Θετική πορεία συνεχίζει ο τουρισμός για το 2015 όσο αφορά τις αεροπορικές και οδικές αφίξεις ενώ σε δύο ταχύτητες κινούνται οι θαλάσσιες αφίξεις σύμφωνα με το Μηνιαίο Στατιστικό Δελτίο Αυγούστου 2015 του SETE Intelligence.
Ειδικότερα,με βάση τα στοιχεία διεθνών αφίξεων Ιαν – Ιουλ 2015 στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, συνεχίζεται η θετική πορεία του ελληνικού τουρισμού με συνολική αύξηση αφίξεων +6,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Σημαντικό ρόλο στην αύξηση αυτή διαδραματίζει η Αθήνα που συνεχίζει την εξαιρετική της πορεία με εντυπωσιακή αύξηση +28% το μήνα Ιούλιο (+26,5% επτάμηνο). Ταυτόχρονα, διψήφιο ποσοστό αύξησης συνεχίζουν να καταγράφουν τον Ιούλιο του 2015 οι προορισμοί της Μυκόνου με +11% (+10,5% επτάμηνο), της Σαντορίνης με +10,2% (17,1% επτάμηνο) και της Σκιάθου με 19,6% (14,3% επτάμηνο). Θετική επίσης είναι η εικόνα για το Ιόνιο με +3,7% τον Ιούλιο (+3,8% το επτάμηνο) και τους Λοιπούς προορισμούς με +11% (+9,3%). Μικτή εικόνα παρουσιάζει η Πελοπόννησος με -17,1% τον Ιούλιο και +7% στο επτάμηνο. Αντίθετα, πτώση εμφανίζουν στο επτάμηνο τα Δωδεκάνησα με -3,2% (-1,1% τον Ιούλιο) και η Κρήτη με -1,4% (+0,9%).
Όσον αφορά τις θαλάσσιες αφίξεις από την Ιταλία,δηλαδή τη διεθνής κίνηση επιβατών πλοίων (χωρίς επιβάτες transit) μεταξύ Ελλάδας (Πάτρα – Ηγουμενίτσα) και Ιταλίας (Ανκόνα, Μπρίντεζι, Μπάρι, Βενετία, Τεργέστη και Ραβέννα) προκύπτει μείωση της επιβατικής κίνησης την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου κατά -9%, αλλά δεν υπάρχει κατανομή του ποσοστού αυτού μεταξύ Ελλήνων και αλλοδαπών.
Αντίθετα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΣΕΕΝ για την εσωτερική ακτοπλοΐα η παρουσιαζόμενη αύξηση στα Δωδεκάνησα (+7,8%), τις Κυκλάδες (+3,2%) και το Βόρειο Αιγαίο (+49,6%) οφείλεται σε μετακινήσεις μεταναστών. Αντίθετα η κίνηση επιβατών από και προς την Κρήτη στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου είναι μειωμένη (-10,5%). Στο σύνολο των προορισμών, η μεταβολή είναι απολύτως οριακή (-0,1%) που όμως γίνεται αρνητική αν αφαιρεθεί η επίπτωση της μετακίνησης μεταναστών.
Το σύνολο των οδικών αφίξεων αλλοδαπών στην χώρα το πρώτο επτάμηνο του 2015 ανέρχεται σε 6,46 εκ. παρουσιάζοντας αύξηση 22%. Χαρακτηριστική είναι η αύξηση της κίνησης στη πλειονότητα των σταθμών. Στην αύξηση αυτή συντελεί σημαντικά ο σταθμός των Ευζώνων που παρουσιάζει αύξηση 64% σε σχέση με το 2014 και του Προμαχώνα με αντίστοιχη αύξηση 17%. Οι περισσότερες αφίξεις του επταμήνου σημειώθηκαν στο σταθμό των Ευζώνων (σύνορα ΠΓΔΜ), ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο σταθμός του Προμαχώνα (σύνορα Βουλγαρίας) και στη τρίτη θέση είναι ο σταθμός της Νυμφαίας (σύνορα Βουλγαρίας). Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας δόθηκαν, τα στοιχεία εισερχόμενου τουρισμού από την Βουλγαρία είναι υποεκτιμημένα λόγω μη ελέγχου του συνόλου των διερχόμενων οχημάτων.
Περισσότερες από τις μισές (61%) αφίξεις του εισερχόμενου οδικού τουρισμού διέρχονται από 3 σταθμούς (Εύζωνοι στα σύνορα με ΠΓΔΜ και Νυμφαίας και Προμαχώνας στα σύνορα με Βουλγαρία) και περισσότερες από τα 2/3 από 4 σταθμούς (οι προαναφερθέντες πλέον της Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα με την Αλβανία). Οι αφίξεις από το Τριεθνές αυξήθηκαν κατά 7% ενώ από τα σύνορα με τη ΠΓΔΜ σημειώνεται εντυπωσιακή αύξηση 54%. Στα σύνορα με την Τουρκία παρουσιάζεται αύξηση 18% και στα σύνορα με τη Βουλγαρία η αύξηση αγγίζει το 12%. Οι αφίξεις από την Αλβανία παραμένουν στα ιδία επίπεδα με το πρώτο επτάμηνο του 2014.
Παράλληλα, τον Ιούλιο του 2015 ο δείκτης ικανοποίησης πελατών ξενοδοχείων για την Ελλάδα βρίσκεται στο 85,6%. Στην υψηλότερη θέση ικανοποίησης βρίσκεται η Ήπειρος με ποσοστό 89,6% και ακολουθούν οι Κυκλάδες με ποσοστό 89%. Για το σύνολο της χώρας, ο δείκτης ικανοποίησης είναι υψηλότερος σε σύγκριση με αυτόν των ανταγωνιστικών προορισμών. Γενικότερα οι επιμέρους δείκτες όπως η σχέση ποιότητας τιμής, τοποθεσία, εξυπηρέτηση και φαγητό – ποτό κινούνται στα ίδια επίπεδα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους ανταγωνιστές. Η Σαντορίνη, η Μύκονος, οι Κυκλάδες, η Κρήτη, η Χαλκιδική, τα Δωδεκάνησα και το Ιόνιο υπερτερούν έναντι των ανταγωνιστικών τους προορισμών. Από την άλλη πλευρά η Αθήνα υστερεί έναντι της Κωνσταντινούπολης και της Βαρκελώνης ενώ υπερτερεί έναντι της Ρώμης. Η Θεσσαλονίκη έχει δείκτη ποιότητας 80,9% και υστερεί έναντι της Μπολόνιας. Η Κύπρος υπερτερεί έναντι όλων των ανταγωνιστικών προορισμών.