Σε αναζήτηση νέων εξαγορών, εφόσον παρουσιασθούν οι κατάλληλες συνθήκες στην δευτερογενή αγορά ποντοπόρων ή και στα ναυπηγεία, βρίσκεται σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η εισηγμένη στη Νέα Υόρκη ναυτιλιακή Costamare, συμφερόντων του Έλληνα εφοπλιστή  Κωνσταντίνου Κωνσταντακόπουλου.

 Έχοντας αντλήσει 106 εκατομμύρια δολάρια από την πρόσφατη νέα πώληση μετοχών της, ποσό σημαντικά υψηλότερο από αυτά που έχουν καταφέρει να αντλήσουν άλλες ναυτιλιακές που δοκίμασαν τις χρηματιστηριακές αγορές αυτή την περίοδο, εκτιμάται ότι διαθέτει σημαντικό οπλοστάσιο για να επωφεληθεί ευκαιριών που αναδύονται εξαιτίας της κρίσης.

 Σημειώνεται ότι η Costamare από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο έως και το φθινόπωρο πραγματοποίησε εξαγορές ύψους 1,2 δισ. δολ, ενώ παράλληλα διατήρησε την υψηλή μερισματικής της απόδοσης. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την κεφαλαιοποίηση της τάξης των 930 εκατ. δολ. της προσδίδει, όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, τα κρίσιμα μεγέθη για να τυχαίνει της στήριξης των επενδυτών. Η νέα προσφορά μετοχών έγινε με discount 9%, σημαντικά δηλαδή μικρότερο από αυτό άλλων προσφορών μετοχών.

 Όμως οι πιέσεις στις ναυλαγορές των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, τομέας στον οποίο δεσπόζει μαζί με λιγοστές ακόμα εταιρείες, η υπερπροσφορά μεταφορικής δυναμικότητας διατηρεί σημαντικά πιεσμένους τους  ναύλους και τις τιμές των πλοίων. Και εδώ εντοπίζεται και το ενδεχόμενο ανάδυσης ευκαιριών για την Costamare όπως και για άλλους ενδιαφερόμενου επενδυτές.

 Είναι χαρακτηριστικό πως οι παραγγελίες για τη ναυπήγηση containerships, από τις αρχές του έτους είναι πρακτικά μηδενικές (εκτός από ένα πλοιο των 4.800 teu αξίας 54 εκατ. δολ). Σύμφωνα με τον ναυλομεσιτικό οίκο  Clarksons, το αντίστοιχο διάστημα του 2011 είχαν δοθεί παραγγελίες συνολικής αξίας 22,3 δισ. δολ. Από την αρχή του 2012 όμως έχουν παραδοθεί 27 πλοία συνολικής χωρητικότητας 178.333 teu.

 Η Costamare  διαχειρίζεται στόλο από 46 εν ενεργεία πλοία, ενώ έχει υπό ναυπήγηση άλλα 10.  Η συνολική μεταφορική της ικανότητα ανέρχεται στα 324.000 Teu. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 παρουσίασε επικαιροποιημένα κέρδη 54 σεντς ανά μετοχή έναντι συγκλινουσών εκτιμήσεων της αγοράς για 46 σεντς. Τα καθαρά της κέρδη διαμορφώθηκαν στα 26,1 εκατ. δολάρια έναντι 11,8 εκατ. δολαρίων και τα έσοδα της ανήλθαν στα 102 εκατ. δολάρια από 85,7 εκατ., καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 16%. Για ολόκληρο το 2011 κατέγραψε κέρδη 87,6 εκατ. δολάρια, αυξημένα κατά 8% σε σχέση με το 2010, η οποία όμως προήλθε από την μεγέθυνση του στόλου που διαχειρίζεται μέσω εξαγορών, ενώ τα έσοδα της ανήλθαν στα 382,2 εκατ. δολάρια.

Η. Μπέλλος

Πηγή: capital.gr