουν ακόμη και ποινή φυλάκισης εάν καταδικαστούν για την κατηγορία της κλοπής ενός περιουσιακού στοιχείου κοινής ωφέλειας.

Ο νόμος ισχύει από το 2017, αφού η μοναδική άμμος της Σαρδηνίας είναι διάσημη και πολλοί όχι μόνο την παίρνουν ως αναμνηστικό, αλλά την πουλάνε.

Ποιες είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις κλοπής άμμου από τις παραλίες

Μπορεί να φαίνεται μικρό πρόβλημα, αλλά η κλοπή άμμου και βότσαλου από τις παραλίες μπορεί να έχει σοβαρές οικολογικές συνέπειες.

«Μόνο ένα κλάσμα των τουριστών που επισκέπτονται τη Σαρδηνία περνούν το χρόνο τους σκάβοντας έως και 40 κιλά άμμου ο καθένας, δήλωσε ο Pierluigi Cocco, περιβαλλοντολόγος.
Αλλά αν πολλαπλασιάσετε το μισό αυτό το ποσό επί το 5% του ενός εκατομμυρίου τουριστών ετησίως, σε λίγα χρόνια αυτό θα συνέβαλλε σημαντικά στη μείωση των παραλιών».

Όπως υπογράμμισε ο Carlo Lazzari, διοικητής της οικονομικής αστυνομίας στην Όλμπια «υπάρχει μια μεγάλη διαδικτυακή αγορά και η ζήτηση είναι υψηλή για άμμο από τη Σαρδηνία. Οι περισσότεροι από τους αγοραστές είναι συλλέκτες άμμου».

Το 2021, η ομάδα εκστρατείας «Sardegna rubata e depredata» (Σαρδηνία Ληστευμένη και Λεηλατημένη), υπολόγισε ότι τουλάχιστον έξι τόνοι άμμου είχαν αφαιρεθεί από τις παραλίες του νησιού μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν πραγματικά κίνητρο», έγραψε στο Robbed and Plundered του Facebook, ένας ακτιβιστής της Σαρδηνίας.