Με την τοπική κοινωνία, τη γνώση και τον προσεκτικό σχεδιασμό, η ανάπτυξη δεν είναι ουτοπία στον Δήμο Τρικκαίων. Ειδικά όταν ο Ιαματικός Πόρος Ριζώματος, με την υψηλότερη συγκέντρωση υδρόθειου στην Ελλάδα, μπορεί να αξιοποιηθεί με σύγχρονες, ευρωπαϊκές προδιαγραφές, προς όφελος των θεραπευομένων και της πραγματικής ανάπτυξης.
Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα της πολύ σημαντικής ημερίδας που πραγματοποίησε ο Δήμος Τρικκαίων το απόγευμα της Πέμπτης 15 Δεκεμβρίου 2016 στο δημοτικό σχολείο του χωριού. Ενός χωριού, οι κάτοικοι του οποίου προσέτρεξαν για να πληροφορηθούν από επιστήμονες, τι πραγματικά ισχύει, τόσο με τις ιδιότητες του νερού, όσο και με τα σχετικά με τη μελλοντική επένδυση. Μάλιστα, αυτή η ημερίδα διεξήχθη λίγο πριν εγκριθεί από την αρμόδια κρατική υπηρεσία, η σχετική πρόταση αναγνώρισης του Ιαματικού Πόρου, όπως τόνισε στην έναρξη της ημερίδας ο δημοτικός σύμβουλος από την περιοχή, κ. Αχ. Λασπάς.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου ήταν σαφής: Οι αναπτυξιακές προοπτικές προωθούνται άμεσα από τον Δήμο, με ενέργειες συγκεκριμένες. Ομως δεν θα γίνουν μονομερείς ενέργειες, ξεκίνησε ήδη να συζητείται το θέμα με την τοπική κοινωνία, λαμβανομένων υπ’ όψιν των επιστημονικών μελετών και της έρευνας αγοράς.
Διότι αυτό που προσέδωσε ως γενική εικόνα η ημερίδα, ήταν, αφ’ ενός η ανάγκη για προσεκτικά, στοχευόμενα και ουσιαστικά βήματα. Αφ’ ετέρου η σπουδαιότητα, να ληφθούν υπ’ όψιν όλοι οι παράγοντες, προκειμένου να επιλεγεί το «σχήμα – όχημα» που θα προωθήσει την αξιοποίηση του Ιαματικού Πόρου Ριζώματος.
Η επένδυση οφείλει, όπως τόνισαν αρκετοί από τους ομιλητές, να ξεκινήσει σωστά, καθώς μπορεί να μάθει από την αρνητική εμπειρία άλλων περιοχών, να αξιοποιήσει εμπειρία και να σχεδιάσει σωστά βήματα.
Υπάρχουν, μάλιστα, πολλά θέματα τεχνικής φύσης (αδειοδοτήσεις, μελέτες, τουριστικά δεδομένα) που ανέπτυξε με σαφήνεια ο κ. Μάρκος Δανάς Γεν. Γραμματέας ΣΔΙΠΕ, Μέλος Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων του Υπ. Τουρισμού, μιλώντας με θέμα «Ο Ελληνικός Τουρισμός Υγείας – Υφιστάμενη κατάσταση και προοπτικές».
Αλλά υπάρχει και πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων για το συγκεκριμένο νερό του Ριζώματος, που τα ανέπτυξαν οι κ. Ανδρομάχη Τσιώρα, (Πτυχιούχος Φυσικοθεραπεύτρια ΑΤΕΙΘ, μιλώντας με θέμα «Αναπνευστική φυσικοθεραπεία και κινησιοθεραπεία στα Ιαματικά Λουτρά – Επιδράσεις στον οργανισμό») και η κ. Νικολέτα Σταυράκη (Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με θέμα «Οι ευεργετικές δράσεις της Ποσιθεραπείας»).
Φυσικά, συζητήθηκε εκτενώς και το τι συμβαίνει με την ποιότητα του νεορύ, τα πτερώματα, τις προστασίες που πρέπει να υπάρχουν, τη μη ύπαρξη γεωργικών ή κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων σε συγκεκριμένη απόσταση από την πηγή, την ενίσχυση της βιοκαλλιέργειας, και πολλά άλλα. Τα θέματα ανέπτυξε ο κ. Μιχάλης Πουλτσίδης, Δρ. Γεωλόγος-Γεωφυσικός (μιλώντας για «Το ιαματικό δυναμικό του Ριζώματος και της ευρύτερης περιοχής»).
Σημαντικό επίσης είναι και ο τρόπος με τον οποίον θα αξιοποιηθεί η εκμετάλλευση. Ζητήματα για λουτροθεραπείες, spa, συνολικό τουριστικό προϊόν, επενδύσεις, τέθηκαν από τον κ. Στέργιο Καραμαλή, ιδρυτή της εταιρείας Biactive (μίλησε με θέμα «Ευεξία και Θερμαλισμός»), ενώ πρόσθετες επεξηγήσεις παρείχε και το στέλεχος της ίδιας εταιρείας κ. Βασίλης Ευσταθιάδης.
Ακολούθησε μια άκρως εποικοδομητική συζήτηση, αυξάνοντας εντυπωσιακά το χρονικό διάστημα υλοποίησης της ημερίδας. Κάτι που δείχνει, το ενδιαφέρον, την αγωνία, τη διάθεση των κατοίκων για τον φυσικό πλούτο της περιοχής. Ένα ενδιαφέρον που ξεκίνησε από παλιά, μπήκε στις ραγές από τον τ. Δήμαρχο Παραληθαίων . Δημήτρη Οικονόμου, φτάνοντας πλέον να βρίσκεται στο στάδιο της επίσης αναγνώρισης μιας εξαιρετικά σημαντικής πηγής για τη θεραπεία πλήθους ασθενειών.
Και με πρόσθετο ιστορικό ενδιαφέρον μάλιστα, αν αποκαλυφθεί από την αρχαιολογική σκαπάνη, ότι στην περιοχή λειτουργούσαν ρωμαϊκά λουτρά με αντικείμενο ακριβώς τη θεραπεία με τον ίδιο ιαματικό πόρο, για τις ίδιες ακριβώς ασθένειες.
Σημειώνεται ότι τους δεκάδες ριζωματιανούς πλαισίωσαν, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Εφη Λεβέντη και Ηλίας Παπανικολάου, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Μπουτίνας, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για την υγεία και τον εθελοντισμό κ. Μιχάλης Λάππας, η δημοτικός σύμβουλος κ. Σοφία Αλεστά, κ. Γ. Μητσιούλης από την ελάσσονα αντιπολίτευση και ο αστυνομικός διευθυντής Τρικάλων κ. Αθαν. Γραβάνης.