Τις ελπίδες τους στον καιρό έχουν εναποθέσει οι ταξιδιωτικές εταιρείες, για την αύξηση των κρατήσεων, έπειτα από το κούρεμα των τιμών των ταξιδιωτικών πακέτων στην αρχή της τουριστικής σεζόν, λόγω ασθενούς ζήτησης.

Η χρονιά ξεκίνησε δυναμικά με αύξηση των κρατήσεων 12%, ωστόσο το Brexit, οι απεργίες και τα δυστυχήματα με το Boeing 737MAX, επηρέασαν πολλούς παραθεριστές ρίχνοντας τις κρατήσεις, με τους εκπροσώπους των εταιρειών να απεύχονται το ενδεχόμενο καύσωνα, σύμφωνα με το Barclays Travel Forum 2019.

Ο εκπρόσωπος της Deloitte, Alistair Pritchard δήλωσε πως οι καταναλωτές επιθυμούν να πάνε διακοπές και αναμένονται περισσότερες κρατήσεις για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον καιρό.

Ο Paul Carter, διευθύνων σύμβουλος της Hotelplan, δήλωσε ότι οι τιμές έχουν μειωθεί έως και 50%, με τους καταναλωτές να προτιμούν τον Ιούλιο για τις διακοπές τους, με κάποιο τρόπο όμως πρέπει η τουριστική σεζόν να επιμηκυνθεί έως και το Σεπτέμβριο.

Ο Martin Alcock , διευθύνων σύμβουλος της Travel Trade Consultancy, δήλωσε ότι το φετινό καλοκαίρι πλήττονται ακόμη και οι πράκτορες που πωλούν πακέτα σε ταξιδιώτες πολυτελείας, αφού ο κλάδος χαρακτηρίζεται από στασιμότητα και εκείνοι ξοδεύουν μεγάλα ποσά για διαφημιστικούς λόγους χωρίς αποτέλεσμα.

Παρόλα αυτά, οι εμπειρογνώμονες παραμένουν αισιόδοξοι αφού βλέπουν τους καταναλωτές να αναζητούν εμπειρίες μέσα από τα ταξίδια τους, να επισκέπτονται θεματικά πάρκα, να κάνουν οικογενειακά ταξίδια (+204%), κρουαζιέρες (+17%) ή και να ταξιδεύουν μόνοι, αφού οι διακοπές ακόμη θεωρούνται προτεραιότητα.