Σύνταξη: tourismtoday.gr

Εξασθενούν οι ελπίδες σωτηρίας για τα πέντε άτομα που επιβαίνουν στο τουριστικό βαθυσκάφος Titan που εξαφανίστηκε την περασμένη Κυριακή. Το οξυγόνο τέλειωσε και έκλεισε το «παράθυρο διάσωσης».

Η αναζήτηση του τουριστικού υποβρυχίου, βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Δευτέρα, περίπου 900 μίλια ανοικτά του Κέιπ Κοντ στις ακτές του Ατλαντικού.

Στην περιοχή έχουν καταφθάσει και πλοία από όλη την Ευρώπη που έχουν ενωθεί στις προσπάθειες εντοπισμού του. Αεροσκάφη, βάρκες και τηλεχειριζόμενα οχήματα χτενίζουν στην κυριολεξία μια έκταση 26.000 τ.χλμ.

Το υποβρύχιο τουριστικό σκάφος το οποίο εξαφανίστηκε με πέντε επιβάτες ενώ κατευθυνόταν προς το ναυάγιο του Τιτανικού στον Ατλαντικό Ωκεανό, ανήκει στην πολυτελή ταξιδιωτική εταιρεία OceanGate Expeditions.
Πρόκειται για την μοναδική ταξιδιωτική εταιρεία που πουλάει αποστολές στα ερείπια του Τιτανικού.

Ο Stockton Rush, Διευθύνων Σύμβουλος της OceanGate Expeditions ήταν ο επικεφαλής της αποστολής στο χαμένο υποβρύχιο Titan.
Στο τουριστικό σκάφος βρίσκονταν επίσης ο Hamish Harding Βρετανός δισεκατομμυριούχος, ιδιοκτήτης επιχείρησης και εξερευνητής, ο Βρετανο-Πακιστανός επιχειρηματίας Shahzada Dawood με τον γιο του Suleman Dawood και ο Γάλλος εξερευνητής Paul-Henri Nargeolet, ο οποίος έχει κάνει πολλές καταδύσεις όλα αυτά τα χρόνια για να εξερευνήσει τον Τιτανικό.

Η OceanGate περιγράφει τα πλοία της ως «πειραματικά», καθιστώντας σαφές στους πελάτες ότι δεν έχουν «εγκριθεί ή πιστοποιηθεί από κανένα ρυθμιστικό φορέα».

Πέρυσι, ο David Pogg ανταποκριτής του CBS News, ξεκίνησε μια από τις αποστολές του OceanGate στον Τιτανικό, πριν από την οποία έπρεπε να υπογράψει μια παραίτηση δηλώνοντας ότι το ταξίδι θα μπορούσε «να οδηγήσει σε σωματικό τραυματισμό, συναισθηματικό τραύμα ή θάνατο».

Ο David Pogg ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, το σκάφος χάθηκε για λίγες ώρες. Όπως υπογράμμισε «δεν υπάρχει GPS υποβρύχια, επομένως το πλοίο επιφανείας υποτίθεται ότι οδηγεί το υποβρύχιο στο ναυάγιο στέλνοντας μηνύματα κειμένου. Αλλά σε αυτή την κατάδυση, οι επικοινωνίες κατά κάποιο τρόπο χάλασαν».