Αύξηση 15%, σε ετήσια βάση, κατέγραψε ο αριθμός των διεθνών τουριστών που επισκέφθηκαν το Μαυροβούνιο τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.

Για τον ίδιο μήνα, οι διανυκτερεύσεις των επισκεπτών ανήλθαν σε 138.429 χιλ. από 123.457 χιλ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους.

Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων των Γερμανών τουριστών στο Μαυροβούνιο αποτέλεσε το 17% του συνόλου, ενώ ακολούθησαν οι Σέρβοι με 8,8% και οι Τούρκοι με μερίδιο 8,7%.

Το 70% των διανυκτερεύσεων αφορούσε στα τουριστικά θέρετρα της χώρας και το 17% στην Ποντγκόριτσα, την πρωτεύουσα. Τέλος το 4,1% των διανυκτερεύσεων αφορούσε στα ορεινά θέρετρα.

Σημειώνεται ότι το Μαυροβούνιο είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενος τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη, με τον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού να συμβάλλει περίπου στο 25% στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας.

Είναι γνωστό για τα εκπληκτικά βουνά του, τις παγετώδεις λίμνες και τα εξαίσια παραλιακά θέρετρα που βρίσκονται κατά μήκος της Ριβιέρα της Μπούντβα, το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο της χώρας και ιδιαίτερα δημοφιλές.

Πέραν αυτών όμως, είναι ένας προορισμός φθηνός, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τη Δυτική Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία ή τη Νέα Ζηλανδία.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως το μέσο ημερήσιο κόστος ανά άτομο για ταξίδι ή διαμονή στο Μαυροβούνιο ανέρχεται σε 36,43 ευρώ.