
Ισχυροί αποδεικνύονται οι μετασεισμοί του Covid για τον ξενοδοχειακό κολοσσό Accor. Από 1η Οκτωβρίου προχωρά σε εταιρική αναδιοργάνωση, αποδυναμώνοντας την παρουσία της στο Παρίσι όπου εδρεύει και δείχνοντας την έξοδο σε χίλιους υπαλλήλους και τέσσερα από τα ανώτερα στελέχη της.
Η αναδιάρθρωση επεκτείνεται σε οκτώ ακόμα γεωγραφικούς κόμβους, σε όλο τον κόσμο, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής αλυσίδας ξενοδοχείων, Sebastien Bazin.
Η εταιρική αναδιοργάνωση της Accor, που διαχειρίζεται και τα γνωστά Brand της Sofitel και Fairmont, έρχεται καθώς η παγκόσμια βιομηχανία φιλοξενίας αντιμετωπίζει τη χειρότερη χρονιά, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Αρχικά είχε ανακοινωθεί η προσπάθεια εξεύρεσης ενός σχεδίου εξοικονόμησης του κόστους λειτουργίας, ύψους 235 εκατομμυρίων. Αυτός ο σχεδιασμός περιελάμβανε την εξάλειψη 1.000 θέσεων εργασίας και την πιθανή πώληση της Accor στο Παρίσι, αντί του ποσού των 430 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η ευρωπαϊκή περιοχή θα χωριστεί σε κόμβους, της Νότιας Ευρώπης και της Βόρειας Ευρώπης. Η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού θα εξαπλωθεί σε νέους κόμβους για τη Νοτιοανατολική Ασία, την ευρύτερη Κίνα και τον Ειρηνικό, που περιλαμβάνει την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Η αναδιάρθρωση, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου, απαιτεί επίσης την αποχώρηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Accor Europe, Franck Gervais, του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ασίας-Ειρηνικού Michael Issenberg, του Διευθύνοντος Συμβούλου Τροφίμων & Ποτών και Lifestyle Amir Nahaï και του CEO της New Business Thibault Viort.
Διευκρινίζεται ότι η εταιρεία έχει προχωρήσει στην επέκτασή της, μέσω πανδημίας, διαπραγματευόμενη τα πολυτελή Brand των Raffles και Delano. Ο τομέας της πολυτέλειας, που επενδύει κατ’ επιλογή η Accor, δεν αποφέρει τα αναμενόμενα, ιδιαιτέρως η αγορά της Κίνας που βρίσκεται στη χαμηλότερη βαθμίδα πληροτήτων τις τελευταίες εβδομάδες.
Η εταιρική καθίζηση της Accor, έρχεται μετά από μήνες αναταραχής για τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές εταιρείες στον κόσμο.
Η Marriott σκοπεύει να απολύσει το 17% του προσωπικού της εταιρικής έδρας, στο Μέριλαντ. Η Hyatt απέλυσε 1.300 υπαλλήλους τον Μάιο. Η Hilton απέλυσε 2.100 άτομα, ή περίπου το 22% του εταιρικού εργατικού δυναμικού της, τον Ιούνιο.