Ανοδική πορεία κατέγραψε ο τουρισμός στην Ιταλία το 2022 μετά από δύο χρόνια με αρνητικό πρόσημο. Αυτό αναφέρουν τα στοιχεία της Assoturismo-CST σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκαν σχεδόν 400 εκατ. διανυκτερεύσεις με έκρηξη ξένων τουριστών. Οι πόλεις και τα κέντρα τέχνης ανέφεραν αυξημένο αριθμό επισκεπτών, με αισιόδοξες προβλέψεις και για το 2023.

Η ιταλική αλυσίδα εφοδιασμού τουρισμού αναπνέει ξανά μετά από δύο πολύ απαίσια χρόνια: σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Assoturismo-CST, το 2022 έκλεισε με σχεδόν 400 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις από τουρίστες, με άλμα +38,2% το 2021.

Ο κλάδος καταγράφει σταθερή ανάκαμψη στις αφίξεις και τις διανυκτερεύσεις, κυρίως χάρη στη σημαντική αύξηση των ξένων τουριστών και την ενίσχυση της ιταλικής ζήτησης. Θετικά αποτελέσματα επιτεύχθηκαν από επιχειρηματίες φιλοξενίας σε όλες τις περιφέρειες και για τα διάφορα είδη τουριστικών προϊόντων, αλλά οι πόλεις/κέντρα τέχνης κατέγραψαν την πιο σημαντική ανάπτυξη συνολικά.

Γενικά, οι διανυκτερεύσεις σε εγκαταστάσεις φιλοξενίας το 2022 αυξήθηκαν κατά +38,2% σε σύγκριση με το 2021, ήτοι συνολικά περίπου 399,5 εκατ. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι αφίξεις ανέρχονται σε άνοδο +42,8% το περασμένο έτος για συνολικά 112,3 εκατομμύρια. Ωστόσο, σε σύγκριση με το 2019, τα στοιχεία εξακολουθούν να δείχνουν -8,5% των διανυκτερεύσεων και -14,5% των αφίξεων.

Ποια ήπειρος κινεί δυναμικά τον ιταλικό τουρισμό

Πάνω απ’ όλα, οι Ευρωπαίοι επισκέπτες είναι η κινητήρια δύναμη, παρόλο που υπάρχει επίσης έντονη αύξηση των ταξιδιωτών από τη Βόρεια Αμερική (κυρίως τις ΗΠΑ).

Η ισχυρή ανάκαμψη των ξένων τουριστών συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη: η εκτιμώμενη αύξηση είναι +83,4% το 2021 και σε απόλυτες τιμές περίπου 194,7 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, ακόμη κι αν η διαφορά με τα στοιχεία του 2019 είναι -11,8%.

Από την άλλη, η ιταλική τουριστική αγορά κατέγραψε άνοδο +11,9%, για συνολικά 204,8 εκατ. διανυκτερεύσεις (-5,2% σε σύγκριση με το 2019). Η κίνηση στις ξενοδοχειακές δομές εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά +45,6%, ενώ ο μη ξενοδοχειακός κλάδος σταματά στο +27,6%.

Αισιοδοξία για το 2023

Υπάρχει κάποια αισιοδοξία για τις προβλέψεις για το πρώτο τρίμηνο του 2023, αλλά με μεγάλα περιθώρια αβεβαιότητας. Η γνώμη περισσότερων από το ένα τέταρτο των ατόμων που είχαν πάρει συνέντευξη, σε δείγμα 1.334 επιχειρηματιών, είναι για περαιτέρω ανάπτυξη στον κλάδο, αλλά με πολύ πιο συγκρατημένο ρυθμό. Για το 54% των ερωτηθέντων οι προσδοκίες είναι για ουσιαστική σταθερότητα της αγοράς και περίπου το 20% αναμένει μείωση των τουριστικών ροών. Η αργή οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ, ο υψηλός πληθωρισμός και οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, που επιδεινώθηκαν από την παράταση του πολέμου στην Ουκρανία, θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ανάκαμψη τους πρώτους μήνες του νέου έτους.