Ομιλία του Υπουργού Επικρατείας, κ. Αλέκου Φλαμπουράρη στο επίσημο δείπνο του 16ου Συνεδρίου ΣΕΤΕ

Κυρίες και Κύριοι

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και δυνατότητα να καταθέσει η κυβέρνηση στο συνέδριό σας, την πολιτική της για το τουριστικό προϊόν.

Ταυτόχρονα δε, να συμμετέχουμε σε ένα ουσιαστικό διάλογο που πιστεύω ότι έχει στόχο την αναζήτηση τρόπων, προϋποθέσεων και επιλογών, για την καλύτερη και αποδοτικότερη επίδοση στον τουριστικό κλάδο.

Επίδοση που τα αποτελέσματα επηρεάζουν θετικά όχι μόνο τους επενδύοντες στο τουριστικό προϊόν, αλλά ολόκληρη τη χώρα, την εθνική οικονομία και τους εργαζόμενους με εργασιακές σχέσεις που σέβονται τα ωράρια, τους μισθούς, και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις έτσι ώστε η ανθρώπινη αξιοπρέπεια να κυριαρχεί.

Για ένα τουριστικό προϊόν τέλος, που σέβεται, και φροντίζει το περιβάλλον, όχι «ως οικολόγος» μόνο, όπως επίσης που ενδιαφέρεται για τα αρχαιολογικά ευρήματα και τα αναδεικνύει, όχι «ως αρχαιολάγνος», αλλά και γιατί το περιβάλλον και οι αρχαιολογικοί θησαυροί είναι και αυτά που κάνουν τη χώρα μας ξεχωριστού ενδιαφέροντος, και καταπληκτικής ομορφιάς ώστε να είναι ισχυρά ανταγωνιστική στον παγκόσμιο χάρτη.

Θέλω να σας ομολογήσω ότι στη μεγάλη μάχη που δίνει η χώρα και ο Λαός μας μαζί με την κυβέρνησή του, κοντά 30 μήνες τώρα, ο κλάδος σας στάθηκε άξιος συνοδοιπόρος στον αγώνα να αναστηθεί η Ελληνική Οικονομία και να βγούμε επιτέλους από τους σκοτεινούς διαδρόμους της λιτότητας.

Έχει ξεκινήσει μια ουσιαστική προσπάθεια η οποία πρέπει να συσχετιστεί για:

• Την επιμήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου που κάναμε πράξη σε πολλούς προορισμούς από Μάρτιο ως και το Νοέμβριο

• Το «άνοιγμα» νέων αγορών για την προσέλκυση επισκεπτών υψηλών εισοδημάτων, όπως η Μέση Ανατολή (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Λίβανος κ.α), η Κίνα, η Νότια Κορέα, η Ινδία, με παράλληλη ενίσχυση των αγορών των ΗΠΑ, Καναδά και Ρωσίας

• Την προώθηση νέων προορισμών στην Ελλάδα, ώστε να γίνουν εξίσου δημοφιλής με τους ήδη γνωστούς, και τα οφέλη να διαχυθούν και σε άλλες περιοχές

• Την ανάπτυξη θεματικών τουριστικών προϊόντων ώστε να ενισχύσουμε την τουριστική δραστηριότητα και όλους τους προορισμούς όλο το χρόνο.

Σας συγχαίρουμε και πιστεύουμε ότι και άλλοι κλάδοι της οικονομίας θα ριχτούν σ’ αυτό το δύσκολο, αλλά ωραίο αγώνα.

Στη συνέχεια θέλω να υπογραμμίσω πόσο σημαντικά επηρεάζουν τον τουρισμό δύο κρίσιμοι παράγοντες όπως

• η οικονομική και πολιτική σταθερότητα καθώς και

• η ασφάλεια στη χώρα.

Α. Ως προς το πρώτο είναι ευτυχής συγκυρία που το συνέδριό σας πραγματοποιείται στην περίοδο που σιγά αλλά σταθερά, ανακάμπτει η ελληνική οικονομία κι αυτή η διαπίστωση δεν είναι «success story» όπως το 2014, αλλά ομολογείται και από τους θεσμούς στην Ευρώπη και την Αμερική. Σας παραπέμπω στις πρόσφατες δηλώσεις των Λαγκάρντ, Μοσκοβισί, Ντάισελμπλουμ.

Αυτή η τάση επιβεβαιώνεται και από ορισμένα οικονομικά στοιχεία που δείχνουν, ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε αναπτυξιακό μονοπάτι.

Συγκεκριμένα o ∆είκτης Οικονοµικού Κλίµατος ενισχύθηκε τον Σεπτέµβριο και έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέµβριο του 2014.

Είχαμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% για το 2017 και προβλέπεται νέα αύξηση, 2,4% το 2018, ενώ ακόμα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι το 2018 θα έχουμε ανάπτυξη 2,65%, με την ταυτόχρονη δήλωση της Λαγκάρντ ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα.

Η ανεργία έχει μειωθεί περίπου κατά 7% , συνεχίζει να μειώνεται και αναμένεται να υποχωρήσει στο 19%, το 2018. Τα στοιχεία από την «Εργάνη» αναφέρουν ότι το πρώτο 9μηνο του 2017 δημιουργήθηκαν 265.871 νέες θέσεις εργασίας.

Οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις προβλέπεται να αυξηθούν κατά 12,6%, ενώ οι εξαγωγές εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 4,7% και οι εισαγωγές κατά 4,4%.

Είχαμε σημαντική άνοδο του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής κατά 5,6%, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του δείκτη παραγωγής μεταποιητικών βιομηχανιών κατά +3,1%, καθώς και ετήσια αύξηση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία κατά 8,6% τον Ιούλιο του 2017 σε σύγκριση με αντίστοιχο μήνα του 2016.

Χαιρόμαστε γι’ αυτά; Ναι, αλλά συγκρατημένα, και με πλήρη συνείδηση των δυσκολιών που υπάρχουν.

Θα χαρούμε όμως πραγματικά όταν αυτή η ανάκαμψη περάσει στο ανθρώπινο δυναμικό και κυρίως στα κατώτερα και μικρομεσαία στρώματα, στους εργαζόμενους και συνταξιούχους, σε όλους αυτούς, άντρες και γυναίκες, νέους και νέες, που πλήρωσαν ακριβά, τα τελευταία επτά χρόνια, την κρίση.

Κυρίως όμως πλήρωσαν την επιβολή «λύσεων» από τους «θεσμούς», που ήταν φανερό από την αρχή – αλλά αποδείχτηκε κιόλας – ότι δεν αποτελούσαν ενδεδειγμένες λύσεις. Αντίθετα ήταν λανθασμένες συνταγές.

Πιστεύουμε ότι θα αποτελέσουν οριστικά παρελθόν με το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018

Β. Θα ήθελα να αναφερθώ στην ιδιαίτερη σημασία που έχει για τον Τουρισμό η ασφάλεια.

Σε μια περίοδο όπου συνεχίζονται οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, οι πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δεν έχουν κοπάσει και η αστάθεια στις γειτονικές χώρες αυξάνεται, η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα.

Έχουμε καταφέρει με μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική να γίνουμε πόλος σταθερότητας σ’ όλη την περιοχή και να αποκτήσουμε σταθερές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τις περισσότερες χώρες της Βαλκανικής, της Μέσης Ανατολής και τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα.

Ταυτόχρονα η διαχείριση με όσο το δυνατό καλύτερο κι ανθρώπινο τρόπο του προσφυγικού- μεταναστευτικού ζητήματος, παρόλα τα προβλήματα και σε αντίθεση με τις όλο και αυξανόμενες ξενοφοβικές φωνές στην Ευρώπη. Αποδεικνύεται ότι μπορούμε να προσφέρουμε φιλοξενία σε χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους και εκατομμύρια επισκέπτες, χωρίς να ανταλλάξουμε την παραδοσιακή Ελληνική φιλοξενία με την εμπορευματοποιημένη τουριστική προώθηση.

Αυτές οι πολιτικές καθιστούν τη χώρα μας ένα ασφαλή τουριστικό προορισμό για εκατομμύρια ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Και τώρα επιτρέψτε μου να σταθώ σε κάποια ιδιαίτερα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο σας

1. Ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον Τουρισμό.

Έως τις 20/10 θα έχει υπογραφεί το πρακτικό αξιολόγησης για τον ανάδοχο του διαγωνισμού που θα αφορά το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό, που θα πρέπει να αντιμετωπίζει εκτός των άλλων ιδιαίτερα τη δημιουργία και διατήρηση ευημερούντων κοινωνικών, οικονομικών και οικολογικών συστημάτων.

Να λειτουργεί συμβιβαστικά ανάμεσα σε αντίρροπες δυνάμεις και ομάδες. Να λαμβάνει υπόψη τις διεθνείς τάσεις στην τουριστική αγορά και τις ιδιαιτερότητες της χώρας. Να είναι ένα εργαλείο για την στοχοθέτηση και την επίλυση προβλημάτων.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα υλοποιηθεί από τα δύο συναρμόδια υπουργεία (τουρισμού και περιβάλλοντος).

Ο ΣΕΤΕ θα αποτελέσει έναν προνομιακό εταίρο στον εν λόγω σχεδιασμό.

Ο σκοπός και οι ενέργειες είναι στην κατεύθυνση να έχουν θεσμοθετηθεί τα περιφερειακά χωροταξικά πλαίσια ως το τέλος του έτους, καθώς είναι σε φάση τελικής επεξεργασίας οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Μέχρι να ολοκληρωθούν τα παραπάνω, στη διαδικασία προώθησης τουριστικών επενδύσεων δεν υπάρχει κενό, καθώς καλύπτεται σε κάθε περίπτωση: Είτε από προϋπάρχουσες διατάξεις, είτε από την θεματική τουριστική νομοθεσία και το σύνολο των διατάξεων του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού.

2. Σύνδεση του τουρισμού με την υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα, κύρια με τον πρωτογενή τομέα και την αγροδιατροφή.

Η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στη διασύνδεση του τουρισμού με την πρωτογενή παραγωγή, τον αγροτικό και αγροδιατροφικό τομέα, την προώθηση των μοναδικών και γνήσιων τοπικών προϊόντων που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας κάθε ελληνικού προορισμού.

Επιδιώκουμε να συνεργαστούμε με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να εντάξουν πολύ δυναμικά τα εξαιρετικά ελληνικά προϊόντα στα ξενοδοχεία και στην τουριστική αλυσίδα, με βασικό στόχο:

• να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε τους παραγωγούς και τους αγρότες,

• να αυξήσουμε την παραγωγή και να προωθήσουμε τα τοπικά προϊόντα,

• να δημιουργήσουμε ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και οφέλη που θα διαχυθούν στις τοπικές κοινωνίες.

3. Τέλος διανυκτέρευσης

Προσπαθούμε να βρούμε λύση που να συνδυάζει τις υποχρεώσεις της χώρας και τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ώστε να συμβάλλουμε στην αύξηση του τουρισμού κι όχι στη μείωσή του.

4. Διευκόλυνση αδειοδοτήσεων

Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η κυβέρνηση έχει κινηθεί μέχρι στιγμής σε τρεις άξονες

Α. Ολοκληρώσαμε σε πρώτη φάση μία σειρά δυναμικών παρεμβάσεων μεταξύ άλλων για:

• την διασφάλιση της νόμιμης λειτουργίας μεγάλου αριθμού καταλυμάτων κάμπινγκ ξενοδοχείων, τουριστικών επιχειρήσεων,

• στην απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων σε όλους τους επιμέρους κλάδους. Η καθιέρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την γνωστοποίηση λύνει το θέμα της άμεσης λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων.

• στον καθορισμό τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών λειτουργίας χιονοδρομικών κέντρων, ιαματικών εγκαταστάσεων, ορειβατικών καταφυγίων, κάμπινγκ κ.α.

Β. Προχωρήσαμε στην πλήρη κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των Περιοχών Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης που ίσχυε από το 1989, για να υπάρξει η δυνατότητα αναβάθμισης ξενοδοχείων και επαναλειτουργίας κλειστών μονάδων.

Γ. Ολοκληρώνουμε νομοσχέδιο που θα αφορά το σύνολο της Τουριστικής Νομοθεσίας, για την κάλυψη κενών, λειτουργιών και αρμοδιοτήτων σε υπηρεσιακούς τομείς και δομές και τον εκσυγχρονισμό της.

Φίλες και Φίλοι,

Θα μου επιτρέψετε, τελειώνοντας, να σας πω, ότι η ηγετική σας θέση, στον αγώνα της χώρας προς την ευημερία, σας βαρύνει με το ανάλογο πατριωτικό καθήκον. Αυτό σας καλεί, κάποιες φορές, να παραμερίσετε κάποια θεμιτά, πλην όμως στενά, αιτήματα. Σας καλεί, να μοιραστείτε ένα κομμάτι των επιτευγμάτων σας με την ελληνική κοινωνία, που εξακολουθεί να ταλαιπωρείται. Σας καλεί να σχεδιάσετε το αύριο των επιχειρήσεών σας σε συνδυασμό με το αύριο όλης της χώρας. Να προσανατολίσετε τις προσπάθειές σας στην διάχυση των ωφελημάτων του τουρισμού και προς τους λοιπούς παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, να εξασφαλίσετε σταθερό και αξιοπρεπές περιβάλλον στους εργαζομένους σας και να αναδείξετε, στο μέτρο των δυνατοτήτων σας, τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της χώρας μας. Η ποιότητα των υπηρεσιών σας, η δημιουργικότητα και η ευρηματικότητά σας είναι η εικόνα της χώρας. Αυτό είναι τιμή αλλά και ευθύνη.

 

 

 

Εναρκτήριος χαιρετισμός του Προέδρου ΣΕΤΕ, κ. Γιάννη Α. Ρέτσου στο 16ο Συνέδριο ΣΕΤΕ

 

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

Αξιότιμοι σύνεδροι,

Αγαπητά μέλη,

Κυρίες και κύριοι,

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρισκόμαστε σήμερα μαζί για το 16ο συνέδριο του ΣΕΤΕ.

Φιλοξενούμαστε σε ένα χώρο που δεν θα υπήρχε χωρίς την ύψιστη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Χωρίς τη συνέχιση μιας σπουδαίας ιστορικής παράδοσης των μεγάλων Ευεργετών της πατρίδας μας.

Φιλοξενούμαστε σε ένα χώρο που συμβολίζει την Ελλάδα του Πολιτισμού και της παιδείας.

Την Ελλάδα που ακόμα και σε δύσκολες στιγμές της ιστορίας της, μπορεί να μένει όρθια και να αγωνίζεται.

Την Ελλάδα της εξωστρέφειας και της δημιουργίας.

Αυτή την Ελλάδα που δεν κλείνεται στον εαυτό της, που ξέρει να αντιστέκεται στις δύσκολες στιγμές και να δημιουργεί, αντιπροσωπεύει και ο τουριστικός τομέας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η εξωστρέφεια που επέδειξε ο τομέας μας κατά τη διάρκεια της κρίσης, ήταν μία από τις βασικές παραμέτρους που έκαναν τον τουρισμό να διατηρήσει τη δυναμική του όλα αυτά τα χρόνια αλλά και φέτος.

Η τουριστική περίοδος που διανύουμε, κατά ομολογία όλων είναι μια ακόμα θετική χρονιά σε επίπεδο αφίξεων.

Είναι όμως μια ακόμα – η έβδομη – δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Για τους επιχειρηματίες και για τους εργαζόμενους του τόπου.

Παρά το γεγονός ότι η συμβολή των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, μέσα σε ένα υπερφορολογημένο περιβάλλον, οδηγούν τον τομέα σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και παρά την όποια διαφαινόμενη σταθεροποίηση και ήπια ανάπτυξη των δημοσιονομικών δεικτών της οικονομίας, η ανασφάλεια συνεχίζει να διακατέχει το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού και του κοινωνικού περιβάλλοντος.

Η πολυετής κρίση που μαστίζει τη χώρα, συνεχίζει να συρρικνώνει εισοδήματα, ελπίδες, προσδοκίες.

Η ανταγωνιστικότητα μας, βάλλεται και υποχωρεί.

Η πολυπόθητη κανονικότητα, δηλαδή η δυνατότητα να μπορείς να σχεδιάζεις στοιχειωδώς το μέλλον σου, να προγραμματίζεις τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις σου, ακόμα δεν έχει έρθει.

Όπως ακόμα δεν έχει έρθει, ένα φιλικό και σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, με ρεαλιστικό και όχι εξοντωτικό φορολογικό πλαίσιο, ευέλικτο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με υγιή ανταγωνισμό και ξεκάθαρους κανόνες λειτουργίας για όλους.

Το ζητούμενο όμως, δεν είναι απλά να παρατηρούμε τον φαύλο κύκλο της κρίσης και να μένουμε σε διαπιστώσεις που είναι πλέον γνωστές σε όλους.

Το ζητούμενο είναι να πράττουμε.

Να δημιουργούμε.

Να περνάμε από τη διαπίστωση στη λύση.

Να καλλιεργήσουμε τις συνθήκες για βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα μας.

Για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τις τοπικές κοινωνίες, για τις επόμενες γενιές.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΤΕ συνεχίζει δυναμικά την πορεία του και εξελίσσει την στρατηγική του με συγκεκριμένη αναπτυξιακή στρατηγική.

Αναθεωρήσαμε τους στόχους και το περιεχόμενο του Οδικού Χάρτη για το 2021, λαμβάνοντας υπόψη μας τις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες στις οποίες καλείται να λειτουργήσει ο τουρισμός.

Ολοκληρώσαμε ερενυητικό πρόγραμμα για να καταγράψουμε εικόνα, φήμη, προσδοκίες και ανησυχίες των βασικών μας κοινών.

Ενισχύουμε συνεχώς το Ινστιτούτο ΣΕΤΕ τόσο προς την κατεύθυνση της συγκέντρωσης και ανάλυσης στοιχείων, όσο και προς την κατεύθυνση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

Βρισκόμαστε σε περίοδο πλήρους ανασχεδιασμού των λειτουργιών της MarketingGreece, ώστε να παραμείνει στην πρώτη γραμμή της μάχης για την προώθηση της χώρας μας και του τουριστικού της προϊόντος.

Σχεδιάζουμε τις πρώτες μας άμεσες επαφές και συναντήσεις στις Βρυξέλες, για να αποκτήσουμε παρουσία και να έχουμε δυνατότητα παρέμβασης στο κέντρο των ευρωπαϊκών αποφάσεων.

Αυτές οι αλλαγές βέβαια δεν γίνονται αποσπασματικά.

Είναι αποτέλεσμα μια νέας, ανανεωμένης στρατηγικής που απαντά σε διαρκώς μεταβαλλόμενες προκλήσεις.

Στοχεύει στην ολιστική, μακροχρόνια και σταθερή ανάπτυξη που θα μας κατατάξει σε ακόμη καλύτερη θέση στις μεγάλες τουριστικές δυνάμεις του κόσμου.

Προωθεί την ενότητα ολόκληρου του τομέα και την εργασιακή ειρήνη, ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την ευόδωση των προσπαθειών μας.

Επιζητά τη διαρκή, αρμονική και επωφελή για την ελληνική οικονομία και τη χώρα σχέση με τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Επιδιώκει την ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης του τουρισμού και την ενίσχυση του κοινωνικού μας αποτυπώματος.

Κυρίες και κύριοι,

Από την αρχή της θητείας του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, υλοποιούμε συστηματικά μια ακόμα βασική μας προτεραιότητα.

Οφείλουμε να είμαστε παρόντες σε όλους τους προορισμούς της χώρας μας και στους καθιερωμένους αλλά και στους λιγότερο ανεπτυγμένους, με συνεχή προσφορά και αλληλεπίδραση.

Να ακούσουμε τη φωνή και τις αγωνίες όλων των ανθρώπων που απαρτίζουν τη μακρά αλυσίδα του τουριστικόυ τομέα.

Να καταγράψουμε τις ανάγκες και να προσπαθήσουμε από κοινού να βρούμε λύσεις στα ζητήματα που προκύπτουν.

Έτσι θα καταφέρουμε να μεγιστοποιήσουμε τη συνεισφορά του Τουρισμού και να διευρύνουμε τα οφέλη του.

Έχουμε ήδη επισκεφτεί την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, την Πάτρα, τη Σαντορίνη, την Κέρκυρα, την Κρήτη.

Την επόμενη εβδομάδα θα βρεθούμε στη Ρόδο και θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις μας στα Ιωάννινα, στη Λαμία και στην Τρίπολη.

Στόχος μας είναι να βρεθούμε στον πυρήνα, στην βάση του ελληνικού τουρισμού.

Δίπλα στον μικρό ή μεγάλο επαγγελματία, δίπλα στον Έλληνα παραγωγό.

Κοντά στις τοπικές κοινωνίες.

Να καταγράψουμε τα ζητήματα που πρέπει να λυθούν άμεσα, να διαμορφώσουμε την ατζέντα της συζήτησης εκεί που χτυπάει η καρδιά του ελληνικού τουρισμού.

Αυτή η δράση εξυπηρετεί και προετοιμάζει την φιλόδοξη στρατηγική μας για μια ολιστική βιώσιμη ανάπτυξη.

Για μια ουσιαστική διασύνδεση τομέων, όπως για παράδειγμα της αγροδιατροφής και του πολιτισμού, που μπορούν άμεσα να ενισχύσουν ποιοτικά την εμπειρία που προσφέρουμε μέσω των προϊόντων και των υπηρεσιών του τουρισμού.

Κάθε περιοχή της χώρας μας έχει πλούτο τόσο σε τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα, όσο και σε πολιτιστική κληρονομιά, σε ήθη και έθιμα.

Είναι προτεραιότητά μας, όχι απλώς να τα διαφυλάξουμε, αλλά να τα συνθέσουμε και να τα αναδείξουμε μέσω του τουρισμού.

Αγαπητοί σύνεδροι,

Το 16ο ετήσιο συνέδριο μας, εστιάζει με ιδιαίτερη προσοχή σε όλα τα παραπάνω ζητήματα.

Είναι το όχημα για να ανοίξουμε κεντρικά τη συζήτηση για το σύνολο των θεμάτων που μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα της βιώσιμης ανάπτυξης του τομέα.

Ζητήματα όπως το χωροταξικό, η προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, η φέρουσα ικανότητα, η υγιής και η καινοτόμος επιχειρηματικότητα, το κοινωνικό αποτύπωμα και τα πρότυπα που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Ή τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουμε για να πετύχουμε συνέργειες με τον πολιτιστικό μας πλούτο και την αγροδιατροφική παραγωγή.

Η τουριστική ανάπτυξη δεν μπορεί να υποθηκεύει, ούτε να εξαντλεί τις μελλοντικές δυνατότητες της κάθε χώρας.

Δεν μπορεί να επιδιώκει βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη, σε βάρος του περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων και των τοπικών κοινωνιών.

Μόνο μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης και της συνεχούς ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος, θα υλοποιηθούν, επιτέλους, περισσότερες επενδύσεις, θα αυξηθούν τα έσοδα της ελληνικής οικονομίας και των κρατικών ταμείων, θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά μας, αυτό για το οποίο ανεπιφύλακτα δεσμευόμαστε, είναι ότι θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στον σχεδιασμό μας και στην στρατηγική μας.

Ο ελληνικός τουρισμός, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει για ακόμα μια φορά το όνειρο που γίνεται πραγματικότητα.

Το αφήγημα μιας συλλογικής προσπάθειας που μπορεί να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη να βγούμε επιτέλους από την κρίση που μαστίζει τη χώρα μας.

Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει Μητρόπολη των υπηρεσιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Ελληνικός Τουρισμός μπορεί και πρέπει να αναδείξει τη χώρα μας ως μία από τις μεγάλες δυνάμεις της παγκόσμιας τουριστικής κοινότητας.

Ως παράδειγμα βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, βασισμένης στα μοναδικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα:

Τον φυσικό πλούτο,

την πολιτιστική κληρονομιά,

την ποιότητα των υπηρεσιών και των προιόντων,

την αυθεντική έννοια της φιλοξενίας που προσφέρει σε κάθε επισκέπτη.

Κυρίες και κύριοι,

Αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τα συμπεράσματα από τις συζητήσεις των συμμετεχόντων στα panels που θα ακολουθήσουν και τις τοποθετήσεις των ξένων ομιλητών μας, τους οποίους και ευχαριστώ για την αποδοχή της πρόσκλησης και την παρουσία τους σήμερα εδώ.

Εύχομαι καλές εργασίες στο 16ο συνέδριο του συνδέσμου μας.