Η παρατεταμένη πολιτική αστάθεια κάνουν την επίτευξη του φετινού στόχου των 16 εκατομμυρίων αφίξεων και 10 δισ. ευρώ άμεσων εσόδων εξαιρετικά δύσκολη και απρόβλεπτη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Α. Ανδρεάδη. Αναλυτικά η δήλωσή του:

 “Ο κόσμος του ελληνικού τουρισμού απαιτεί τα αυτονόητα από τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Η αδυναμία συνεννόησης μετά την 6η Μαΐου δεν μπορεί να επαναληφθεί. Η παρατεταμένη πολιτική αστάθεια κάνουν την επίτευξη του φετινού στόχου των 16 εκατομμυρίων αφίξεων και 10 δισ. ευρώ άμεσων εσόδων εξαιρετικά δύσκολη και απρόβλεπτη. Εδώ και περισσότερο από ένα μήνα έχει μειωθεί ο ρυθμός κρατήσεων κατά 1 εκατομμύριο κρατήσεις για την χώρα μας. Την ερχόμενη εβδομάδα πρέπει να έχει υπάρξει ενωτική, ικανή, λειτουργική κυβέρνηση με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό που θα συνεργασθεί με τους εταίρους μας και θα κρατήσει την Ελλάδα μέσα στη ζώνη του Ευρώ.

 Κύριο ζητούμενο η επιτυχής επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Παράλληλα η δημιουργία της απαραίτητης σταθερότητας που θα επιτρέψει να επανέλθει η ομαλή χρηματοδότηση και θα δώσει τον απαιτούμενο χρόνο να προχωρήσει η χώρα στις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Όσον αφορά τον τουρισμό, τα συγκεκριμένα, στοχευμένα μέτρα, που πρέπει να πάρει άμεσα η νέα κυβέρνηση, είναι γνωστά και αποδεκτά από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων που πιστεύουν στις αναπτυξιακές δυνατότητες του τουρισμού. Αν προχωρήσουν, μπορούμε ακόμη και τώρα να σώσουμε σε μεγάλο βαθμό την φετινή χρονιά, κυρίως όμως να αυξήσουμε με ορίζοντα 2-3 ετών τις αφίξεις στα 20 εκατομμύρια, προσφέροντας συνολικά επιπλέον 3 μονάδες κάθε χρόνο στο ΑΕΠ της χώρας και δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Και τούτο χωρίς να υπολογίσουμε τις νέες επενδύσεις στον τουρισμό, μόνο με την υφιστάμενη υποδομή. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο ο Πρόεδρος της Ε.Ε., κ. Μπαρόζο, όσο και ο Επίτροπος, κ. Ταγιάνι, μόλις πριν λίγες εβδομάδες, τόνισαν τον στρατηγικό ρόλο του τουρισμού στην έξοδο της χώρας από την κρίση”.