413005wineΗ Κορινθία διαθέτει μεγάλο πλούτο αγροτικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων το σταφύλι και τα παράγωγά του (σταφίδα και κρασί) κατείχαν ανέκαθεν σημαντική θέση. Με πρωταγωνιστή το φημισμένο Αγιωργήτικο Νεμέας, με την μακραίωνη ιστορία, αλλά και άλλες ποικιλίες σταφυλιών που προσαρμόσθηκαν ιδανικά στις τοπικές εδαφοκλιματικές συνθήκες, τα κρασιά της ευρύτερης περιοχής συνεχίζουν δυναμικά την πορεία τους και στέκονται επάξια στο ύψος των διεθνών προδιαγραφών ποιότητας και ανταγωνισμού, διαθέτοντας μεγάλες προοπτικές εξέλιξης.

Με δεδομένη την αγάπη για την περιοχή και τα κρασιά της, την επιθυμία επιμόρφωσης επαγγελματιών και οινόφιλου κοινού σε θέματα που αφορούν την οινική τέχνη και τεχνική, και με απώτερο στόχο την ανάδειξη και προβολή των τοπικών προϊόντων, καθώς και την οινική εκπαίδευση-διασκέδαση του ενημερωμένων καταναλωτών, οι οινικοί σύμβουλοι-γευσιγνώστες Ιωάννα Δαβλέρη και J.P. Jovani της εταιρίας ΕΥΟΙΝ ΕΥΑΝ ( Κόρινθος), οι οινοποιοί Ιλιάνα Πιτσιλίδου και Νίκος Μαντάς (Δεντρό Κορινθίας) και οι ξενοδόχοι Δάφνη Μαυρομμάτη (Daphne’s Club Hotel Apartments, Συκιά Κορινθίας) και Δημήτρης Λιακόπουλος (Lido Hotel, Μελίσσι Κορινθίας) διοργανώνουν σειρά σεμιναρίων με θέμα τον οίνο.

Η σειρά σεμιναρίων γευσιγνωσίας οίνων:
• θα σας ξεναγήσει στις οινοπαραγωγικές περιοχές και ποικιλίες της Ελλάδας και του κόσμου
• θα σας εισαγάγει στις βασικές αρχές της οινοπαραγωγής, αποκαλύπτοντάς σας τα μικρά μυστικά του εμπνευσμένου οινοποιού
• θα σας βοηθήσει να απομυθοποιήσετε την τέχνη της εκτίμησης του ποιοτικού κρασιού
• θα σας εισαγάγει στον σύνθετο κόσμο της οινικής απόλαυσης
Τα σεμινάρια αποτελούνται από μια εισαγωγική δίωρη συνάντηση και στη συνέχεια 3 αυτόνομους Κύκλους, αποτελούμενος ο καθένας από 3 δίωρες συναντήσεις. Παράλληλα θα διοργανώνονται και μοναδικές συναντήσεις, αφιερωμένες στην προσέγγιση ενός θέματος κάθε φορά (θεματικές βραδιές).

Η συμμετοχή είναι ανοιχτή σε επαγγελματίες και σε γενικό κοινό και δεν απαιτείται καμία πρότερα γνώση του αντικειμένου.

Η εισαγωγική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαρτίου 2014, στις 7μμ, με θέμα: “Γνωριμία με τον κόσμο του κρασιού”:

• Η απόλαυση που προσφέρει το κρασί – Παράγοντες ποιότητάς του
• Πως να επιλέξετε, να αναγνωρίσετε και να σερβίρετε το κρασί, ανάλογα με την περίσταση
• Γευστική δοκιμή και εκτίμηση του κρασιού (βήματα γευσιγνωσίας, αισθήσεις, οπτική, οσφρητική, γευστική εξέταση/αξιολόγηση)
• Συντήρηση και αποθήκευση του κρασιού – Σύνθεση και διαχείριση της κάβας σας
• Γευστική δοκιμή και σχολιασμός 4 κρασιών

Τα σεμινάρια των δύο πρώτων κύκλων θα διεξαχθούν στο ξενοδοχείο Daphne’s Club Hotel Apartments, στη Συκιά Κορινθίας, ενώ τα σεμινάρια του τρίτου κύκλου θα διεξαχθούν στο ξενοδοχείο Lido Hotel, στο Μελίσσι Κορινθίας.