Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο τουριστικός τομέας ατην Ιαπωνία ξεκίνησε τη νέα χρονιά με θετικό τρόπο. Τον Ιανουάριο, η χώρα υποδέχθηκε πάνω από 2 εκατομμύρια ξένους ταξιδιώτες, γεγονός που σηματοδότησε τον όγδοο συνεχόμενο μήνα ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ιαπωνικού Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού (JNTO), τα 2,69 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες τον περασμένο μήνα σχεδόν ίσα ίσα με τον αριθμό των 2,73 εκατομμυρίων Δεκεμβρίου, ο οποίος είχε σημειώσει ιστορικό υψηλό μήνα.

Αυτή η σταθερή δυναμική έρχεται μετά από ένα αξιοσημείωτο έτος ανάκαμψης από την πανδημία το 2023 , όπου η χώρα υποδέχθηκε πάνω από 25 εκατομμύρια επισκέπτες, ξεπερνώντας τις προηγούμενες προσδοκίες.

Ο τουρισμός της Ιαπωνίας υπέφερε πολύ λόγω του COVID-19 που διήρκεσε πάνω από δύο χρόνια. Ωστόσο, η χώρα είδε μια αύξηση των επισκεπτών το 2023 λόγω της ταχείας υποτίμησης του γεν, καθιστώντας την πιο ελκυστικό και προσιτό προορισμό.

Παρά τη μικρή μείωση τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, ο αριθμός των επισκεπτών παρέμεινε ο ίδιος με το 2019, όταν η Ιαπωνία πέτυχε ρεκόρ 39,9 εκατομμυρίων τουριστών.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα στατιστικά στοιχεία για τον Ιανουάριο επηρεάστηκαν από έναν σεισμό στην Ισικάουα την 1η Ιανουαρίου. Ωστόσο, οι τουρίστες από τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν και την Αυστραλία έφτασαν σε ιστορικό υψηλό μήνα.

Οι Κινένοι τουρίστες στην Ιαπωνία

Αν και ο τουρισμός από την Κίνα δεν έχει φτάσει ακόμη στα προ πανδημίας επίπεδα, υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης. Οι επισκέπτες της ηπειρωτικής Κίνας αποτελούσαν ένα σημαντικό μέρος του τουρισμού στην Ιαπωνία.

Στην Ιαπωνία τον Ιανουάριο έφτασαν 415.900 Κινέζοι επισκέπτες στο +33% από τον προηγούμενο μήνα.
Επιπλέον, τα ιαπωνικά πολυκαταστήματα ανέφεραν άνοδο στις πωλήσεις ειδών πολυτελείας και αφορολόγητων ειδών στις αρχές Φεβρουαρίου, εν μέρει λόγω των εορτασμών της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς.

Οι αναλυτές του τουρισμού υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια στροφή στις κινεζικές ταξιδιωτικές τάσεις. Αντί για ξέφρενα ταξίδια για ψώνια, οι Κινέζοι επισκέπτες προτιμούν πλέον χαλαρά ταξίδια, γνωστά και ως «chill stays».

Αυτή η αλλαγή στην τάση είναι καλά νέα για την οικονομία της Ιαπωνίας, όπου ο εισερχόμενος τουρισμός παίζει όλο και πιο σημαντικό ρόλο.
Πέρυσι, ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε τον στόχο των 33,3 δις δολαρίων που έθεσε η κυβέρνηση, ενισχύοντας την οικονομική σημασία του τουρισμού στην Ιαπωνία.

Πόσοι Ιάπωνες ταξίδεψαν στο εξωτερικό

Οι Ιάπωνες ταξιδιώτες στο εξωτερικό τη διάρκεια του χειμώνα ήταν λιγότεροι σε σχέση με πριν από την πανδημία, λόγω του ασθενούς γεν και της αύξησης του κόστους καυσίμων.

Ο JNTO ανέφερε ότι μόνο 1.786.500 τουρίστες από την Ιαπωνία έκαναν διεθνή ταξίδια τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, μόλις το 56% του αριθμού των εξερχόμενων ταξιδιωτών την ίδια περίοδο το 2019.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ισχυρή ανάκαμψη του εισερχόμενου τουρισμού στην Ιαπωνία.

Ένα μεγάλο ιαπωνικό ταξιδιωτικό γραφείο, η HIS Co., ανέφερε ότι κέρδισε 144,4 εκατομμύρια δολάρια από εξερχόμενα ταξίδια τον Δεκέμβριο. Αυτά αντιστοιχούν στο 66,4% των κερδών του από τις αποδράσεις στο εξωτερικό από τον ίδιο μήνα το 2019.

Τα στοιχεία για τα ταξίδια στη Χαβάη και τη Μικρονησία παρέμειναν κάτω από το 50% των επιπέδων του 2019, γεγονός που η εταιρεία απέδωσε στις υψηλές τοπικές τιμές και στο αδύναμο γεν.
Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, ο αριθμός των προγραμματισμένων πτήσεων από και προς την Ιαπωνία αυτόν τον χειμώνα ανέκαμψε στο 82,6% των επιπέδων του 2019.
Ενώ οι πτήσεις μεταξύ της Ιαπωνίας και της Ευρώπης ή της Κίνας παραμένουν υποτονικές, τα δρομολόγια της Βόρειας Αμερικής και άλλων ασιατικών χωρών έχουν ανακάμψει έντονα.