Σύνταξη: tourismtoday.gr

Διατηρεί την πορεία ανάπτυξης του κατά την άνοιξη του 2023, ο ξενοδοχειακός τομέας στην Ισπανία.

Τα στοιχεία πωλήσεων και πληρότητας στα ξενοδοχεία είναι υψηλότερα από ό,τι το 2019, χάρη σε μια ζήτηση που αντιστέκεται στον πληθωρισμό, αποκαλύπτει έκθεση της Ισπανική Συνομοσπονδία Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων (CEHAT). Μόνο για το Πάσχα, η πληρότητα θα αυξηθεί σε περίπου 80%.

Η έκθεση αντικατοπτρίζει ότι τα δεδομένα της άνοιξης του 2023 δίνουν αποτελέσματα 112 μονάδων σε σύγκριση με τη βάση 100 στην αναφορά το 2019.

Πίσω φαίνεται να μένει η αβεβαιότητα που προκάλεσε στον κλάδο η δύσκολη οικονομική κατάσταση που απείλησε την περίοδο του 2022 λόγω της έναρξης της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης RevPAR για τη χειμερινή περίοδο 21% πάνω από το 2019.

Ανάκαμψη των κύριων αγορών

Από την άλλη πλευρά, ο όγκος σε διεθνείς τουρίστες υπερβαίνει για πρώτη φορά τα επίπεδα του 2019, χάρη στην ανάκαμψη των κύριων αγορών.

Η αεροπορική συνδεσιμότητα με τις κύριες αγορές προέλευσης βρίσκεται στα προ της πανδημίας επίπεδα. Εξαιρούνται βρετανικές και γερμανικές πόλεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμη ανακάμψει πλήρως και έχουν επιβραδυνθεί από τον κίνδυνο ύφεσης.

Στην περίπτωση της Γερμανίας, η επιβράδυνση αυτή περιορίζει την προσφορά των κύριων αεροπορικών εταιρειών της. Οι αερομεταφορείς της διατηρούν υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με άλλες αγορές, σύμφωνα με την έκθεση.

Προοπτικές για την άνοιξη

Σύμφωνα με την έκθεση, οι προοπτικές για τον ισπανικό ξενοδοχειακό τομέα και τον τουρισμό αυτή την άνοιξη είναι “πολύ ελπιδοφόρες”.

“Η αυξανόμενη τάση για κρατήσεις νωρίτερα, η αύξηση της πληρότητας (22% περισσότερο από ό,τι το 2022) και οι πωλήσεις του χαρτοφυλακίου του άμεσου καναλιού (126% υψηλότερες από ό,τι το 2019) αντικατοπτρίζουν την καλή εξέλιξη του τομέα.

Επιπλέον, οι ακυρώσεις είναι σημαντικά χαμηλότερες (62% από τα επίπεδα του 2019), αντανακλώντας τη δύναμη των σημερινών χαρτοφυλακίων”, εξηγεί η CEHAT.

O Jorge Marichal, προέδρος της CEHAT, υπογραμμίζει ότι “οι προοπτικές για τη φετινή ανοιξιάτικη περίοδο στην Ισπανία είναι πολύ θετικές.

Ξεκινούν με προβλέψεις πληρότητας για το Πάσχα της τάξης του 80%, αναδεικνύοντας προορισμούς για ήλιο και παραλία και τμήματα όπως τα κάμπινγκ (90%) και περίπου 65% για τους προορισμούς στην ενδοχώρα”.

Επιπλέον, σύμφωνα με το τελευταίο Βαρόμετρο Exceltur, 86 από τους 105 εθνικούς προορισμούς παρουσιάζουν θετική αύξηση των εσόδων τους σε σχέση με το 2019.

Οι προορισμοί διακοπών στις ακτές της Ανδαλουσίας και εκείνοι των Βαλεαρίδων Νήσων, με την πιο διαφοροποιημένη τουριστική προσφορά, καταγράφουν τα καλύτερα αποτελέσματα RevPAR.

Ανάμεσα τους, είναι και το Σαν Χοσέ, το οποίο προηγείται με 194 ευρώ, ακολουθούμενο από την Ίμπιζα (163 ευρώ), την Εστεπόνα (152 ευρώ), τη Μαρμπέλα (140 ευρώ) και τη Σικλάνα (135 ευρώ).