Η πολιτική αστάθεια που βιώνει αυτή την περίοδο η Χώρα ευθύνεται για την κατηφόρα που έχουν πάρει οι κρατήσεις απο το εξωτερικό προς την Ελλάδα έιναι  το μήνυμα που στέλνουν οι φορείς του τουρισμού στην πολιτική ηγεσία του τόπου,  απο το βήμα της ετήσιας  γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, που λαμβάνει Χώρα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Στο χαιρετισμό της η υπηρεσιακή υπουργός πολιτισμού και τουρισμού Τατιάνα Καραπαναγιώτη επεσήμανε ότι ο τουρισμός ήταν και έιναι προτεραιότητα για την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Αν και όπως είπε ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορει να χαράξει πολιτική, ωστόσο όπως είπε συμβάλλει ήδη στην εύρυθμη λειτουργία της τουριστικής δραστηριότητας.

Στην παρέμβαση του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ευχήθηκε να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση που δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη και φυσικα στο ευρώ. Παράλληλα επεσήμανε ότι με συγκεκριμένα μέτρα μετα τη 18 Ιουνίου η Ελλάδα θα μπορέσει μετα απο δυο τρία χρόνια να πετύχει 20 εκατομμύρια αφίξεις. Για φέτος όπως είπε, μπορεί τα 16 εκατομμύρια αφίξεις τουριστών μπορεί να φαντάζει ανεφικτος στόχος, ωστόσο όπως είπε ότι μπορεί και να επιτευχθεί αν μετά την 18η Ιουνίου η κατάσταση ομαλοποιηθεί.

Απο την πλευρα της η τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας  Ολγα Κεφαλογιάννη επεσήμανε, ότι η Χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση που θα αναγνωρίσει τη συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία. όπως είπε, οποίος δε νοιάζεται για τον τουρισμό αδιαφορεί για το αν η Χώρα μπορει να βγει απο την κρίση. Μάλιστα εξήγγειλε εκ νέου την επανασύσταση του αυτόνομου υπουργείου τουρισμού, ενώ προς την κατεύθυνση της επίλυσης των θεμάτων των αερομεταφορών πρότεινε τη σύσταση πολιτικής επιτροπής για τις αερομεταφορές.

Στην ομιλία του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς, σημείωσε ότι η οργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων μπορει να αποτελέσει παράδειγμα για την οργάνωση του ελληνικού τουρισμου. Σε ζητήματα της πολιτικής ατζέντας, ο κ. Αλευράς επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί το ζήτημα του ΦΠΑ, ειδικά στην εστίαση, ενώ στάθηκε και  στη βελτίωση των όρων της συνθήκης Σέγκεν.

Η Μίκα Ιατρίδη τέλος απο τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τόνισε ότι ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας προτέινοντας μάλιστα ενιαιο συντελεστή ΦΠΑ 5% για όλο το τουριστικό πακέτο.

Κώστας Χαλκιαδάκης