Η μελέτη του SETE Intelligence «Διεθνείς αφίξεις στην Ελλάδα 2013 & 2014 – καταγραφή βάσει διοικητικών στοιχείων» ,δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η μελέτη έχει σκοπό να συμπληρώσει την καταγραφή που γίνεται από την Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδας, και βασίζεται σε στοιχεία που διαθέτουν οι μεθοριακοί σταθμοί για τις οδικές αφίξεις, τα λιμάνια για τις θαλάσσιες αφίξεις και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών για τις αεροπορικές αφίξεις.

Η συνοπτική εικόνα που προκύπτει από την μελέτη είναι η ακόλουθη:

sete

Στην παραπάνω συνοπτική εικόνα καταγράφονται οι διεθνείς αφίξεις  κατά μεταφορικό μέσο σύμφωνα με την παρούσα έρευνα, δηλαδή βάσει διοικητικών στοιχείων, και βάσει της Έρευνας Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος, δηλαδή βάσει δειγματοληπτικής έρευνας των επισκεπτών και αποτυπώνεται (%Δ) η απόκλιση μεταξύ της δεύτερης και της πρώτης.

Η απόκλιση,σύμφωνα με το ΣΕΤΕ, στην εκτίμηση των οδικών αφίξεων μεταξύ της παρούσας έρευνας και της Έρευνας Συνόρων χρήζει περαιτέρω διερεύνησης καθώς, σε περίπτωση που η εκτίμηση της παρούσας έρευνας είναι ακριβέστερη (με σχεδόν 2 εκ. επιπλέον οδικές αφίξεις το 2014), υπάρχουν σημαντικές προεκτάσεις τόσο για την τουριστική πολιτική (π.χ. βελτίωση οδικών υποδομών, έμφαση σε αγορές Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης για τουρισμό σε Μακεδονία και Θράκη κ.ά.) όσο και για την εκτίμηση των ταξιδιωτικών εσόδων στο Ισοζύγιο Πληρωμών.

Οδικοί άξονες

Το σύνολο των οδικών αφίξεων αλλοδαπών στην χώρα ανήλθε σε 10,75 εκ. παρουσιάζοντας αύξηση 39%. Στην αύξηση αυτή συντελεί σημαντικά ο σταθ-μός της Νυμφαίας που λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο 2013 καθώς και ο σταθμός του Προμαχώνα που παρουσιάζει αύξηση 203% σε σχέση με το 2013. Οι περισσότερες αφίξεις το 2014 σημειώθηκαν στο σταθμό των Ευζώνων (σύνορα ΠΓΔΜ), ενώ στη δεύτερη θέση είναι ο σταθμός της Νυμφαίας (σύνορα Βουλγαρίας) και στη τρίτη ο σταθμός του Προμαχώνα (σύνορα Βουλγαρίας). Σημειώνεται πως τα στοιχεία εισερχόμενου τουρισμού από την Βουλγαρία είναι υποεκτιμημένα λόγω μη ελέγχου του συνόλου των διερχόμενων οχημάτων..

Θαλάσσιες συγκοινωνίες

Οι αφίξεις αλλοδαπών που εισέρχονται στη Ελλάδα δια θαλάσσης αποτελούν τις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Ελλείψει διαθέσιμων στοιχείων για τα λιμάνια του Αιγαίου, η έρευνα επικεντρώνεται στα λιμάνια του Ιονίου (Πάτρα και Ηγουμενίτσα). Τα αντίστοιχα λιμάνια επιβιβάσεων των επιβ ατών από την Ιταλία είναι: Ανκόνα, Μπρίντεζι, Μπάρι, Βενετία, Τεργέστη και Ραβέννα. Παρατηρείται ότι ενώ το 2014 η συνολική επιβατική κίνηση αυξήθηκε οριακά (+1%), η κίνηση των αλλοδαπών αυξήθηκε σημαντικά (+62%), υπερκαλύπτοντας την μείωση της κίνησης των Ελλήνων.

Επίσης, η ποσοστιαία κατανομή των αφίξεων μεταξύ Ηγουμενίτσας και Πάτρας παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη. Σημειώνουμε ότι η επιβατική κίνηση δεν περιλαμβάνει τους επιβάτες transit μέσω Ελλάδας. Επίσης, η εκτίμηση των αφίξεων αλλοδαπών βασίζεται στην υπόθεση εργασίας ότι όλοι ταξιδεύουν μετ’ επιστροφής και άρα οι αφίξεις ισούνται με το 50% της συνολικής επιβατικής κίνησης.

Αεροπορικές αφίξεις

Οι αφίξεις στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, δηλαδή όλα πλην Αθηνών, από πτήσεις προερχόμενες από το εξωτερικό. Οι αφίξεις το 2014 ανήλθαν σε 11.360.618, παρουσιάζοντας αύξηση 11% σε σχέση με το 2013. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) η οποία καταγράφει τους εισερχόμενους επιβάτες χωρίς να τους διαχωρίζει σε κατοίκους και μη κατοίκους της Ελλάδας, δηλαδή υπολογίζει στις αεροπορικές αφίξεις και τους μόνιμους κατοίκους Ελλάδας που επιστρέφουν από το εξωτερικό.

Προκειμένου συνεπώς να εκτιμηθούν οι εισερχόμενοι «μη κάτοικοι» θα πρέπει να αφαιρεθούν από το σύνολο τους Έλληνες που επιστρέφουν από ταξίδι στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την IPK International3 ο συνολικός αριθμός κατοίκων Ελλάδος που ταξίδεψαν αεροπορικώς στο εξωτερικό ανήλθε σε 2.377.000 το 2013 και 2.356.000 το 2014, ενώ σύμφωνα με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), το σύνολο των κατοίκων Ελλάδας που ταξίδεψαν στο εξωτερικό μέσω του ΔΑΑ ανήλθε σε 1.445.844 το 2013 και 1.534.753 το 2014.

Εκτιμάται ότι στις αφίξεις των περιφερειακών αεροδρομίων περιλαμβάνονται για το 2013 και 931.156 κάτοικοι Ελλάδος που επέστρεψαν από το εξωτερικό και αντίστοιχα 821.247 το 2014.Συνεπώς το σύνολο των εισερχόμενων αεροπορικών αφίξεων στην χώρα εκτιμάται σε 13.929.193, αυξημένο κατά 2.049.830 (17%) σε σχέση με το 2014.