Σειρά εκδηλώσεων μνήμης και τιμής για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία του διοργανώνονται στην ιστορική Καρύταινα.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η περιοδική έκθεση με έργα φιλελλήνων ζωγράφων και σημαντικά έγγραφα – ντοκουμέντα αλλά και ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ βασισμένο στην πρώτη συντεταγμένη νικηφόρο μάχη του Αγώνα, στα Στενά του Αγίου Αθανασίου της Καρύταινας.

Το Κάστρο της Καρύταινας

Η έκθεση με τίτλο «Η Ελληνική Επανάσταση με τον χρωστήρα και την πένα Φιλελλήνων Ζωγράφων και Περιηγητών», που διοργανώνεται από τον Σύλλογο των Καρυτινών «Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» σε συνεργασία με τον Σύλλογο των Φίλων του Κάστρου της Μεθώνης και την επιστημονική επιμέλεια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών (Ι.Ι.Ε.) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, θα εγκαινιαστεί το πρωί της 7ης Αυγούστου στο μεταβυζαντινό πυργόσπιτο του Πύργου της Λεβένταινας.

Στο πλαίσιό της θα παρουσιαστούν 50 συλλεκτικές λιθογραφίες από πρώτες λιθογραφικές εκτυπώσεις των φιλελλήνων ζωγράφων Karl Krazeisen, Adam Friedel και Peter Von Hess και 15 συλλεκτικά βιβλία περιηγητών του 19ου αιώνα, μαζί με σημαντικά ιστορικά έγγραφα της επαναστατικής περιόδου από τη Συλλογή του Γιώργου Κωστόπουλου, που αφορούν στην περιοχή της Καρύταινας.

Το Ευαγγέλιο του Κολοκοτρώνη

Ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στα εκθέματα κατέχει το περίφημο Ευαγγέλιο του Κολοκοτρώνη, έκδοσης του 1811, το οποίο φυλάσσεται στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Καρύταινα και θα εκτεθεί μετά από άδεια του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και της Ιεράς Μητροπόλεως.

Σήμερα,Παρασκευή 6 Αυγούστου θα γίνει η έναρξη του κύκλου εκδηλώσεων με μια μουσικοχορευτική βραδιά, με τίτλο «Τραγούδι και χορός στον Αγώνα», την οποία έχει επιμεληθεί ο Λαογράφος του ΕΚΠΑ Γιώργος Φραγκάκης.

Το απόγευμα του Σαββάτου 7 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί, στην Κεντρική Πλατεία της Καρύταινας, εκδήλωση με ομιλητές διακεκριμένους ιστορικούς, συνεργάτες του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών καθώς και τους επιστήμονες – αναστηλωτές του Κάστρου της Καρύταινας ενώ το πρωί της Κυριακής θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, θα εκφωνηθεί πανηγυρικός από τον Λογοτέχνη και Ιστορικό Γιάννη Αντωνόπουλο και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Θ. Κολοκοτρώνη στις υπώρειες του Κάστρου.

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ

Την  Παρασκευή 13 Αυγούστου, στις 20.30, θα παρουσιαστεί, σε πρώτη προβολή, το δραματοποιημένο ιστορικό ντοκιμαντέρ «Η Μάχη στα Στενά του Αγίου Αθανασίου» που γυρίστηκε στην Καρύταινα το καλοκαίρι του 2020 με την πρωτοβουλία του ερασιτέχνη κινηματογραφιστή Γιάννη Μουτσούλα (Messinia view) σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο «Κοινόν Καρυτινών».

Το ντοκιμαντέρ είναι βασισμένο αφιερωμένο στην πρώτη νικηφόρο μάχη των Στενών του Αγίου Αθανασίου. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό μουσικό συγκρότημα με τον Σωτήρη Κανελλάκη στο κλαρίνο. Η εκδήλωση είναι ενταγμένη στις επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Μεγαλόπολης , αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

 

Μεθώνη

Από τις 20 έως τις 22 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και στην Μεθώνη. Για την Παρασκευή 20 του μήνα έχει προγραμματιστεί στην περιοχή Τάφρος Κάστρου μουσικοχορευτική εκδήλωση.

Την επομένη το πρωί θα γίνει ξενάγηση στο Κάστρο της Μεθώνης ενώ στις 9 το βράδυ, θα διεξαχθεί στην Τάφρο του Κάστρου εκδήλωση με ομιλίες ιστορικών μεταξύ των οποίων οι Κουμανούδη Μαρία, Ιστορικός, Κύρια Ερευνήτρια Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών, Νικολάου Γεώργιος, Ανάπλ. Καθ. Παν. Ιωαννίνων. Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανοπούλου Αγγελική, κύρια Ερευνήτρια Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών και Χρυσανθόπουλος Χρήστος: Ιστορικός, Επιστημονικός Συνεργάτης Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών.

Το τριήμερο θα ολοκληρωθεί με επίσκεψη στο Καποδιστριακό σχολείο Μεθώνης και ξενάγηση στην έκθεση «Ρήγας και Επανάσταση», την Κυριακή, στις 10.30 το πρωί.