Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέτεινε την προθεσμία για τη λήψη απόφασης για συγχώνευση της Iberia και της Air Europa έως τις 20 Αυγούστου. Αυτή η νέα ημερομηνία παρέχει περισσότερο χρόνο για την αξιολόγηση των τελευταίων παραχωρήσεων που προσφέρει η Iberia, η μητρική εταιρεία IAG.

Η IAG υπέβαλε πρόσθετες προτάσεις στην Επιτροπή τη Δευτέρα. Αυτές οι προσαρμογές στοχεύουν να διασφαλίσουν ότι η συγχώνευση ωφελεί τους καταναλωτές. Προκύπτουν από τον συνεχή εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ της IAG και της Επιτροπής.

Τον Μάιο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της IAG, Luis Gallego, επιβεβαίωσε ότι έξι αεροπορικές εταιρείες προτάθηκαν να αναλάβουν δρομολόγια που ενδέχεται να παραδοθούν. Αυτές οι αεροπορικές εταιρείες περιλαμβάνουν τις Avianca, Binter, Iberojet, Ryanair, Volotea και World to Fly. Αυτό το βήμα στοχεύει στη διατήρηση του ανταγωνισμού στην αγορά των αεροπορικών εταιρειών.

Η IAG έχει δηλώσει προθυμία να παραχωρήσει έως και το 40% των δρομολογίων της Air Europa, εάν χρειαστεί. Οι νέες παραχωρήσεις οδήγησαν σε αυτόματη παράταση 15 ημερών της προθεσμίας λήψης αποφάσεων. Συμφωνήθηκαν επιπλέον 10 εργάσιμες ημέρες, καθιστώντας τις 20 Αυγούστου τη νέα ημερομηνία-στόχο για την τελική απόφαση.

Η διαδικασία επανεξέτασης της Επιτροπής μπορεί να περιλαμβάνει παύσεις εάν απαιτούνται περισσότερες πληροφορίες. Αυτό είναι σύνηθες σε περίπλοκες συναλλαγές.

Αυτές οι παραχωρήσεις δρομολογίων είναι ζωτικής σημασίας για την έγκριση της συμφωνίας. Οι λεπτομέρειες των δρομολογίων που θα παραχωρηθούν δεν έχουν γίνει γνωστές. Ωστόσο, στοχεύουν να αποτρέψουν τη συγκέντρωση της ισχύος στην αγορά και να εξασφαλίσουν ανταγωνιστικές τιμές και ποιότητα υπηρεσιών.

Η αρχική συμφωνία μεταξύ της Iberia και της Air Europa χρονολογείται πριν από τέσσερα χρόνια. Αρχικά, η συμφωνία ήταν ύψους 1 δισ. ευρώ αλλά αργότερα μειώθηκε στα 500 εκατ. ευρώ λόγω της πανδημίας. Η τρέχουσα πρόταση περιλαμβάνει την απόκτηση του υπόλοιπου 80% του κεφαλαίου της Air Europa από την IAG έναντι 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Το κύριο μέλημα της Επιτροπής είναι ο πιθανός αντίκτυπος στις διαδρομές μεγάλων αποστάσεων μεταξύ Μαδρίτης και Βόρειας και Νότιας Αμερικής. Ανησυχούν επίσης για τις διαδρομές που συνδέουν τα νησιά της Ισπανίας και ορισμένους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Αυτή η επέκταση παρέχει περισσότερο χρόνο για την αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών. Η αεροπορική βιομηχανία αναμένει την τελική απόφαση, η οποία θα διαμορφώσει το μέλλον των αεροπορικών ταξιδιών στην περιοχή.