Τα βιομετρικά στοιχεία στα αεροπορικά ταξίδια θα μπορούσαν να φτάσουν στο «σημείο αιχμής» στις ΗΠΑ το 2024. Η εν λόγω κατάσταση θα μπορούσε σύντομα να γίνει πραγματικότητα, σύμφωνα με ειδικούς που αναφέρθηκαν σε έκθεση των New York Times (NYT σχετικά με την αυξημένη χρήση της αναγνώρισης προσώπου και άλλης βιομετρικής τεχνολογίας στον ταξιδιωτικό τομέα.

Μεταξύ αυτών των ειδικών είναι ο Henry Harteveldt, αναλυτής της ταξιδιωτικής βιομηχανίας για την Atmosphere Research, ο οποίος είπε ότι το 2024 θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το «σημείο αιχμής» για την ευρεία χρήση βιομετρικών στοιχείων στα αεροπορικά ταξίδια.

Αυτό θα σήμαινε, οι χρονοβόρες πτυχές των αεροπορικών ταξιδιών – έλεγχος ασφαλείας, επιβίβαση σε αεροπλάνο, παράδοση αποσκευών – θα μπορούσαν σύντομα να απαιτήσουν από τους ανθρώπους να δείχνουν απλώς το πρόσωπό τους, «βοηθώντας έτσι στη μείωση του χρόνου αναμονής και του άγχους για τους ταξιδιώτες».

Η έκθεση ανέφερε ότι οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ, μαζί με τις κυβερνητικές υπηρεσίες ασφάλειας της αεροπορίας, επενδύουν όλο και περισσότερο στην τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Και ένας αυξανόμενος αριθμός διεθνών αεροδρομίων σε άλλες χώρες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν βιομετρικά στοιχεία στη μετανάστευση και στα τελωνεία.

Ανησυχία για τα βιομετρικά στοιχεία

Ωστόσο, ενώ η υιοθέτηση της τεχνολογίας μπορεί να σημαίνει περισσότερη ασφάλεια και βελτιστοποιημένη επεξεργασία για τους επιβάτες, οι NYT ανέφεραν ότι έχει οδηγήσει επίσης σε ανησυχίες για το απόρρητο και την ηθική.

Για παράδειγμα, ο Δρ Morgan Klaus Scheuerman, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στον τομέα της ηθικής της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιακής ταυτότητας, είπε ότι έχουν προκύψει πολλά ερωτήματα σχετικά με τη βιομετρική χρήση του αεροδρομίου. Πώς εκπαιδεύονται τα συστήματα; Τα άτομα που θέλουν να εξαιρεθούν από την αναγνώριση προσώπου θα θεωρούνταν κόκκινο πανί;

«Είμαι σίγουρος ότι πολλοί άνθρωποι αισθάνονται αδύναμοι να σταματήσουν την τροχιά», είπε ο Scheuerman.

Όπως σημειώθηκε εδώ πέρυσι, τέτοιες ανησυχίες οδήγησαν τους νομοθέτες των ΗΠΑ να προτείνουν τον Νόμο Προστασίας Απορρήτου των Ταξιδιωτών (TPPA) που θα ανακαλούσε την άδεια της Υπηρεσίας Ασφάλειας Μεταφορών (TSA) για χρήση ελέγχου αναγνώρισης προσώπου στα αεροδρόμια.

Αυτό ακολούθησε την ανακοίνωση της TSA ότι εφαρμόζει πιλοτικά ένα πρόγραμμα αναγνώρισης σε 16 αεροδρόμια των ΗΠΑ. Ενώ ο οργανισμός υποστήριξε ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα ήταν εθελοντική, οι επικριτές εξέφρασαν ανησυχίες για την κακή χρήση της τεχνολογίας και τη συλλογή προσωπικών δεδομένων.