Σύνταξη: tourismtoday.gr

Σημαντική ανάκαμψη κατέγραψε η παγκόσμια αγορά πολυτελών ξενοδοχείων το 2022, με τις εκτιμήσεις για το 2023 να παραμένουν αισιόδοξες, σύμφωνα με έκθεση της CoStar.

Η ζήτηση για τα high-end ξενοδοχεία στην Αμερική και την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής κινήθηκε σχεδόν στα ίδια επίπεδα με αυτά της προ-πανδημικής περιόδου, ενώ η ζήτηση για τα ευρωπαϊκά πολυτελή ξενοδοχεία διαμορφώθηκε στο 88% των επιπέδων του 2019.

Με την επανεκκίνηση των αγορών της Ιαπωνίας και της Κίνας, αναμένεται να τονωθεί και η Ασία, που για την ώρα υπολείπεται.

Πηγή: CoStar

Κινητήριος δύναμη της παγκόσμιας ανάκαμψης των πολυτελών ξενοδοχείων παραμένει η αύξηση των τιμών των δωματίων.

Σε σύγκριση με πριν από τρία χρόνια, το ADR, έχει αυξηθεί στην πλειοψηφία των παγκόσμιων αγορών, με την Ασία να είναι η αξιοσημείωτη εξαίρεση.

Η έλλειψη ζήτησης και πληρότητας στην Ασία, ειδικά στην Κίνα και την Ιαπωνία, έχει συγκρατήσεις τις τιμές  σε αυτήν την περιοχή. Σε πραγματικούς όρους, τα δωμάτια στην Ασία είναι τώρα λιγότερο ακριβά από ό,τι ήταν το 2019.

Πηγή: CoStar

Η αύξηση στις τιμές πολυτελών δωματίων οδήγησε σε υψηλά επίπεδα το ADR. Η μέση ημερήσια τιμή είναι πάνω από 300 δολάρια στην Αμερική και την περιοχή Μέσης Ανατολής και Αφρικής και πάνω από 400 δολάρια στην Ευρώπη.

Μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Παρίσι και το Λονδίνο κατέγραψαν πολύ υψηλό ADR και ισχυρή αύξηση ρυθμών, καθώς έχουν αποδειχθεί πολύ ελκυστικές για τους Αμερικανούς ταξιδιώτες όταν το δολάριο ΗΠΑ είχε ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία.

Το Ντουμπάι φιλοξένησε ορισμένες σημαντικές εκδηλώσεις και συνέχισε να είναι αγαπημένος προορισμός για τους ταξιδιώτες πολυτελείας.

Για το 2023 αναμένετε ότι η παγκόσμια βιομηχανία πολυτελών ξενοδοχείων θα συνεχίσει να βλέπει τη ζήτηση και τις τιμές δωματίων να αυξάνονται. Ακόμη και μια οικονομική επιβράδυνση δεν αναμένεται να επηρρεάσει σημαντικά  τους ταξιδιώτες υψηλών προδιαγραφών, καθώς ορισμένοι εξακολουθούν να προσπαθούν να αναπληρώσουν τον χρόνο ταξιδιού που έχασαν τα τελευταία δύο χρόνια.